w swoim audi zmieniłem komplet tarcz i hamulcy na EBC. Tarcze TurboGrove + klocki Yellowstuff. Niestety jeden z przednich zacisków jest do bani, strasznie wyciera mi wewnętrzny klocek. Z przodu tarcze i klocki wymieniałem pod koniec listopada, zrobiłem 12 000km. Miesiąc temu sam robiłem renowację zacisków, czyszczenie go gołego metalu + lakierowanie. Wtedy zobaczyłem że jeden z klocków jest prawie zużyty, czujnik był już na przetarciu. Rozebrałem wszystko tłoczki, prowadnice. Tłoczki chodzą lekko, wciskałem palcami, prowadnice czyste i przesmarowane. No i na koniec zamieniłem klocki z lewej na prawą, a nóż widelec jeśli dalej jeden zacisk będzie wydzierał klocek to przynajmniej będzie miał większy do wytarcia. Wczoraj zrobiłem kontrolę zacisku który nadmiernie wycierał klocek. Efekt, dalej wyciera strasznie tą stronę...

Generalnie sama konstrukcja tych zacisków moim zdaniem pozostawia wiele do rzyczenia... Suwanie się na tych prowadnicach... Tyle moim zdaniem są solidniejsze, choć zapewne mają mniejszą siłę hamowania.
W związku z powyższym stoję przed decyzją czy zmienić zaciski na porządne wielotłoczkowe.
czytałem trochę że niby z Cayenne pasują idealnie, choć niektórzy mówią czasami o adapterach. Odwiedziłem również stronkę -a6-c6-swap-hamulce-porshe-cayenne-6-tl ... t34882.htm gdzie jest spoko zestawienie, tyle że brak konkretów.
Z przodu mam tarcze 321mm/30mm
Moje pytania brzmią,
1. jakie zaciski będą pasowały (konkretnie z jakiego modelu/silnika/rok lub nr części
2. najlepiej żebym mógł zostac przy tarczach EBC 321mm, są niezużyte i trochę kosztuja.. czy to możliwe? ( obecnie mam felgi 19'' więc coś większego bym mógł wsadzić ale zimówki mam na 17''
3. czy coś oprócz zacisków będę potrzebował?
4. ktoś z Was robił taką zamianę?
będę niezmiernie wdzięczny za odpowieź!!!
Adrian
[ Dodano: 2017-07-01, 20:59 ]
ktoś wymieniał zaciski na brembo/Porsche

[ Dodano: 2017-07-02, 01:41 ]
Może zaciski 6 tłoczkowe z A6 C7 ceramik pasują do C6?????
http://allegro.pl/audi-rs6-c7-zacisk-ha ... 24339.html
http://allegro.pl/zacisk-hamulcowy-brem ... ml#thumb/1