Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Stukanie podczas hamowania

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
Voxal
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Stukanie podczas hamowania

Post autor: Voxal » 21 gru 2017, 17:29

Witam wszystkich.
Mam pewien problem z którym sie borykam od 2 tyg a mianowicie coś mi stuka podczas hamowania. Jest to wyczuwalne na pedale hamulca ale kierownica nie szarpie. Stukanie występuje od 80 km/h bo jak hamuje z mniejszych prędkości to nie stuka. Dodam ze raz to stukanie jest, raz go nie ma a nieraz jest głośne albo ciche. Miesiąc temu wymieniałem piasty w przodzie bo miałem Krzywe, tarcze przytoczyłem bo były nowe i był spokoju nie szarpało ani nie stukało. Po upływie 2 tygodni zaczęło mi coś stukać podczas hamowania wiec myślałem ze to tył i wymieniłem ale niestety nie pomogło. Założyłem nowe klocki na przód i dalej nic. Zawieszenie oraz hamulce były sprawdzane i wszystko jest Ok. Hamulce hamują idealnie ale to stukanie jest uciążliwe. Przeglądałem inne tematy i tylko w jednym ktoś miał podobny problem do mojego ale odpowiedzi brak. Licze na wasza pomoc :)

Awatar użytkownika
repek92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: repek92 » 21 gru 2017, 18:17

Kiedyś miałem taki problem w innym aucie nie z zawieszeniem wielowahaczowym i winne były tylne tuleje wahacza stukanie przy hamowaniu
Lektorzy, nagrania: multifonika.net

Voxal
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Voxal » 21 gru 2017, 20:19

A jak sprawdzic dokładniej czy tuleje są całe? Auto było na stacji diagnostycznej i diagnosta stwierdził ze zawieszenie jest idealne, zero luzów..

Awatar użytkownika
repek92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: repek92 » 21 gru 2017, 22:43

Ja akurat robiłem to w Seacie i wbiłem między wahacz a osłonę tuleji drewniany kółek i z tym się przejechałem i odrazu było czuć różnice ten kółek miał za zadanie zablokowania ruch wahacza jaki występował podczas hamowania obydwa wahacze schodziły się do wewnątrz auta. Wizualnie nie było do czego się przyczepić a jednak one powodowały mocne uderzenia
Lektorzy, nagrania: multifonika.net

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl