Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu

VAG nie chce się komunikować

Diagnostyka VAG
Awatar użytkownika
marcinz89
Nowy
Nowy
Posty: 20
Rejestracja: 09 wrz 2010, 21:20
Lokalizacja: Racibórz/Śląskie

VAG nie chce się komunikować

Post autor: marcinz89 » 02 cze 2012, 17:54

Witam. Mam Kabel KKL i wszystko działało super aż do dzisiaj. Kolega poprosił mnie o sprawdzenie jego kabla, zrobiłem to i nie chciał mi się łączyć. Potem podłączyłem mój(wiem że jest ok i tu błąd taki jak na pierwszym screenie. Sprawdziłem czy porty com są ustawione te same i wszystko jest ok a przy teście portu wyskakuje błąd:
COM port status: OK
Interface status:3-Not found or not ready!

Dodam, że wszystko robię na włączonym zapłonie, tak jak kiedyś i kiedyś działało bez problemów.

Co z tym zrobić? Na forach wypisują różne rzeczy na ten temat ale na żadnym nie jest ten problem rozwiązany
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
marcinz89
Nowy
Nowy
Posty: 20
Rejestracja: 09 wrz 2010, 21:20
Lokalizacja: Racibórz/Śląskie

Post autor: marcinz89 » 02 cze 2012, 21:04

podłączam zawsze do tego samego usb. Niestety nie łączy mi ani VAG, ani VCDS ani VWTOOL a działały bez problemów :(

Awatar użytkownika
marcinz89
Nowy
Nowy
Posty: 20
Rejestracja: 09 wrz 2010, 21:20
Lokalizacja: Racibórz/Śląskie

Post autor: marcinz89 » 03 cze 2012, 08:27

wyłączyłem antywira i dalej to samo :(

Awatar użytkownika
Arrni
Nawiedzacz
Nawiedzacz
Posty: 406
Rejestracja: 31 mar 2010, 09:58
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: Arrni » 03 cze 2012, 14:08

mialem to samo :D pomoglo przeinstalowanie systemu hehe

tapir173
Normalniak
Normalniak
Posty: 127
Rejestracja: 14 mar 2012, 06:42
Lokalizacja: Starachowice

Post autor: tapir173 » 04 cze 2012, 06:08

Zainstaluj ponownie sterowniki od usb i powinno pomóc u mnie pomogło <rotfl>

Awatar użytkownika
marcinz89
Nowy
Nowy
Posty: 20
Rejestracja: 09 wrz 2010, 21:20
Lokalizacja: Racibórz/Śląskie

Post autor: marcinz89 » 04 cze 2012, 16:09

dioda się świeci. Spróbuje podłączyć interfejs do innego lapka, sprawdze czy tam działa i dam znać

[ Dodano: 2012-06-20, 17:22 ]
Zrobiłem to co pisaliście, doinstalowałem sterowniki, nawet windowsa na nowo zainstalowałem i nic, błąd dalej wyskakuje :( Nie wiem co to może być bo dioda się świeci na interfejsie. Czy to oznacza jest zepsuty?

rafald
Czasobywacz
Czasobywacz
Posty: 50
Rejestracja: 12 cze 2012, 13:44
Lokalizacja: 100lica

Post autor: rafald » 01 lip 2012, 15:38

marcinz89, udało Ci się rozwiązać ten problem? u mnie jest dokładnie to samo - port wykrywa a interfejsu nie, wywala mi identyczny komunikat jak Tobie. Interfejs mam KKL z alledrogo ale nie był do niego dołączony żaden soft, wszystko musiałem zasysac...
szczęśliwy posiadacz:
- S6 C5 2001 (4.2 V8 Quattro)
- A6 C6 2007 (2.0 TDI)
- A6 C7 2012 (3.0 TDI Quattro)

tapir173
Normalniak
Normalniak
Posty: 127
Rejestracja: 14 mar 2012, 06:42
Lokalizacja: Starachowice

Post autor: tapir173 » 01 lip 2012, 17:03

rafald jakie masz wejście w swoim aucie bo chyba nie KKL tylko OBD

rafald
Czasobywacz
Czasobywacz
Posty: 50
Rejestracja: 12 cze 2012, 13:44
Lokalizacja: 100lica

Post autor: rafald » 01 lip 2012, 17:12

KKL to model interfejsu a nie wejscie. wejscie oczywiscie mam OBD
szczęśliwy posiadacz:
- S6 C5 2001 (4.2 V8 Quattro)
- A6 C6 2007 (2.0 TDI)
- A6 C7 2012 (3.0 TDI Quattro)

tapir173
Normalniak
Normalniak
Posty: 127
Rejestracja: 14 mar 2012, 06:42
Lokalizacja: Starachowice

Post autor: tapir173 » 01 lip 2012, 20:19

Ok napisz coś więcej jaki masz system, program do fejsa ustawienia portów itd

rafald
Czasobywacz
Czasobywacz
Posty: 50
Rejestracja: 12 cze 2012, 13:44
Lokalizacja: 100lica

Post autor: rafald » 15 lip 2012, 22:36

wracam do tematu bo na wakacjach byłem :)

win xp oraz na drugim kompie windows 7
testowałem różne VAGi (409-1, 311-2, 1-7, 1-5b) na żadnym nie działa
ustawienia portu - ustawiłem na com1, komunikacja portu jest, kabla nie widzi
szczęśliwy posiadacz:
- S6 C5 2001 (4.2 V8 Quattro)
- A6 C6 2007 (2.0 TDI)
- A6 C7 2012 (3.0 TDI Quattro)

Awatar użytkownika
michok
Nawiedzacz
Nawiedzacz
Posty: 447
Rejestracja: 05 cze 2012, 14:25
Lokalizacja: Warszawa/Terespol

Post autor: michok » 16 lip 2012, 14:01

Kolego a czy w Windowsie ustawiles na jakim porcie ma byc kabelek widziany ? bo u mnie tez byl problem, bo zainstalowal kabel na 70 porcie a vagcom takiego nie widzi.. Zazwyczaj masz 1,2 port wolny to mozesz sobie recznie przestawic.
U mnie pomoglo.
Jezeli nie wiesz jak sprawdzic na ktorym porcie dziala kabel to :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1241169.html
Bylo :
Skoda Felicja 1997 1.9D kombi
A6 C5 2001 2.5 TDI AKN+FWD+TIP ( Szrot... )
Jest : 2.0 z lpg :)

rafald
Czasobywacz
Czasobywacz
Posty: 50
Rejestracja: 12 cze 2012, 13:44
Lokalizacja: 100lica

Post autor: rafald » 17 lip 2012, 09:14

zapodany przez Ciebie link nie działa
niemniej jednak porty ustawiłem w ustawieniach windowsa tak żeby był na COM1 więc ten problem możemy wykluczyć, jak pisałem wcześniej port sie komunikuje ale kabla nie widzi
komunikat pojawia mi się taki jak u marcinz89 (w pierwszym poście masz screena z informacją "COM port status: OK; interface status:3 ...."
szczęśliwy posiadacz:
- S6 C5 2001 (4.2 V8 Quattro)
- A6 C6 2007 (2.0 TDI)
- A6 C7 2012 (3.0 TDI Quattro)

Awatar użytkownika
michok
Nawiedzacz
Nawiedzacz
Posty: 447
Rejestracja: 05 cze 2012, 14:25
Lokalizacja: Warszawa/Terespol

Post autor: michok » 17 lip 2012, 10:59

a probowales przestawiac na inny niz 1 ?
u mnie np. VW tool smiga na com2 a vagcom na 1 :D
Bylo :
Skoda Felicja 1997 1.9D kombi
A6 C5 2001 2.5 TDI AKN+FWD+TIP ( Szrot... )
Jest : 2.0 z lpg :)

tapir173
Normalniak
Normalniak
Posty: 127
Rejestracja: 14 mar 2012, 06:42
Lokalizacja: Starachowice

Post autor: tapir173 » 17 lip 2012, 11:04

rafald może masz po prostu uwalony kabel próbowałeś na jakimś innym aucie nie działa od samego początku czy już go używałeś, ja na początku pierwszy kabelek spaliłem dioda świeciła ale komunikat identyczny tylko żle podłączyłem przy audi C4 kkl nie sprawdziłem polaryzacji

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”