Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

ESP, ABS, hamulec reczny, bląd

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
Jarecki001
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Rocznik: 2010
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Inne
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

ESP, ABS, hamulec reczny, bląd

Post autor: Jarecki001 » 26 sty 2014, 21:17

Witam Szanowne Grono Forumowiczów

W dniu wczorajszym wymienione zostało sprzeglo hydrokinetyczne.
Przed rozpoczeciem prac, mechanik odłaczył akumulator, zeby nie zrobic spięcia podczas odlączania
rozrusznika.
Sprzeglo zostalowymienione, skrzynia zamontowana, kabeli popodłaczane, po podłaczeniu aku, wywaliło
kontrolki ABS,ESP oraz blad hamulca recznego, ktory mimo prób nie chce sie załaczyć (mruga kontrolka zarówno
na desce oraz w samym przycisku hamulca)

Po przejechaniu sie kilkunastu metrow, błedy nadal pozostają, dopiero skasowanie VAGiem, dało rezultat
ale na krotko, znowu po jakimś odcinku wywala te same błady, raz po np.100 metrach, raz po 300 , innym razem po 800.

W Vag-u, podaje bład komunikacji ABS.

Czy podczas kiedy mechanik wyjmujac połoskę, lub ja montując i dokrecając uzywajac klucza na powietrze, mógl wywołujac drgania
uszkodzic czujnik, prędkosci/ABS-u/ESP ?

Nie wiem co robic, oddając auto nie mialo zadnych błędów, a odbierając sa błęd ASP/ESP/hamulca recznego.

Mechanik odłaczał kable wyciagajac skrzynie, czy sa tam blisko skrzyni jakies kable od ABS/ESP/Hamulca ręcznego ??

Prosze o pomoc, gdzie szukac problemu, oczywiscie jutro czyli w poniedzialek zaatakuje mechanika zeby naprawil co spaprał.

Pozdrawiam

lukwoj21
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: lukwoj21 » 26 sty 2014, 22:53

muszisz podpiac vaga i sprawdzic predkosc obrotowa kół na jezdzie na wprost. Jak bedzie taka sama to czujniki dobre jak bedzie jakas róznic predkosci to uwalony czujnik.

Awatar użytkownika
Jaceny
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Jaceny » 27 sty 2014, 17:09

Co to za mechanik który nie wykonał jazdy próbnej po naprawie ? A może nie chciał widzieć kontrolki ABS / ESP ?
Możliwe że jeden z czujników przednich kół jest zbyt daleko od pierścienia ABSu .
Przede wszystkim jedz do mechanika z reklamacją to ewidentnie jego wina / błąd przy montażu .
AUDI - Przewaga dzięki technice

Jarecki001
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Rocznik: 2010
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Inne
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Skrzynia: S-tronic
Kontakt:

Post autor: Jarecki001 » 27 sty 2014, 19:54

Witam Szanownych Kolegow ponownie

Dzisiaj sprawdzalem VAGiem i dostalem komunikat ze blad czujnika prawego przedniego koła.
Podaje ze jak to ujął VAG, sygnał nie realny.a takze w drugim bledzie podaje ze sporadyczny.
Dzisiaj podlacze VAGa i zapisze numer bledu.

Mechanik zamowil czujnik i w zwiazku ze lipa na drodze to nie dowiezli z hurtowni, wiec wymiana zawisla w czasie.
Wspomnial tez szefo tego warsztatu ze moze byc problem z magnesami w piascie dzieki ktorym czujnik zlicza impolsy.
Ale po moim powrocie z DE za okolo 2-3 tygodnie beda mieli kazda czesc i beda wymieniac az znajda problem.

Zastanawiam sie czy byc moze tez nie jest to blad w ustawieniach, ktore sa bledne po odlaczeniu aku.
Dodam ze poniewaz skrzynia podczas wyciagania wadzila o lape mocowania od rury wydechowej ,to na czas remontu
Mechanik odcial jej kawalek flexa , a po wlozeniu skrzyni pospawal elektrycznie, ale przy odlaczonym aku.

Czy po odlaczeniu aku i podczas spawania mogl uszkodzic jakis sterownik ?

Rowniez po podlaczeniu aku, wywala ciagle blad poziomu plynu w zbiorniku spryskiwacza, jak oddawalem auto to rzeczywiscie
Bylo malo plynu, ale teraz mimo dolania 4 litrow nadal pokazuje blad. A moze do tylnej szyby, bo mam kombi, jest z tylu inny
zbiorniczek na plyn ?

Mialem jakies 5 miesiecy temu VW Touareg-a , padl mi kompresor zawieszenia, i po wymianie musialem przeprowadzic adaptacje.
Czy w a6 po odlaczeniu aku, nie trzeba zrobic jakiejsc adaptacji ESP / ABS, zeby bylo poprawnie ?

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja