[Audi A6 C6] Łączenie telefonu przez Bluetooth
- Cancer
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wiesław
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
[Audi A6 C6] Łączenie telefonu przez Bluetooth
Wg instrukcji MMI telefon można przyłączyć przez:
BT jako Handsfree
BT SIM Access
Słuchawkę samochodową dla określonego modelu telefonu.
Najlepsze połączenie i opcje z tym związane uzyskuje się poprzez dwie ostatnie opcje. Ponieważ nie posiadam Nokii 63xx, nie korzystam ze słuchawki samochodowej, choć mam ją w podłokietniku. Teraz używam Handsfree i lewym przyciskiem w kierownicy mogę nawiązywać rozmowy. Niestety, prawym przyciskiem na kierownicy nie mogę używać poleceń głosowych dla telefonu. Nie wiem dlaczego samochód sam nie chce nawiązywać połączenia BT. Dopiero jak w telefonie wyszukuję urządzeń BT, zgłasza mi się samochód. Wtedy wpisuję PIN fabryczny i urządzenia się łączą.
Lepszym rozwiązaniem jest łączność BT SIM Access, wtedy samochód żąda podania pinu karty SIM telefonu. Ale taka sytuacja u mnie nie występuje. Może takie ustawienie można wymusić VAGiem, ale jak to zrobić ? Sprawdzałem, czy SE K770i jest w wykazie Audi do łączenia SIM Access. Jest. Chyba, że właśnie auto nie ma włączonej tej opcji. Jak to sprawdzić ? A jeśli chodzi o sterowanie głosem, to jak przyciskam przycisk na kierownicy, to wyświetla się informacja, że przycisk jest nieaktywny. Niestety, nie znalazłem na forum odpowiedzi na te pytania, a znając je, ułatwiło by to życie.
Pozdrawiam
BT jako Handsfree
BT SIM Access
Słuchawkę samochodową dla określonego modelu telefonu.
Najlepsze połączenie i opcje z tym związane uzyskuje się poprzez dwie ostatnie opcje. Ponieważ nie posiadam Nokii 63xx, nie korzystam ze słuchawki samochodowej, choć mam ją w podłokietniku. Teraz używam Handsfree i lewym przyciskiem w kierownicy mogę nawiązywać rozmowy. Niestety, prawym przyciskiem na kierownicy nie mogę używać poleceń głosowych dla telefonu. Nie wiem dlaczego samochód sam nie chce nawiązywać połączenia BT. Dopiero jak w telefonie wyszukuję urządzeń BT, zgłasza mi się samochód. Wtedy wpisuję PIN fabryczny i urządzenia się łączą.
Lepszym rozwiązaniem jest łączność BT SIM Access, wtedy samochód żąda podania pinu karty SIM telefonu. Ale taka sytuacja u mnie nie występuje. Może takie ustawienie można wymusić VAGiem, ale jak to zrobić ? Sprawdzałem, czy SE K770i jest w wykazie Audi do łączenia SIM Access. Jest. Chyba, że właśnie auto nie ma włączonej tej opcji. Jak to sprawdzić ? A jeśli chodzi o sterowanie głosem, to jak przyciskam przycisk na kierownicy, to wyświetla się informacja, że przycisk jest nieaktywny. Niestety, nie znalazłem na forum odpowiedzi na te pytania, a znając je, ułatwiło by to życie.
Pozdrawiam
- pan42
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2022
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0TDI 163KM
- Skrzynia: S-tronic
Prawy przycisk - audi-a6-c6-kierownica-multifunkcyjna-vt20156.htm
Dopiero jak w telefonie wyszukuję urządzeń BT, zgłasza mi się samochód. - zezwól w telefonie na łączenie automatyczne i za każdym razem gdy będziesz miał aktywny BT w telefonie. Po włożeniu kluczyka do stacyjki samoczynnie nastąpi łączenie.
Dopiero jak w telefonie wyszukuję urządzeń BT, zgłasza mi się samochód. - zezwól w telefonie na łączenie automatyczne i za każdym razem gdy będziesz miał aktywny BT w telefonie. Po włożeniu kluczyka do stacyjki samoczynnie nastąpi łączenie.
- Cancer
- Forum Audi A6 / A7
To nie jest problem. Później łączenie jest już automatyczne. Ja opisałem sytuację nawiązywania komunikacji po raz pierwszy. Chciałbym utworzyć połączenie SIM Access, tj. takie, gdzie MMI zażąda podania PIN karty SIM telefonu.pan42 pisze:Prawy przycisk - audi-a6-c6-kierownica-multifunkcyjna-vt20156.htm
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: MaTyS
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
Połączenie SIM Access (SAP - Sim Access Profil) pozwala urządzeniom, takim jak telefony samochodowe z wbudowanym nadajnikiem-odbiornikiem GSM, łączyć się z kartą SIM w telefonie wyposażonym w łącze Bluetooth. W takiej sytuacji telefon samochodowy nie potrzebuje już osobnej karty SIM. Oczywiście jak zwykle nie wszystkie aparaty są kompatybilne... .
- Cancer
- Forum Audi A6 / A7
Ciągle dążę do tego, aby uruchomić telefon za pomocą poleceń głosowych.A jaki cel Ci przyświeca, bo poprzednie rozwiązanie jest w pełni funkcjonalne?
No właśnie jeszcze nie.Prawy przycisk już opanowałeś?
Zastanawia mnie też, że jak kupiłem auto, to pod przyciskiem NAME wyświetliła mi się lista adresów, nazwisk i numerów telefonów. Nie chciałem być wścibski i wykasowałem te informację. Teraz, gdy naciskam NAME, dostaję informację, że funkcja jest nieczynna. Ponieważ NAME związane jest z nawigacją, podejrzewam, że przed zakupem auta, poprzedni właściciel wyjął nawigację, a adresy były zapamiętane przez MMI.
Nie wiem, czy chcąc uruchomić prawy przycisk, wystarczy telefon BT jako Handsfree, czy musi on pracować w systemie BT SIM Access. Naczytałem się jeszcze o SDS, ale to chyba dotyczy bardziej nawigacji. Możliwe, że aby uruchomić prawy przycisk, należy zmienić kodowanie VAGiem. Mam go, ale niestety, jeszcze nie potrafię kodować, boję się, aby czegoś nie skopać. Są na forum spece i są laicy, a dyskusja o kodowaniu VAG-iem przeważnie odbywa się pomiędzy specami i niewiele z tego można wywnioskować. Akurat tego konkretnego przypadku na forum nie znalazłem.
Najprościej byłoby sprawdzić, czy moje auto posiada odpowiednie moduły dla poleceń głosowych, potem, jeśli ma, to jak je zaprogramować, aby wszystko działało. Często na forum, ktoś komuś doradza, a jedyną odpowiedzią jest to, że zainteresowany pisze: poradziłem sobie z problemem, nie opisując go do końca. Są tacy koledzy, którzy mają cierpliwość i starają się wytłumaczyć łopatologicznie, ale takich jest niewielu. Szkoda.
No tak. Ja na podstawce w podłokietniku mam napisane Nokia 6320. Niestety, nie mam tego telefonu i używam SE K770i. Sprawdzałem w Audi, jest w wykazie telefonów w SIM Access. ÂŁączy się jednak jako Handsfree i nie mam na to wpływu. Chyba, że powinien być zamontowany w podstawce, tak jak Nokia, wtedy może by się tak połączył.Połączenie SIM Access (SAP - Sim Access Profil) pozwala urządzeniom, takim jak telefony samochodowe z wbudowanym nadajnikiem-odbiornikiem GSM, łączyć się z kartą SIM w telefonie wyposażonym w łącze Bluetooth. W takiej sytuacji telefon samochodowy nie potrzebuje już osobnej karty SIM. Oczywiście jak zwykle nie wszystkie aparaty są kompatybilne... .
Pozdrawiam[/code]
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: MaTyS
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
Tryb podłączenia telefonu nie ma znaczenia.Cancer pisze: Ciągle dążę do tego, aby uruchomić telefon za pomocą poleceń głosowych.
SDS jest mniej lub bardziej rozbudowany, steruje albo tylko telefonem albo dodatkowo nawigacją, radiem, zmieniarką... .
Poczytaj sobie na forum o SDS, zacznij od posługiwania się przyciskiem w kierownicy i komendy HILFE/HELP. Jeżeli po przytrzymaniu przycisku nie masz piknięcia to raczej nici z twojej dalszej zabawy... .
- pan42
- Forum Audi A6 / A7
Wszystko jest na forum, ja tez jako laik dałem radę uaktywnić ten przycisk VCDS. Zrobiłem to tylko dla sztuki, bo praktyczne wykorzystanie poleceń głosowych jest katorgą.Cancer pisze:Możliwe, że aby uruchomić prawy przycisk, należy zmienić kodowanie VAGiem. Mam go, ale niestety, jeszcze nie potrafię kodować, boję się, aby czegoś nie skopać. Są na forum spece i są laicy, a dyskusja o kodowaniu VAG-iem przeważnie odbywa się pomiędzy specami i niewiele z tego można wywnioskować. Akurat tego konkretnego przypadku na forum nie znalazłem.
Mam tak jak Ty uchwyt na nokię 6320 i nawet taki telefon. Z nieznanych mi przyczyn nie jest ładowany w uchwycie mimo, ze jest napięcie na stykach. Używam Noki E72 po BT. W Noki mam na stałe włączone BT i nic mnie nie interesuje. Każdorazowo po włożeniu kluczyka następuje automatycznie połączenie. Przycisk Name pokazuje książkę telefoniczną - jeżeli nic nie wyświetla to znaczy nie czyta jej z twojego telefonu. Jeżeli włożysz telefon w uchwyt to nici z BT.
Było przez 8 lat A6 C6 teraz A6 C7
- Cancer
- Forum Audi A6 / A7
No właśnie chyba ma, bo wg instrukcji, gdzie można wybierać głosowo, telefon musi być podłączony jako BT SIM Access. Chyba, że instrukcja się myli.Tryb podłączenia telefonu nie ma znaczenia.
Jak to sprawdzić. Bo jeżeli coś nie działa, to nie znaczy, że tego w aucie nie ma. Może jest tylko wyłączone. Czytałem o wielu przypadkach, że ktoś uaktywnił funkcję, o której nie wiedział, że ją ma a potem z niej korzystał. Ja dopóki nie wykorzystam wszystkich możliwości sprawdzenia, nie przekonam się, że tego nie mam. Oczywiście w Etce czy Elsie wszystko jest, ale te programy nie podają po VIN, tylko po modelu.SDS jest mniej lub bardziej rozbudowany, steruje albo tylko telefonem albo dodatkowo nawigacją, radiem, zmieniarką... .
Właśnie czytałem, że trzeba uaktywnić tę funkcję Vagiem, zmieniając kod w sterowniku a potem jak się uaktywni przycisk, to próbować uruchamiać telefon głosem.Poczytaj sobie na forum o SDS...
...mam na stałe włączone BT i nic mnie nie interesuje. Każdorazowo po włożeniu kluczyka następuje automatycznie połączenie....
Ja też tak mam.
Książkę telefoniczną mam pod przyciskiem TEL i w opcji Speicher (pamięci). Wyświetla mi też na konsoli środkowej, między licznikami 5 ostatnio wybranych numerów, lub po wejściu za pomocą rolki lewej do książki, całą książkę. NAME to raczej książka adresowa, gdzie można wprowadzić więcej danych, np. adres i skojarzyć z numerem telefonu z książki telefonicznej. Chyba związany z nawigacją. U mnie Name nie działa.Przycisk Name pokazuje książkę telefoniczną - jeżeli nic nie wyświetla to znaczy nie czyta jej z twojego telefonu. ...
Pozdrawiam
- pan42
- Forum Audi A6 / A7
Name bierze dane z książki telefonicznej. Pozwala dodatkowo wprowadzić adresy jako cel nawigacji. Czyli po wciśnięciu i wybraniu osoby możesz do niej dzwonić lub uaktywnić prowadzenie do wpisanego adresu.NAME to raczej książka adresowa, gdzie można wprowadzić więcej danych, np. adres i skojarzyć z numerem telefonu z książki telefonicznej. Chyba związany z nawigacją. U mnie Name nie działa.
- pan42
- Forum Audi A6 / A7
Sprawdzisz to bez VAG. Wszystko jest na forum. Nie ma sensu powtarzać tego w tym wątku. Zacznij od uaktywnienia ukrytego menu, później możesz uaktywnić oprogramowanie, polskie menu itd. ÂŻyczę powodzenia.Cancer pisze:Czy można to oprogramowanie sprawdzić z poziomu VAG CAN ?
- Cancer
- Forum Audi A6 / A7
Udało mi się wejść do menu. Setu+car przez 5 sekund i pokazało mi się:
Current config. a w nim
Interfacebox 0x100
Gateway 0x100
Mobile Adap. 0x103
i dostępne dwa przciski:
Most Ring
SWUpdate
W Most Ring wyświetla się:
Config status OK
Number of Most Nodest: 3
Wiem, ze SWUpdate to przycisk do aktualizacji oprogramowania, więc tego nie naciskałem, bo można już z niego nie wyjść, jak się nie ma płytki. Powrót z tych opcji wykonałem return, return.
1. Czy może ktoś z kolegów mi odpowiedzieć, co to jest za menu. To są tylko jakieś informacje. Czy jeszcze jest możliwość, rozwinięcia tego menu ( jakieś dalsze opcje), czy na tym się kończy.
Próbowałem za pomocą VAG Can uruchomić komunikaty głosowe dla telefonu BT. W module telefonu 77 miałem kod 0010910. Gdy ustawiłem 0010920, nic się nie dzieje. Mój VAG pokazał mi, że 1- MMI High, 2 - MMI Normal. Ja miałem 2. Ustawiłem jak było poprzednio.
2. Co zmienia ustawienie bitu 1 lub 2 w moim przypadku ? A może nie ma to znaczenia.
Pozdrawiam
Current config. a w nim
Interfacebox 0x100
Gateway 0x100
Mobile Adap. 0x103
i dostępne dwa przciski:
Most Ring
SWUpdate
W Most Ring wyświetla się:
Config status OK
Number of Most Nodest: 3
Wiem, ze SWUpdate to przycisk do aktualizacji oprogramowania, więc tego nie naciskałem, bo można już z niego nie wyjść, jak się nie ma płytki. Powrót z tych opcji wykonałem return, return.
1. Czy może ktoś z kolegów mi odpowiedzieć, co to jest za menu. To są tylko jakieś informacje. Czy jeszcze jest możliwość, rozwinięcia tego menu ( jakieś dalsze opcje), czy na tym się kończy.
Próbowałem za pomocą VAG Can uruchomić komunikaty głosowe dla telefonu BT. W module telefonu 77 miałem kod 0010910. Gdy ustawiłem 0010920, nic się nie dzieje. Mój VAG pokazał mi, że 1- MMI High, 2 - MMI Normal. Ja miałem 2. Ustawiłem jak było poprzednio.
2. Co zmienia ustawienie bitu 1 lub 2 w moim przypadku ? A może nie ma to znaczenia.
Pozdrawiam
Witam.
Mam samsunga GALAXY S.
ÂŁączy się przez bluetooth z MMI w trybie BT SIM Access.
I... losowo po 5-10 minutach się rozłącza.
Nie istotne czy akurat rozmawiam, czy telefon jest bezczynny.
Czy ktoś wie gdzie szukać przyczyny?
Słuchawka fabrycznej motoroli jest wyjęta z gniazda i wyłączona.
PS. W jaki sposób zaktualizować software w tej fabrycznej MOTOROLI? Bo jak już chcę jej użyć to wyświetla na niej, że soft nie jest kompatybilny z wersją MMI.
Mam samsunga GALAXY S.
ÂŁączy się przez bluetooth z MMI w trybie BT SIM Access.
I... losowo po 5-10 minutach się rozłącza.
Nie istotne czy akurat rozmawiam, czy telefon jest bezczynny.
Czy ktoś wie gdzie szukać przyczyny?
Słuchawka fabrycznej motoroli jest wyjęta z gniazda i wyłączona.
PS. W jaki sposób zaktualizować software w tej fabrycznej MOTOROLI? Bo jak już chcę jej użyć to wyświetla na niej, że soft nie jest kompatybilny z wersją MMI.
------
Pozdrawiam,
Jarek.
Pozdrawiam,
Jarek.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Avant
- Kontakt:
Powielam pytanie jako iz zakupilem samsunga galaxy s mam problem a mianowice telefon wogole nie wyszukuje modulu BT
Mial ktos moze doczynienia z tym telefonem i rozwiazal problem jakis programik dodatkowy
??ps dodam ze soft bt 1130 czyli najnowszy i nadal lipa 

Wykonane mody Audi A6
-MMI high
-grill s line
-tylne lampy led
-navi
-ami
-zderzak 2009
-lampy LED 2010
-lusterka mat chrom
-zegary kolor FIS
-DAB