Ja zamiast mierzyć tarcze jade na stację kontroli pojazdów i każę sobie zrobić Owalizację. wtedy będziesz wiedział które koło i jak Ci bije.laser19821 pisze:lewian oriętujesz się może czy serwis ma taki zegar do mierzenia tarcz i piast
Dopuszczalne jest 0,10. Przy każdym wyższym będziesz czuł bicie na kierownicy przy hamowaniu.
[ Dodano: 2013-09-22, 21:15 ]
JA w swojej C5 S6 mam Zimermann na przodzie + klocki ATE + Tył ATE tarcze i klocki i jestem zadowolony. We wcześniejszych postach pisałem o próbie różnych tarcz, ale jedynie po zmianie na Zimmermany nic nie bije. Zauważcie, że Zimmermany wentylowane do S6 mają wylot powietrza do wewnątrz tarczy, gdzie każde inne tarcze, które widziałem (ATE, TRW) mają robioną wentylację na zewnątrz tarczy. Wg. mnie to jest główną przyczyną szybkiego przegrzewania się tarcz przy tak dużych silnikach i takiej masie na przód.Lewian pisze:Powiem tak, klocki Bosch dość ryzykowna sprawa do tarcz Zimmermann Sport ale skoro działają ok to chwała im za tomwx pisze:Teraz mam tarcze zimmermann 321 w wersji sport i do nich klocki bosch. Jak je dobrze nagrzeje to jest siekiera, ale na zimno szału nie robią - czy te ferrodo tez mają taką "torową" charakterystykę?
Szukam czegoś co na zimno i przy delikatnej jezdzie będzie hamować trochę lepiej - są w ogóle takie klocki co by dobrze hamowały i na zimno i na gorąco?Nie ma klocka o takiej uniwersalnej charakterystyce, które będą w każdej temperaturze łapać. Ciężko też powiedzieć co będzie lepsze od tych co masz aktualnie bo nie wiadomo jakiej produkcji klocek Ci się trafił. O ferodo mogę powiedzieć tyle, że łapią szybciej, tzn w niższej temperaturze niż Zimmermann.
Jeżdżę na Zimmermannie i rano na zimnym potrzebuje około 2 dohamowań przed skrzyżowaniem żeby złapały swoją temperaturę i zaczęły działać jak trzeba, jak jeździłem na Ferodo miałem wrażenie, że szybciej zaczynały "kleić". Oczywiście mowa o zestawie na tarczach Zimmermann Sport.
Pozdrawiam