[ Dodano: 2017-12-12, 21:49 ]
Witam ponownie usterka częściowo usunięta problem tkwi w tylnej wycieraczce dokładnie spryskiwaczu który przechodzi poprzez oś napędową, na której montowane jest ramie wycieraczki po 11 latach stosowaniu płynów spryskiwaczy wątpliwej jakości rozszczelnia sie na przyłączach tj. dysza na wycieraczce oraz dolna część silnika wycieraczki płyn (woda ) spływa po osi dostaje się do silnika wycieraczki wylewa z obudowy i ścieka po szybie wprost na "ścieżke" czyli tzw. czujnik zbicia szyby powodując korozje owej ścieżki co w rezultacie tak jak u mnie spowodowało jej uszkodzenie poprostu odpadła od szyby wykruszyła sie jedyne rozwiązanie naprawy w 100% wymiana szyby lub zlutowanie dwóch przewodów do ścieżek na szybie, przylutowane w moim przypadku kolory przewodów to czarny i żółty po tej operacji komputer nie wywala błędu gdyż obwód zamknięty no ale czujnika nie ma

Jeszcze słowo odnośnie alarmu który załączał czujnik, oryginalny alarm audi diagnozuje się poprzez krótkie lub ciągłe świecenie diody umiejscowionej na drzwiach kierowcy przy szybie u mnie przy powyższej usterce dioda po zamknięciu centralnego zapalała się na kilka sekund świecąc ciągłym światłem informując o usterce i alarm wariuje