[A6 C6] Wymiana oświetlenia wewnętrznego na LED
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Wiele osób szuka manualu żeby wymienić lampki ale nic nie uszkodzić, znalazłem taki manual, po angielsku ale ładnie wszystko jest narysowane także myślę że koledzy nie będą mięli kłopotu:
http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&uact=8&ved=0CE0QFjAH&url=http%3A%2F%2Fbd8ba3c866c8cbc330ab-7b26c6f3e01bf511d4da3315c66902d6.r6.cf1.rackcdn.com%2FAudi_C6_A6_Ziza_Interior_LED_Light.pdf&ei=cd4cVYenKsS2sQH8oYK4Ag&usg=AFQjCNGl3JajXW0w2AJ1VvIt6qH9-dxvHA&sig2=-896ko3pX-kEW9VgsCBhJw&bvm=bv.89744112,d.bGg
http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&uact=8&ved=0CE0QFjAH&url=http%3A%2F%2Fbd8ba3c866c8cbc330ab-7b26c6f3e01bf511d4da3315c66902d6.r6.cf1.rackcdn.com%2FAudi_C6_A6_Ziza_Interior_LED_Light.pdf&ei=cd4cVYenKsS2sQH8oYK4Ag&usg=AFQjCNGl3JajXW0w2AJ1VvIt6qH9-dxvHA&sig2=-896ko3pX-kEW9VgsCBhJw&bvm=bv.89744112,d.bGg
Diesel musi dymić :-D
Do kierunków chciałbym aby migało LEDowo i słyszałem, że można montować lecz montaż w zamian za żarówki kierunkowskazów może powodować szybsze "mruganie", a szkoda.mane86 pisze:Hmm a po co Ci LED do kierunków?
Ich i tak nie widać, tam są żarówki takie chromowane, ale nawet jak założysz zwykłe pomarańczowe to ich też nie widać, a nie jeździsz caly czas z włączonym kierunkowskazem dlatego uważam że to żadna oszczędność.
Zastanawiam się nad wyborem 12V czy 24V wymienić żarówkę halogenu H7 o kolorze biały zimny...
S-Line
-
- Forum Audi A6 / A7
- Rocznik: 2006
- Skrzynia: Manual
Wiesz co nie powinno mrugać szybciej, kiedyś kierunki były sterowane bezpośrednio z przekaźnika i jak było za małe obciążenie przekaźnika to mrugały szybciej, a teraz przekaźnik jest sterowany elektronicznie i nie zależy od obciążenia.
Nie jestem na 100% pewny bo sam nie sprawdzałem ale ja u siebie nie słyszę typowego "klikania" przekaźnika jak to było w starszych autach.
Nie jestem na 100% pewny bo sam nie sprawdzałem ale ja u siebie nie słyszę typowego "klikania" przekaźnika jak to było w starszych autach.
Diesel musi dymić :-D
Dlatego trzeba upewnić się czy na prawdę by migało w naszym C6, może ktoś inny by się wypowiedział?mane86 pisze:Wiesz co nie powinno mrugać szybciej, kiedyś kierunki były sterowane bezpośrednio z przekaźnika i jak było za małe obciążenie przekaźnika to mrugały szybciej, a teraz przekaźnik jest sterowany elektronicznie i nie zależy od obciążenia.
S-Line
-
- Forum Audi A6 / A7
Mam problem po wymianie żarówek na Ledy w podsufitce
Opis problemu (dotyczy lampek okrągłych w podsufitce)
Jedna z nich (od strony kierowcy) idealnie reaguje na przyciemnianie, włączanie i wyłączanie. Natomiast druga już nie. Sprawa wygląda tak, że jak się włączają 3 żarówki to jedna nie - wówczas muszę ręcznie nacisnąć przycisk włączania zarówki w podsufitce i wówczas się włącza. Niestety skutkuje to tym, że żarówka się nie wyłącza nawet po zamknięciu drzwi (pozostałe się w wyłaczają a ta jedna nie). Próbowałem zamienić lampki stronami - ale i to nie pomogło.
Możecie coś doradzić?
Opis problemu (dotyczy lampek okrągłych w podsufitce)
Jedna z nich (od strony kierowcy) idealnie reaguje na przyciemnianie, włączanie i wyłączanie. Natomiast druga już nie. Sprawa wygląda tak, że jak się włączają 3 żarówki to jedna nie - wówczas muszę ręcznie nacisnąć przycisk włączania zarówki w podsufitce i wówczas się włącza. Niestety skutkuje to tym, że żarówka się nie wyłącza nawet po zamknięciu drzwi (pozostałe się w wyłaczają a ta jedna nie). Próbowałem zamienić lampki stronami - ale i to nie pomogło.
Możecie coś doradzić?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Kilka dni temu wymieniłem całe oświetlenie wnętrza na LEDowe. Większość żarówek łatwo wymontować, ponieważ lampki wystarczy podważyć z jednej strony. Najgorsze do wymiany są żarówki do czytania z przodu, ponieważ ich wyjęcie palcami graniczy z cudem. Najlepiej pomóc sobie szczypcami/kombinerkami z zagiętymi końcami. Wtedy o wiele łatwiej jest je wymienić
. Jednak to nie przebije sposobu wymiany żarówek oświetlających przestrzeń pod drzwiami przy wsiadaniu/wysiadaniu. Nie rozumiem dlaczego Audi zaoszczędziło kilka groszy na długości kabli od lampek
. Według ELSY wymiana żarówki w drzwiach = zdjęcie boczku. Na szczęście da się wymienić te żarówki bez demontażu, ale lampkę trzeba dość mocno naciągnąć, aby w ogóle można było wymienić żarówkę. Ja położyłem się pod drzwiami na plecach i wymieniałem
.
Efekt wieczorem/w nocy rekompensuje walkę z każdą lampką
. W aucie zrobiło się o wiele jaśniej i wygląda teraz
. Po otwarciu samochodu pilotem nastaje jasność w środku, a po otworzeniu drzwi przynajmniej widać co jest wokół
. Fabrycznie posiadam również podświetlenie w lusterkach, które przynajmniej komponuje się z LEDami w drzwiach. Moduły zachowują się jak normalne żarówki, tzn. ściemniają się, a nie gasną od razu.
Jeśli chodzi o moduły LED, to otrzymałem je od użytkownika tomnik za pomoc w usunięciu błędu dotyczącego DPFa (009263 - Filtr cząstek stałych, P242F - 000 - zapełniony/zablokowany). Nie są to żadne chińskie podróbki, tylko autorskie moduły, które tworzone są przez niego od zera. Nie jest to żadna reklama
. Tylko po co szukać modułów LED, jak można je kupić od forumowego kolegi
, który znany jest głównie na forach VW.
Do końca tygodnia zamieszczę kilka zdjęć pokazujących efekt.

Efekt wieczorem/w nocy rekompensuje walkę z każdą lampką

Jeśli chodzi o moduły LED, to otrzymałem je od użytkownika tomnik za pomoc w usunięciu błędu dotyczącego DPFa (009263 - Filtr cząstek stałych, P242F - 000 - zapełniony/zablokowany). Nie są to żadne chińskie podróbki, tylko autorskie moduły, które tworzone są przez niego od zera. Nie jest to żadna reklama

Do końca tygodnia zamieszczę kilka zdjęć pokazujących efekt.
-
- Forum Audi A6 / A7
Panowie faktycznie nie da się wsadzić tych małych ledów w przednią podsufitkę? Wczoraj męczyłem się dość długo i nie chciała wejść żadna, trzeba zdjąć i wtedy idzie lepiej?
Mam taki problem, że po włożeniu leda do daszku przeciwsłonecznego i po otwarciu szkiełka zapala się i znika od razu? WTF? Z innymi nie ma problemu.

Mam taki problem, że po włożeniu leda do daszku przeciwsłonecznego i po otwarciu szkiełka zapala się i znika od razu? WTF? Z innymi nie ma problemu.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Rocznik: 2005
- Skrzynia: Tiptronic