Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

[A6 C6} Proba kradziezy - czy moga skopiowac klucz?

Komunikaty użytkowników o kradzieżach samochodów lub mienia oraz porady i dyskusje związane z bezpieczeństwem.
gira
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6} Proba kradziezy - czy moga skopiowac klucz?

Post autor: gira » 19 maja 2014, 12:04

W zeszłym tygodniu próbowali mi ukraść samochód. Weszli na prywatną posesję i zabierali się za niego, a z jakiegoś powodu im się to nie udało.
Mam następujące pytania, bardzo prosił bym tylko o rzeczowe wypowiedzi, a nie domysły.
- wyłamali zamek/wkładkę - oprócz tego, że poniszczyli klamkę, kompletnie wyjęli wkładkę. Wzięli ją ze sobą. Czy biorą bo: mają ją 'nabitą' na ten ich łamak? - Czy mogą ją wykorzystać do dorobienia kluczyka? Tak wiem, że jeszcze jest imobilzer (którego póki co nie mają)
W związku z powyższym, czy mam raczej wymieniać wszystkie zamki/stacyjkę, czy to bez znaczenia?

- Zostawili otwarty schowek na bezpieczniki, czyli coś tam robili/szukali. Czy ktoś wie czego?

- Otwarli maskę. Podejrzewam, że chcieli podmienić układ, który jest odpowiedzialny za imobilizer. Gdzie to się mieści - bym mógł sprawdzić. Są inne powody dla którego by otwierali maskę?

Z auta nic nie zginęło, więc ewidentnie, chcieli brać całość.
A6 2,4
oraz
Q5 TSI 2009 Sline

Awatar użytkownika
ELEKTROBDG
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

alarm

Post autor: ELEKTROBDG » 19 maja 2014, 12:20

A alarm nie zadziałał czy nie miałeś?

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 19 maja 2014, 12:31

Kolego, do auta zabrali ci się amatorzy i dlatego go nie wzięli. Nie mieli sprzętu i zabrali się do niego jak do poloneza. Zestawy do otwierania takich aut kupuje się na allegro za 1200 zł razem z wpinanym pod złącze diagnostyczne 'symulatorem' immo. Jak nie masz dodatkowych zabezpieczeń to wsiadają, nic nie niszczą i odjeżdżają.

Wkładkę zabrali zapewne na tzw. laborki, żeby sobie rozebrać i zobaczyć jak to się otwiera - inne wyjaśnienie nie przychodzi mi do głowy - szczególnie biorąc pod uwagę poziom amatorszczyzny z jakim się za to zabrali

Wśród bezpieczników czego szukali - ciężko stwierdzić czego się naczytali w internetach... może liczyli że będzie tam wielki bezpiecznik od immo :)

Maskę otwierali - ponownie bo się naczytali bzdur w internetach. Pewnie żeby spróbować odpalić na krótko... Immobiliser z tego co wiem mieści się w liczniku, nie ma do niego dostępu z komory silnika.

Ciesz cię że do autka dobierali się chłopcy z sąsiedztwa którzy przeczytali informacje jak ukraść golfa z 94 roku.
Zamki możesz wymienić, choć tak jak ci piszę - przygotowany złodziej nie musi dorabiać kluczyka :)

Po te akcji raczej zalecam ci przejechanie się do renomowanego zakładu zajmującego się zabezpieczeniami i założenie między innymi dodatkowego odcięcia zapłonu z przyciskiem w tylko tobie znanym miejscu + na pewno jakiś alarm założony z głową...

A tak poza tym - pewne jest tylko to że jak ukradną to dobrze mieć AC - bo ukraść są w stanie wszsystko :/

gira
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gira » 19 maja 2014, 14:55

hmm ciekawe podejcie,

Tez mi na amatorow to wyglada, ale dziwne ze srodka nic nie zabrali, a bylo co wziac.

Czy ty twierdzisz, ze sa w stanie auto otworzyc zdalnie. Nie wiem jakiego szyfrowania uzywa pilot z Audi, ale podejrzewam, ze bedzie to zmienny kod. I jedyna szansa to taka, ze albo zakloca sygnal, ze czlowiek auta nie zamknie, i beda miec otwatre drzwi.
Albo maja dostep do dokumentacji Audi i znaja algotrytmy.
Pierwsza opcja dosyc prawdopodbna, druga juz mniej. Znacie przypadki, ze auta otwieraja jakims 'universalnym' pilotem ?
A6 2,4
oraz
Q5 TSI 2009 Sline

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 19 maja 2014, 17:09

gira, Złodzieje jak wchodzi nowy samochód, który będzie 'chodliwy' kupują takich kilka sztuk i rozgryzają wszystkie możliwe zabezpieczenia. Twoje autko - A6C6 jest już dawno rozgryzione z każdej strony i specjaliści potrafią ukraść taki samochód bez większych uszkodzeń w poniżej 3 minuty. Z resztą jest cały temat na forum o sposobach zabezpieczania itd.

W głowie się nie mieści co potrafią łobuzy robić i jedynym zabezpieczeniem przed człowiekiem który wie co robi, to dodatkowe tylko tobie znane 'odcięcie' zapłonu/pompy paliwa/komputera itd. Żadne GPS czy inne namierzania, bo 1500 kosztuje urządzenie do zakłócania sygnału w obrębie ~10 - 15 metrów.

Oczywiście za auta lepiej zabezpieczone zabierają się jeśli na prawdę warto i w całej okolicy nie ma podobnego gorzej zabezpieczonego :) Co nie zmienia faktu, że w razie czego potrafią nawet na lawetę wziąć...

Audi A7 3.0 BMK 224KM

Post autor: Audi A7 3.0 BMK 224KM » 19 maja 2014, 21:11

kiedyś były dosyć modne wśród złodzieji skanery, kiedy ty zamykałeś auto pilotem przechwytywali Twój sygnał i potem otwierali je z własnego pilota.

Forum
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 FSI 210KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Forum » 19 maja 2014, 21:18

Nic dziwnego że nie brakuje ZŁODZIEI !!!!!

wystarczy kluczyk GOSO
http://olx.pl/oferta/klucz-vag-awaryjne ... 00c8514519

do tego wyłączenie immo
http://allegro.pl/edc-15-edc-16-odpalar ... 22938.html

dlatego osiedlowych złodziei nie brakuje, dobrze mieć np. blokadę skrzyni biegów i AC :)

Deniro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Deniro » 19 maja 2014, 22:04

Rozumiem ze wtargneli do domu ? masz brame jakas stalowa czy zwykla furtke ? rozumiem ze warszawa?

C..
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: C.. » 20 maja 2014, 11:15

Kiedyś już wklejałem linki do kluczy uniwersalnych, ale admin usunął, żeby nie uczyć złodziei. :) Złodzieje i tak o nich wiedzą, a widzę że forumowicze nie i myślą, że jakieś alarmy i zamknięcie samochodu zabezpieczy przed kradzieżą. Dlatego proszę nie usuwać tych linków z postu powyżej bo to ważna informacja dla ludzi z forum. Jeśli przyjdzie fachowiec to tylko AC, wszystkie inne rzeczy, łącznie z odpinaniem zapłonu przechodzą. Są klucze uniwersalne i nie muszą mieć żadnego pilota, plus emiter immo i jazda. :) Niestety.

Forum
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum
Silnik: 2.8 FSI 210KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: Forum » 20 maja 2014, 11:23

Dokładnie kolego,
myślę że użytkownicy powinni mieć świadomość co na nich może czekać np. na parkingu!!!

Deniro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Deniro » 20 maja 2014, 11:47

Pozostaje tylko ZEDER http://www.zeder.pl/

Awatar użytkownika
metyoo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Metyoo
Rocznik: 1993
Moje auto: S4 C4
Silnik: 2.0 130KM
Kontakt:

Post autor: metyoo » 20 maja 2014, 12:57

Deniro, ZEDER też jest rozpracowany, na YT widziałem nawet filmik jak koleś otwiera zamek <okok>

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 20 maja 2014, 14:35

metyoo, Z tego co wiem, to rozpracowane są podróbki, których jest dużo. Był filmik z rosyjskiego forum gdzie koleś niby otwierał ZEDERa, ale też okazało się że była podróbka.

Natomiast ogólnie prawda jest taka - nie wezmą bo nie uruchomią - wezmą na lawetę :)

Deniro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Deniro » 20 maja 2014, 14:56

To wszystko zależy gdzie stawiasz auto jeśli na ulicy pod blokiem to nawet na lawety wezmą jeśli dom prywatny no to nie wydaje mi sie aby nie obudzili nikogo tym procederem wciągnięcie auta na lawete nie trwa 5min a co do zedera to zamienniki orginalu nikt nie złamał są zdjęcia prób kradzieży na ich stronie nikomu sie nie udalo

Awatar użytkownika
metyoo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Metyoo
Rocznik: 1993
Moje auto: S4 C4
Silnik: 2.0 130KM
Kontakt:

Post autor: metyoo » 20 maja 2014, 15:16

Na stronach producentów, zamieszczane są materiały promocyjne, które mają przekonać do zakupu produktu.
Nie mam zamiaru się sprzeczać, bo nie wiem jak jest naprawdę, ale patrzę przez przymrużone oczy,na to, co na stronach producentów jest prezentowane.
Jedna rzecz, z którą się zgodzę to to, że nie ma 100% zabezpieczenia antykradzieżowego.
Moja szwagierka miała wykupiony specjalny pakiet na swój samochód. Był cały czas monitorowany przez centrum i w określonych godzinach np w nocy kiedyś musiała pilnie gdzieś jechać to jej zdalnie wyłączyli samochód i natychmiast do niej dzwonili, czy ona się gdzieś wybiera, bo jest prawdopodobieństwo kradzieży auta...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Skradzione auta i przedmioty”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl