Grzanie się lewej tylnej opony PILNE.
-
- Forum Audi A6 / A7
Grzanie się lewej tylnej opony PILNE.
Witam mam niezwykle ciekawy przypadek i nie potrafię sobie z nim poradzić. Samochód był już u 4 mechaników w tym w ASO. Problem jak w temacie, grzeje mi się lewa tylna opona po przejechaniu 60-70 km nie da się już prawie dotknąć, gdy podnoszę samochód na lewarek koło wyraźnie ciężko się kręci. W samochodzie były wymieniane już klocki ( 2 razy ), zaciski, wężyki hamulcowe, tarcze, agregat abs (diagnoza ASO), lecz felga ciągle gorąca i koło nie odpuszcza. Włożyłem już w to wszystko sporo pieniędzy i nie wiem co dalej z tym robić. Samochód ma elektryczny ręczny. Proszę bardzo o pomoc w rozwiązaniu tego tematu. Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
powiem tak, gdy mam samochód na podnośniku i kręcę tym kołem ciężko się kręci, śrubokrętem odchylam klocki i chodzi normalnie, nacisnę 2 razy pedał hamulca koło znowu się ciężko kręci. Więc to nie będzie raczej ręczny ale mogę oczywiście spróbować, powiedz tylko gdzie ta wtyczka się znajduję i to przetestuję.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
niedługo mam do przejechania 1200 km gdyż jadę do NL a z naprawą borykam się już 2 miesiące. Postaram się odpiąć wtyczkę od ręcznego i zobaczymy czy bez niego koło będzie dalej ciężko chodzić, jeśli to nie pomoże, to czy ktoś polecił by dobrego mechanika, który potrafi naprawić samochód poprzez sprawdzenie i zlikwidowanie przyczyny a nie strzelanie na oślep i wymienianie co popadnie, najlepiej z okolic Łodzi bo w tym momencie przebywam tutaj.
W ASO po diagnozie zasugerowali wymianę ABSu o ile zacisk jest dobry, zacisk wymieniłem z miesiąc temu i niestety nie pomogło. Czy ASO nie potrafi sprawdzić czy zacisk działa prawidłowo ?
Prawa tylna opona też jest lekko ciepława, o wiele mniej niż lewa ale cieplejsza niż przednie. A zaciski były wymieniane oba tylnie, wraz z klockami i wężykami.
W ASO po diagnozie zasugerowali wymianę ABSu o ile zacisk jest dobry, zacisk wymieniłem z miesiąc temu i niestety nie pomogło. Czy ASO nie potrafi sprawdzić czy zacisk działa prawidłowo ?
Prawa tylna opona też jest lekko ciepława, o wiele mniej niż lewa ale cieplejsza niż przednie. A zaciski były wymieniane oba tylnie, wraz z klockami i wężykami.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Nawet gdyby lekko nie dociągał czy lekko nie odpuszczał to by wył błędem. Kiedyś to przerabiałem właśnie przy problemie z wtyczką, ale to wiąże się z błędem komputera. Hamulec ma funkcje testu w VCDS i kiedy auto jest na podnośniku można wykonać jeden taki cykl i zobaczyć co się po nim dzieje z kołem. Następnie znowu można rozruszać klocek jak autor pisał wyżej i powtórzyć test hamulca ponownie.
-
- Forum Audi A6 / A7