Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu

[A6 C6] (FOTOSTORY) Montaż modułu bluetooth MMI 2G

Warsztat
Awatar użytkownika
kylo99
Natręt
Natręt
Posty: 950
Rejestracja: 23 sty 2008, 15:55
Imię: Adam
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 1999
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI AFB 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Ipswich UK & Lublin PL
Kontakt:

[A6 C6] (FOTOSTORY) Montaż modułu bluetooth MMI 2G

Post autor: kylo99 » 07 kwie 2013, 00:31

Niestety ktoś przy składaniu zamówienia na moje auto żałował drobnych na bluetooth-a więc postanowiłem dołożyc go samemu.
Na poczatku zaleca sie odłączenie akumulatora aby nie mieć pózniej jakiś błedów nie potrzebnych,no ja nie stety tego punktu zapomniałem :)
Także do dzieła, potrzebne nam bedzie do tego:
-moduł bluetooth
-wiązka z elektryczna (na zdj.szeroka wtyczka)
-wiązka światłowodowa (na zdj.pomarańczowa)
-wiązka zasilająca (na zdj.z niebieską wtyczką)
-antena bluetooth
-mikrofon
-klucz nasadowy 8mm najlepiej z grzechotka (szybciej pójdzie)
-śrubokręt krzyżakowy / phillips
-6 pasków ściągających (do przymocowania modułu)
-taśma dwustronna pianka (do przymocowania modułu lecz nie koniecznie)
-śrubokręt płaski lub jakaś plastikowa łapka do pomocy przy demontażu (nie przymusowo)
PS.Do montażu można zastosowac oczywiście orginalne częśći obramówki ale mnie sie nie chciało jechać do audi i czekac jak to czekałem 4 dni na osłony do mocowania tunera cyfrowego DAB w moim wcześniejszym modzie.

Obrazek

A więc ja założyłem taki moduł;
Obrazek

Bierzemy klucz nasadowy 8mm najlepiej z grzechotką i odkręcamy schowek,dwie śrubki na zewnątrz i trzy wewnątrz schowka:
Obrazek
Obrazek

Schowek mamy odkręcowy wiec go wyciągamy i kładziemy na dole:
Obrazek

Odłączamy wtyczke będzie nam wygodniej:
Obrazek

Wypinamy kostkę zasilającą naszą zmieniarkę CD lub jak ktoś ma to AMI:
Obrazek

Wpinamy naszą wiązkę w orginalne miejsce i z drugiej strony naszej wiązki wkładamy orginlną robimy tzw rozgałęznik:
Obrazek

To jest miejsce w którym przymocujemy nasz moduł bluetooth:
Obrazek

Do przymocowania modułu potrzebne nam będa paski zaciskowe ja miałem niezbyt długie więc wykonałem z trzech jeden :) :[/b]
Obrazek

Więc wpinamy nasza wiązke światłowodową w miejsce orginalnej wiązki zasilającej moduł MMI,a drugą końcówkę do naszego bluetootha:
Obrazek

Do przymocowania modułu użyłem również taśmy dwustronnej takiej piankowanej używanych do przyklejania rejstarcji,aby sie lepiej trzymał:
Obrazek

Wkładamy antene bluetooth do modułu:
Obrazek

Montujemy moduł za pomocą pasków :[/b]
Obrazek

ÂŚciągamy zakrywkę od bezpieczników gdyż tamtędy puścimy przewód z naszym mikrofonem:
Obrazek

Puszcamy kabel z mikrofonem, słupkiem do góry:
Obrazek

Pamiętajmy że bardzo ważne ze względow bezpieczeństwa jest aby przełożyć przewód z mikrofonem pod kurtyną powietrzną:
Obrazek

Można całkiem wypiąć słupek by mieć pewność ze przewód nie jest zaplątany w kurtynę:
Obrazek

Zabieramy sie do demontażu światła w podsufitce,ostrożnie podważyć aby nic nie pękło:
Obrazek

Po ściągnięciu plastików,odręcamy lampkę śrubokręten gwiazdkowym:
Obrazek
Obrazek

ÂŚwiatło mamy odkręcone więc wyjmujemy i przekładamy nasz kabel z mikrofonem przez podsufitke,kabel od słupka do środka lampki wsadzamy palcami na podsufitke to robimy od góry szyby.
Obrazek

To jest miejsce w którym umiescimy nasz mikrofon:
Obrazek

Więc umieszczamy mikrofon po prawej stronie (wersja UK):
Obrazek

Wkładamy światło spowrotem ale nie skręcamy jeszcze,bo musimy sprawdzić czy wszystko nam działa,więc podłączamy akumulator.
Przyciskamy na MMI przycisk TELEPHONE + SETUP patrzymy w opcjach jaki jest KOD PIN do parowania telefonu z autem,przeważnie jest 1234,więc odpalamy nasz telefon wchodzimy w bluetooth ustawienia i wyszukujemy Audi modułu,u mnie znalazlo AUDI UHV 5870 ,wiec przyciskamy/parujemy telefon zapyta o pin wiec jeśli w ustawieniach auta było 1234 ten sam wpisujemy i po chwili telefon powinien połączyć sie z autem,chwile potrwa/kilka sekund zanim wczyta sie książka telefoniczna,numery odebrane,wykonane itp.


Dzwonimy do kogoś wypróbować czy wszystko sprawnie działa:
Obrazek
Jesli tak to wszystko skręcamy do kupy i sie cieszymy skończonym modem :)
Mam nadzieje ze komuś pomoże to w samodzielnej instalacji.
Montaż został przeprowadzony na aucie z 2007roku w wersji angielskiej,w wersji europejskiej umiejscowienie modułu moze być inne.

Tomas

Post autor: Tomas » 11 kwie 2013, 21:45

Niezla robota <okok> ,ja troszke z innej beczki w swiatelku (podsufitka) jest 3 miejsca na mikrofony jeden tel. drugi sds a trzeci do bose , nie moge znalesc info na temat tego od bose jakie on zadanie spelnia w systemie ??? czy ktos sie orientuje

Awatar użytkownika
jacek528
Nawiedzacz
Nawiedzacz
Posty: 312
Rejestracja: 06 maja 2012, 15:36
Lokalizacja: Lubuskie

Post autor: jacek528 » 14 kwie 2013, 12:57

kylo99, kawał dobrej roboty i świetny opis :) Na szczęście w moim nie żałowali kilku euro na moduł ;)

Awatar użytkownika
mbectb
Normalniak
Normalniak
Posty: 175
Rejestracja: 27 sty 2012, 22:06
Lokalizacja: Newark UK

Post autor: mbectb » 03 maja 2013, 20:30

Tomas pisze:nie moge znalesc info na temat tego od bose jakie on zadanie spelnia w systemie ??? czy ktos sie orientuje
Ten trzeci mikrofon to jest mikrofon ktory jest podlaczony do wzmacniacza bose dla funkcji audiopilot - odpowiednik funkcji GALA w starszych autach se stajni VAG a audiopilot bose dziala na zasadzie wylapywania halasu I podbijania glosnosci tylko o danych czestotliwosciach ktore sa zaklucone halasem a nie calego widma jakl to mialo miejsce w systemie GALA.

Pozdrawiam
Czipsy, Diagnostyka, Flashowanie UK

damiano25
Nowy
Nowy
Posty: 1
Rejestracja: 10 lut 2013, 18:21
Lokalizacja: sląsk

Post autor: damiano25 » 25 maja 2013, 18:57

kolego a gdzie kupiłeś moduł i okablowanie i jakie koszta :)

Awatar użytkownika
Hipo
Normalniak
Normalniak
Posty: 217
Rejestracja: 31 mar 2013, 09:07
Lokalizacja: :)

Post autor: Hipo » 11 sty 2014, 20:33

jeżeli mam moduł, ale tylko taki, że działa z słuchawką motorola w podłokietniku - wystarczy tylko wymienić moduł, czy również trzeba kupić jakąś wiązkę i inne gagety?
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
kylo99
Natręt
Natręt
Posty: 950
Rejestracja: 23 sty 2008, 15:55
Imię: Adam
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 1999
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI AFB 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Ipswich UK & Lublin PL
Kontakt:

Post autor: kylo99 » 11 sty 2014, 21:44

Wystarczy wymienic modul z tego co pamietam kable zostaja stare
Kolega Adamwwo robil tak u siebie mial motorole a chcial blutacza

marok111
Normalniak
Normalniak
Posty: 135
Rejestracja: 10 sie 2011, 22:23
Lokalizacja: Kluczbork

Post autor: marok111 » 10 mar 2014, 14:18

Hipo pisze:jeżeli mam moduł, ale tylko taki, że działa z słuchawką motorola w podłokietniku - wystarczy tylko wymienić moduł, czy również trzeba kupić jakąś wiązkę i inne gagety?
Witam
Czy temat wymiany modułu ogarniety?
Też szukam informacji o wymianie tego z motorolą.
Pozdrawiam

Witam
Ponownie, juz mam bluetooth po przeszczepie. Kupiłem na aledrogo o nr 4E0862335. Montaż ok.1h. Stary na bok , nowy , kodowanie , wyrzycenie z podłokietnika słuchawki , upgrate softu do 1130 i działa jak złoto.
Pozdrawiam
Były : 80 B3 2.0
80 B4 1,9 TDI
A6 C5 1,9 TDI i rózne inne pomiedzy nimi
jest A6 C6 2,7 TDI FWD manual - prawdziwy S-line

js
Nowy
Nowy
Posty: 18
Rejestracja: 11 cze 2012, 21:41
Lokalizacja: Katowice

Post autor: js » 24 maja 2014, 17:50

Mam problemy z moim modułem i wg informacji jakie znalazłem znajduje się on pod siedzeniem kierowcy (chociaz ja go tam nie znalazłem??).

W Twoim opisie wynika, że moduł jest za schowkiem.... to jak to w końcu jest? :))
_________________________
Pozdrawiam, JS

kamil666
Śpi na forum
Śpi na forum
Posty: 1171
Rejestracja: 01 wrz 2013, 22:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kamil666 » 24 maja 2014, 18:50

Oryginalnie montowany jest pod siedzeniem, a dokładnie pod dywanikiem nóg kierowcy.
Tutaj kolega ominął instalacje jak w oryginale, musiałby dokupić specjalną obudowę do montażu, a tu mu było wygodniej wszystkie podłączenia porobić.

4F0035619 nr puszki, możesz wygoglowac i na rysunkach technicznych jest gdzie się znajduje.
Zapnijcie pasy. Zanosi się na ciężką noc.

norbi_rump
Nowy
Nowy
Posty: 7
Rejestracja: 09 lip 2012, 14:30
Lokalizacja: Luzino

Post autor: norbi_rump » 09 wrz 2014, 16:07

marok111 pisze:
Hipo pisze:jeżeli mam moduł, ale tylko taki, że działa z słuchawką motorola w podłokietniku - wystarczy tylko wymienić moduł, czy również trzeba kupić jakąś wiązkę i inne gagety?
Witam
Czy temat wymiany modułu ogarniety?
Też szukam informacji o wymianie tego z motorolą.
Pozdrawiam

Witam
Ponownie, juz mam bluetooth po przeszczepie. Kupiłem na aledrogo o nr 4E0862335. Montaż ok.1h. Stary na bok , nowy , kodowanie , wyrzycenie z podłokietnika słuchawki , upgrate softu do 1130 i działa jak złoto.
Pozdrawiam
Z tego co widzę instalowałeś bluetooth mając wcześniej motorole. Wycztałem gdzieś że trzeba zmienić kostkę i pinologię. Czy to prawda?

[ Dodano: 2014-09-09, 16:07 ]
norbi_rump pisze:
marok111 pisze:
Hipo pisze:jeżeli mam moduł, ale tylko taki, że działa z słuchawką motorola w podłokietniku - wystarczy tylko wymienić moduł, czy również trzeba kupić jakąś wiązkę i inne gagety?
Witam
Czy temat wymiany modułu ogarniety?
Też szukam informacji o wymianie tego z motorolą.
Pozdrawiam

Witam
Ponownie, juz mam bluetooth po przeszczepie. Kupiłem na aledrogo o nr 4E0862335. Montaż ok.1h. Stary na bok , nowy , kodowanie , wyrzycenie z podłokietnika słuchawki , upgrate softu do 1130 i działa jak złoto.
Pozdrawiam
Z tego co widzę instalowałeś bluetooth mając wcześniej motorole. Wycztałem gdzieś że trzeba zmienić kostkę i pinologię. Czy to prawda?
Dla pewności co posiadam w aucie dodam wpis z VCDS:

Address 77: Telephone Labels: 4E0-910-336.lbl
Part No SW: 4E0 910 336 C HW: 4E0 862 335
Component: Handyvorb2 H10 0120
Revision: 00000000 Serial number: 00000007539586
Coding: 0010900
Shop #: WSC 02335 785 00200
VCID: 224FEEBB860F

Part No: 4E0 910 336 C
Component: Handyvorb2 H10 0120

No Faults Found
or DTCs not supported by controller
or a communication error occurred

marok111
Normalniak
Normalniak
Posty: 135
Rejestracja: 10 sie 2011, 22:23
Lokalizacja: Kluczbork

Post autor: marok111 » 11 wrz 2014, 09:21

Tak, Kostka do nowego modułu bluetooth jest inna niż w module z motorolli, piny przekłada się bardzo łatwo, tylko trzeba dokładnie żeby nie pomylić. Nie wszystkie przewody sie przepina, część zostawiłem w starej kostce ( lezy obok)
U mnie zadziałało od razu.
Pozdrawiam
Były : 80 B3 2.0
80 B4 1,9 TDI
A6 C5 1,9 TDI i rózne inne pomiedzy nimi
jest A6 C6 2,7 TDI FWD manual - prawdziwy S-line

norbi_rump
Nowy
Nowy
Posty: 7
Rejestracja: 09 lip 2012, 14:30
Lokalizacja: Luzino

Post autor: norbi_rump » 11 wrz 2014, 22:51

marok111 pisze:Tak, Kostka do nowego modułu bluetooth jest inna niż w module z motorolli, piny przekłada się bardzo łatwo, tylko trzeba dokładnie żeby nie pomylić. Nie wszystkie przewody sie przepina, część zostawiłem w starej kostce ( lezy obok)
U mnie zadziałało od razu.
Pozdrawiam
A widziałeś mój odczyt z VCDS? Widnieje tam oznaczenie jak tego z bluetooth. Ten motorolii jest tak samo wykrywany?

Przy okazji jakoś od zmiany softu na PL w MMI nie mogę teraz odnaleźć modułu. Czy jest to wina złego kodowania? Czy możliwe że źle się zaktualizował soft na module telefonu? Jeśli tak to jak odzyskać kontakt z modułem.

Udało mi się ogarnąć moje bluetooth. Okazało się że aktualizacja nie poszła pomyślnie. Dodatkowo okazało się również że nie musze wymieniać modułu ponieważ jest bluetooth. Najwidoczniej mam i podstawkę i bluetooth :D Okazuje się że VCDS się jednak nie mylił. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :D
Teraz zabieram się za PDC graficzny. Jestem pewny że musze wymienić moduł :)

d.kudel
Czasobywacz
Czasobywacz
Posty: 37
Rejestracja: 21 lut 2012, 22:30
Lokalizacja: Dabrowa Gornicza/West bromwich

Post autor: d.kudel » 20 gru 2014, 15:21

Witam prosił bym użytkownika forum Kylo99 o pilny kontakt 07580092880

qplanetq
Nowy
Nowy
Posty: 18
Rejestracja: 18 gru 2011, 13:26
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: qplanetq » 06 mar 2015, 13:45

Witam.

Ktoś poda info na jakie piny przy module wchodzi mikrofon ? Mam mikrofon w podsufitce ale kostka nie jest wpieta i nie widac drugiej strony . Bluetooth dziala tylko ja slysze a mnie nie... Prosze o pomoc

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”