[a6c5] drzwi zamknięte, a fis pokazuje otwarte
[a6c5] drzwi zamknięte, a fis pokazuje otwarte
koledzy, zamykam wszystkie drzwi a na FISie pokazuje mi, że jakieś są otwarte, zauważyłem, że świecą się lampki pod nogami i w drzwiach pasażera z tyłu, więc pewnie chodzi o te drzwi, ale ja nimi trzaskam a one dalej świecą..co robić? co może być uszkodzone? mikrostyk w zamku? trzeba zamek wymienić, a może coś innego?
[ Dodano: 2013-06-24, 20:43 ]
dodam jeszcze, że wcześniej nie sygnalizowało mi w ogóle po otwarciu tych drzwi, że są otwarte ani lampki się nie świeciły, więc wygląda mi to na ten mikrostyk...aktualnie jestem w Zakopcu na wczasach, więc ani narzędzi itd. ile to może kosztować u mechanika i może ktoś poleci jakiegoś w okolicy...myślę że to szybka robota więc podjechałbym zrobić...wkurza mnie jak podczas jazdy świecą się lampki w drzwiach, bo tą w podsufitce to chociaż da się wyłączyć!
[ Dodano: 2013-06-24, 20:43 ]
dodam jeszcze, że wcześniej nie sygnalizowało mi w ogóle po otwarciu tych drzwi, że są otwarte ani lampki się nie świeciły, więc wygląda mi to na ten mikrostyk...aktualnie jestem w Zakopcu na wczasach, więc ani narzędzi itd. ile to może kosztować u mechanika i może ktoś poleci jakiegoś w okolicy...myślę że to szybka robota więc podjechałbym zrobić...wkurza mnie jak podczas jazdy świecą się lampki w drzwiach, bo tą w podsufitce to chociaż da się wyłączyć!
Witam!! Jestem nowa na forum...kupiłam 12-latka i mam problem z drzwiami. Ech...

Gdy otwieram tylnie drzwi i klapę bagażnika to na fisie czytam, że są otwarte. Natomiast przednich drzwi wcale mi nie wyświeca. Mam też problem z ich zamknięciem- tak jakby coś je blokowało, gdy próbuję zamknąc.
trzeba je zamykac bardzo delikatnie, mają też tendencję do otwierania się w czasie jazdy. No i właśnie dlatego piszę... Co mechanik to inna porada. Najlepiej to by wymienili pół samochodu za grube pieniądze. Chcę to dac do naprawy, ale wolałabym nakierowac mechanika, bo mi faktycznie rzuci ściemę i powymienia połowę podzespołów. Proszę o jakąś poradę. Tak czytając trochę różne wątki obstawiałabym czujnik który znajduje się w zamku, no ale wolę zapytac ekspertów z tego forum.
Olej też minimalnie wycieka, ale to już temat na inny wątek...Z góry dzięki
[ Dodano: 2013-10-03, 20:46 ]
zapomniałam napisac, że nawet gdy mam otwarte przednie drzwi, to mi się automatycznie zamyka centralnym zamkiem...wydaje mi się, że czujniki w przednich drzwiach nie przekazują informacji lub coś w tym stylu. Trochę mechanikuję, mam starą vectrę ale audiana to wyższa szkoła jazdy-boję się wkładac ręce pod maskę![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Jak coś spitolę to się nie wypłacę, nie chcę też się dac wydmuchac przez pseudo-mechaników, którzy widzą przed sobą babę i zaraz by całe drzwi wymieniali za grube pieniądze. Proszę, poradzcie coś

Gdy otwieram tylnie drzwi i klapę bagażnika to na fisie czytam, że są otwarte. Natomiast przednich drzwi wcale mi nie wyświeca. Mam też problem z ich zamknięciem- tak jakby coś je blokowało, gdy próbuję zamknąc.

Olej też minimalnie wycieka, ale to już temat na inny wątek...Z góry dzięki

[ Dodano: 2013-10-03, 20:46 ]
zapomniałam napisac, że nawet gdy mam otwarte przednie drzwi, to mi się automatycznie zamyka centralnym zamkiem...wydaje mi się, że czujniki w przednich drzwiach nie przekazują informacji lub coś w tym stylu. Trochę mechanikuję, mam starą vectrę ale audiana to wyższa szkoła jazdy-boję się wkładac ręce pod maskę
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Jak coś spitolę to się nie wypłacę, nie chcę też się dac wydmuchac przez pseudo-mechaników, którzy widzą przed sobą babę i zaraz by całe drzwi wymieniali za grube pieniądze. Proszę, poradzcie coś

-
- Forum Audi A6 / A7
W audi sa mikrostyki w zamkach, zarówno w drzwiach jak i w klapie.
To one są odpowiedzialne za info na FIS o tym czy są otwarte czy zamknięte.
Bardzo często się brudzą, zapiekają, urywają kabelki czy nawet blokują w jednym położeniu.
najprościej to rozebrać, dostać się do zamka i po oględzinach spróbować przeczyścić lub naprawić. nie zawsze się to udaje ale warto spróbować. ja miałem problem z klapą bagażnika, rozebrałem wypsikałem WD40 i pomogło...
To one są odpowiedzialne za info na FIS o tym czy są otwarte czy zamknięte.
Bardzo często się brudzą, zapiekają, urywają kabelki czy nawet blokują w jednym położeniu.
najprościej to rozebrać, dostać się do zamka i po oględzinach spróbować przeczyścić lub naprawić. nie zawsze się to udaje ale warto spróbować. ja miałem problem z klapą bagażnika, rozebrałem wypsikałem WD40 i pomogło...
Hiszpania jest piękna....szkoda że tak daleko
Dzięki za odpowiedz. Czytałam o mikrostykach, jeden z mechaników też o tym wspominał. Teraz przynajmniej wiem, jaką mam zlecic robotę w warsztacie. Sama się trochę boję rozkręcac ... To nie wv-oprócz kilku śrubek jest masa czujników i elektroniki. Ale i tak kocham moją niunię!!! Dzięki za szybką odpowiedz! 

- xoslox
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
xena3579, zobacz sobie ten temat viewtopic.php?t=60780;) Będziesz wiedziała jak to fizycznie wygląda i jak działa taki zamek i dokładnie wytłumaczysz o co chodzi.