Nie widziałem tu na forum fotostory wymiany osłony przegubu zewnętrznego w c4, więc postanowiłem podczas wymiany owych osłon pstrykąc parę fotek i dodac na forum. Może komuś się przyda
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Jeśli zrobiłem coś nie tak, przepraszam z góry i proszę mnie poprawiac, na swoje usprawiedliwienie dodam, że robiłem to po raz pierwszy.
Więc do wymiany osłon gumowych przegubów zew. będą nam potrzebne:
- nowa osłona (ja zapłaciłem 25zł z nową śrubą do piasty dwiema podkładkami, 2x opaska i 2x smar)
- klucz nr 27 (ja użyłem nasadowego),
- śrubokręt płaski do wypięcia starych opasek,
- tępe szczypce do ściśnięcia nowych opasek,( chyba, że będziecie mieli skręcane),
- breszka (pomogła wepchnąc przegub na miejsce),
Po odkręceniu koła, odkręcamy śrubę nr 27 widoczną na zdięciu:
Następne skręcamy kołem kierownicy na max. w prawo (jeśli robimy lewą str.) i wypychamy przegub w stronę silnika. U mnie wystarczyło mocniej pociągnąc i przegub wyskoczył. Gdy przegub jest już na zewnątrz, możemy odpiąc stare opaski. Później wkręcamy z powrotem tą samą śrubę nr.27 w jej miejsce tak jak na zdjęciu
wkręcając ją do środka zadziała wtedy jak ściągacz i ładnie wypchnie nam przegub. Gdy ściągniemy przegub zobaczymy wtedy coś takiego :
Teraz możemy wyciągnąc stare podkładki i osłonę. Czyścimy sobie wszystko i zakładamy najpierw małą nową opaskę, nową osłonę, dużą opaskę, mniejszą metalową podkładkę, większą plastykową podkładkę tak jak na foto :
Dosuwamy podkładki do ogranicznika. Zaciągamy osłonę na swoje miejsce i zaciskamy małą opaskę, wciskamy przegub na półoś, wciskamy smar, zakładamy osłonę na przegub i zaciskamy dużą opaskę. Możemy już całośc włożyc do piasty i tu przydała mi się breszka, bo przegub nie chciał już tak łatwo wskoczyc na swoje miejsce. Gdy już mamy przegub w piaście dokręcamy go ładnie słynną śrubą nr 27 Mniej więcej tak to powinno wyglądac :
Czas operacyjny ok 40min.
Pozdrawiam.