Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

fotel elektryczny nie działa

Wnętrze
ODPOWIEDZ
cebullandia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: SYLWESTER
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

fotel elektryczny nie działa

Post autor: cebullandia » 30 sty 2025, 22:04

Witam! Potrzebuje podpowiedzi w sprawie foteli do a6 c6 sprawa wyglada tak: zalozylem fotele skorzane z pełna elektryka z przodu i okazało sie ze fotel pasazera działa jak nalezy (jezdzi grzeje pompuje ledzwie) natomiast fotel kierowcy tylko sie pompuje i grzeje natomiast nie ,,jezdzi,, W poprzednim aucie z ktorego je kupiłem była pamiec tylko tego lewego fotela ktory mi teraz nie przesuwa sie, u mnie nie ma instalacji do pamieci i nie chce jej robic, chce miec tylko elektryczny fotel bez pamieci (tak jak ten prawy) <beczy> . Co i jak teraz musze zrobic aby ożył ten fotel? prosze o pomoc!

Awatar użytkownika
ciesiu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2013
Moje auto: A6 C7
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM

Re: fotel elektryczny nie działa

Post autor: ciesiu » 30 sty 2025, 22:28

cebullandia pisze:
30 sty 2025, 22:04
Witam! Potrzebuje podpowiedzi w sprawie foteli do a6 c6 sprawa wyglada tak: zalozylem fotele skorzane z pełna elektryka z przodu i okazało sie ze fotel pasazera działa jak nalezy (jezdzi grzeje pompuje ledzwie) natomiast fotel kierowcy tylko sie pompuje i grzeje natomiast nie ,,jezdzi,, W poprzednim aucie z ktorego je kupiłem była pamiec tylko tego lewego fotela ktory mi teraz nie przesuwa sie, u mnie nie ma instalacji do pamieci i nie chce jej robic, chce miec tylko elektryczny fotel bez pamieci (tak jak ten prawy) <beczy> . Co i jak teraz musze zrobic aby ożył ten fotel? prosze o pomoc!
Prawdopodobnie się zablokował - wyłapał błąd. Musisz niestety podłączyć go do magistrali Can ( pociągnąć dwa przewody od fotela do mostka Can) aby połączyć się vcds-em i skasować błąd. Pytaj kolegów o schemat. Nie wiem jak w C6 , ale w C7 mostek Can jest pod plastikiem z rączką do otwierania maski.

cebullandia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: cebullandia » 30 sty 2025, 22:30

a nie ma mozliwosci obejscia tego modułu pamieci tak zeby dzialala sama elektryka?

Awatar użytkownika
ciesiu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ciesiu » 30 sty 2025, 22:35

cebullandia pisze:
30 sty 2025, 22:30
a nie ma mozliwosci obejscia tego modułu pamieci tak zeby dzialala sama elektryka?
Pewnie jest, ale to jest fotel z pamięcią i trzeba przerabiać instalacje fotela. Naprawdę łatwiej jest położyć te dwa przewody can.
Jak położysz te dwa kable to i tak pamięć nie będzie działać bez zdjęcia ochrony komponentu.

cebullandia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: cebullandia » 30 sty 2025, 22:42

sam sobie raczej z tym nie poradze...pewnie sie nie obejdzie bez pomocy teższej głowy...a te kabelki miały by juz zostac na stałe czy tylko na czas odblokowania/skasowania błędu?

Dodano po 2 minutach 24 sekundach:
czytałem duzo przed zakupem czy to bedzie dzialalo i niestety nikt nic nigdzie nie pisal ze z fotelem z pamiecia beda takie schody..

Awatar użytkownika
ciesiu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ciesiu » 30 sty 2025, 22:49

cebullandia pisze:
30 sty 2025, 22:42
sam sobie raczej z tym nie poradze...pewnie sie nie obejdzie bez pomocy teższej głowy...a te kabelki miały by juz zostac na stałe czy tylko na czas odblokowania/skasowania błędu?
Na stałe bo moduł pamięci wymaga połączenia z siecią can auta, a po drugie będzie do niego dostęp przez komputer. W innym przypadku może ci się ponownie zablokować. A taka blokada to nic fajnego w elektrycznym fotelu bo praktycznie nie można już go odkręcić skoro go nie przesuniesz. I wtedy trzeba sporo kombinować ,aby to zrobić.

cebullandia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: cebullandia » 30 sty 2025, 22:56

ok dzieki musze ogarnac w takim x magika jakiegos zobaczymy co powie i ewentualnie zasugeruje mu te podpowiedz...

cebullandia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: cebullandia » 31 sty 2025, 20:08

a jak bym kupił cala wiazke fotela ktory był bez pamieci i ja podmieni z ta co tam teraz jest i wywalił ten cały moduł ruszyło by to? wiazke idzie kupic za około 100-150zl a jak by miał mi to przerabiac jakis fachowiec to z pewnoscia sie w tej kwocie nie zmieszcze, kwestie podmiany samej wiazki sam pewnie ogarne...

cebullandia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: cebullandia » 03 lut 2025, 22:05

no to teraz juz calkiem zbaraniałem..kolejny fachowiec i kolejna opinia...podobno fotele powinne jezdzic bez sciagania komponentu (nie bedzie dzialala tylko pamiec) niby mam moduł uszkodzony najszybciej....nastepny mi tłumaczył zeby wymienic tylko panel sterowania fotela na taki z 2 wejsciami na kostki(ten z pamiecia ma faktycznie 1 wyjscie) i troche przerobki instalacji i tez bedzie niby dzialalo...tu opinia ze wystarczy pod can podpiac i odblokowac...wiec jak to w koncu jest???? bo zaraz taniej wyjdzie kupic fotel bez pamieci jak zaczne tak podmieniac wymieniac i odblokowywac...

Awatar użytkownika
ciesiu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ciesiu » 04 lut 2025, 10:14

cebullandia pisze:
03 lut 2025, 22:05
no to teraz juz calkiem zbaraniałem..kolejny fachowiec i kolejna opinia...podobno fotele powinne jezdzic bez sciagania komponentu (nie bedzie dzialala tylko pamiec) niby mam moduł uszkodzony najszybciej....nastepny mi tłumaczył zeby wymienic tylko panel sterowania fotela na taki z 2 wejsciami na kostki(ten z pamiecia ma faktycznie 1 wyjscie) i troche przerobki instalacji i tez bedzie niby dzialalo...tu opinia ze wystarczy pod can podpiac i odblokowac...wiec jak to w koncu jest???? bo zaraz taniej wyjdzie kupic fotel bez pamieci jak zaczne tak podmieniac wymieniac i odblokowywac...
Już ci napisałem co najłatwiej jest zrobić , a ty szukasz jakiś innych dziwnych rozwiązań.

yarowsc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Rocznik: 2016
Silnik: 3.0 TDI 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: yarowsc » 04 lut 2025, 22:23

wszystko Ci kolega Ciesiu napisał. nie uruchomisz regulacji fotela, bez podpięcia modułu fotela do magistrali CAN. nic tam nie wymienisz, fotel z pamięcią, a bez, różni się zupełnie - inna wiązka elektryczna, inny panel sterowania w fotelu, inne silniki. albo zmiana fotela na zwykły elektryczny, albo podpięcie modułu fotela pod CAN
R1200GS ADV LC

cebullandia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: cebullandia » 07 lut 2025, 00:19

no zobaczymy w sobote jade do czlowieka ktory twierdzi ze to ogarnie..dam znac co zrobił

cebullandia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: cebullandia » 08 lut 2025, 17:12

No i nie prawda-nic nie trzeba dokładac i podpinac fotela do magistrali CAN. Jeżeli ktos kupi kiedys fotele ktore były z pamiecia a chce tylko zeby była sama elektryka-muszą działac, jezeli nie dzialaja w 1 kolejnosci sprawdzamy bezpieczniki a jak dalej nie działa to proponuje od kogos ,,pożyczyć,, moduł na pare minut i podmienić. U mnie okazało sie ze jest padniety! zamienilem moduł i fotel ożył! Także Panowie wasze wskazowki okazały sie błędne...

Awatar użytkownika
ciesiu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ciesiu » 08 lut 2025, 19:28

cebullandia pisze:
08 lut 2025, 17:12
No i nie prawda-nic nie trzeba dokładac i podpinac fotela do magistrali CAN. Jeżeli ktos kupi kiedys fotele ktore były z pamiecia a chce tylko zeby była sama elektryka-muszą działac, jezeli nie dzialaja w 1 kolejnosci sprawdzamy bezpieczniki a jak dalej nie działa to proponuje od kogos ,,pożyczyć,, moduł na pare minut i podmienić. U mnie okazało sie ze jest padniety! zamienilem moduł i fotel ożył! Także Panowie wasze wskazowki okazały sie błędne...
Nie nie są błędne bo wynikają z doświadczenia. A to że podmieniłeś moduł i fotel ruszył nic nie zmienia bo nadal nie masz gwarancji że znowu ci się nie zablokuje. Nikt cie tu nie będzie przekonywać na siłę.

cebullandia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: cebullandia » 08 lut 2025, 21:23

ja stwierdzam fakty działa i tyle, ten ktory mi wymienil moduł tez ma doswiadczenie...bardziej przekonuje mnie to co on powiedzial ze sprzedał mi fotele z uwalonym modułem..no chyba ze mu moje auto sie nie spodobało i sie wzial i od razu zblokował...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl