kontrolka sygnalizujące zużyte okładziny hamulca
kontrolka sygnalizujące zużyte okładziny hamulca
Witam pewnego ranka zaświęciła mi się kontrolka okładzin w audi a6 c7, dodam ze klocki są prawie nowe i sam osobiście sprawdziłem czy nie został przerwany czujnik przy klockach i jest ok. Również sprawdziłem kostki (złącza) i tez jest ok. Po podłączeniu pod vag żaden błąd się nie pojawoił, a elektronik nie mógł jej wyłączyć. kontrolka w dalszym ciągu świeci. Proszę o pomoc za którą z góry dziękuje.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ALG 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Heh ma ten sam błąd. Wcześniej wyskakiwał parę sekund po ruszeniu autem, później wcale, a teraz wystarczy że wybiorę bieg i od razu wywala błąd. Kable od czujników były mostkowane i rozmostkowane. Klocki i tarcze wymienione ok 1kkm temu. Podejrzewam sam kabel do komputera, tylko czasu brak aby podskoczyć do elektryka i to naprawić. Spróbujcie zmostkować przewody od czujników, tylko trzeba mieć pewność że klocki są faktycznie niezużyte.
czy czujniki zużycia sa na obydwu osiach czy tylko na przedniej ?
Jezeli na T i P to wyswietlacz nie pokazuje na której...
czy podlaczenie pod kompa dowiem sie, która to oś ?
14.10.2015
a wiec tak ,jestem juz po wymianie, zapaliła sie u mnie kontrolka zużycia klocków (była to kontrolka od tylnej osi) na liczniku nie było napisane czy to tył czy przód, a czujniki są na obydwu osiach.
klocki wymieniłem tylko z tyłu na ATE 13.0460-2769.2 z czujnikiem
kontrolka zużycia zgasła.
14.10.2015
a wiec tak ,jestem juz po wymianie, zapaliła sie u mnie kontrolka zużycia klocków (była to kontrolka od tylnej osi) na liczniku nie było napisane czy to tył czy przód, a czujniki są na obydwu osiach.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: DSG
- Paliwo: Diesel
Właśnie skąd się dowiem które klocki są do wymiany - na desce wyskakuje tylko info, ze okładziny są zużyte.R pisze:czy czujniki zużycia sa na obydwu osiach czy tylko na przedniej ?
14.10.2015
Widac po klockach czy sa zuzyte czy tez nie.Martin80 pisze:Właśnie skąd się dowiem które klocki są do wymiany
Jesli klocki, kable, itp sa OK to komunikat mozna skasowac postepujac zgodnie z procedura wymiany klockow opisana np w VCDS. Pelny opis jest na stronie VCDS Ross Tech - podpiac kabel, otwotzyc elektroniczny zacisk hamulca, wymienic kocki (lub nie jesli sa OK), zamknac zacisk hamulca i komunikat znika. Czujnik zuzycia klockow jest tylko jeden na os (tak przynajmniej jest na tylniej osi)
A6 C6 --> A7 4G
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Powinno
. Najprościej i tak sprawdzić grubość klocków.

Ostatnio zmieniony 13 lis 2018, 21:00 przez mat1324, łącznie zmieniany 1 raz.