Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Wzmacniacz siły hamowania 2,8 AQD

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ROMAN1810
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Wzmacniacz siły hamowania 2,8 AQD

Post autor: ROMAN1810 » 03 sty 2015, 10:02

Witam serdecznie
od niedawna jestem mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem A6 c5 z 1999 roku z silnikiem 2,8. Mój problem przedstawia się następująco:
według mnie siła hamowania mojego auta jest mało skuteczna. Przetoczyłem tarcze przednie zmieniłem klocki hamulcowe, wymieniłem płyn hamulcowy ciśnieniowo, zmieniłem servo wraz z pompą. Po wizycie na stacji diagnostycznej "specjalista" stwierdził że problem może tkwić właśnie w sile hamowania a nie w samej skuteczności bo według aparatury mieści się w normie. Następnie wymieniłem eżektor z przewodami odmy olejowej. Nadmienię że nie ma żadnych błędów w sterowniku a komunikacja przebiega prawidłowo.
Moje pytanie czy wzmacniacz siły hamowania znajdujący się poniżej pompy ABS może być moim problemem?
Jeszcze jedno małe pytanko mianowicie który czujnik odpowiada za pomiar ciśnienia układu hamowania?
I jeszcze jedno czy zmiana serva na dwukomorowe zda egzamin i czy nie będzie problemu z wciśnięciem go??

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 06 sty 2015, 21:08

Czujnik ciśnienia to G201 i jest zintegrowany z tą pompą hydrauliczną.

Awatar użytkownika
ROMAN1810
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ROMAN1810 » 13 sty 2015, 20:54

Czy nikt z Was nie ma żadnego pomysłu?
Czy czujnik znajdujący się w tej pompie lub sama pompa może być winowajcą mojego problemu ? oraz czy diagnostyka nie powinna tego wykazać?

Awatar użytkownika
xpbit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: xpbit » 13 sty 2015, 22:58

ja powiem tak.

nie wiem jak reszta ale wiem że jakość klocków hamulcowych ma bardzo duże znaczenie przy hamowaniu.

lipne chińskie klocki o wiele gorzej hamują niż np ATE

sam jeździłem na ATE było ok jakiś czas temu nagle musiałem zmienić klocki kupiłem to co mieli na sklepie jakieś sanko i tak po czasie zauważyłem że jakoś ciulowo hamuje i tak potem z moim lokalnym magikiem doszliśmy do wniosku że to wina klocków hamulcowych.

chyba że u ciebie naprawdę samochód ma ciężko wytracić prędkość no to gorszy problem <uoee>
_________________________________ Audi Quattro______________________________

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 13 sty 2015, 23:42

Jaki jest pedał hamulca? Czy głęboko 'wchodzi' podczas mocnego wcisknia? Czy jest twardy od początku, czy bardziej 'gumowy' ? Jak to wygląda przed odpaleniem i kilkukrotnym wciśnięciem a jak po odpaleniu.

Generalnie magii żadnej tam nie ma i jeśli 'wspomaganie' działa prawidłowo a tarcze i klocki są ok, to auto powinno dobrze się zatrzymywać. Jeżeli na stacji diagnostycznej wychodzi że siła hamowania jest ok, to może po prostu wcześniej jeździłeś lżejszym samochodzikiem i teraz prawie 1,7 tony zatrzymuje się dla ciebie jak ciężarówka ;))

Awatar użytkownika
ROMAN1810
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ROMAN1810 » 14 sty 2015, 20:49

Jeśli chodzi o pedał hamulca bez odpalonego silnika po dwóch "pąpnięciach" jest twardy, po odpaleniu lekko schodzi i trzyma, nie opada do końca tak jak przy uszkodzonej pompie hamulcowej.
Pedał ogólnie jest jakiś taki gumowaty. Na diagnostyce faktycznie powiedziano mi że jeszcze mieści się w normie ale to ta chyba granica pomiaru.
Jeśli chodzi o klocki może nie są to TRW czy ATE ale też nie najtańsze gu... Z kolei z tyłu mam zwyklaki, a na stacji po zaciągnięciu ręcznego mało nie wyskoczył z rolek tak więc myślę że to chyba nie ten trop.
Heble porównywałem z B4, A4, A6 C4, A6 C5 i mają się nijak do moich tamte to żylety.
Porównywałem również ciśnienie (foto 1 post) z A4 i A6 C5 i oscylują w podobnych parametrach.
Może w jakiś sposób czujnik ciśnienia przytkany, lub podaje jakieś błędne ciśnienie??
Może faktycznie pokusić się o wymianę serwa na poliftowe??

[ Dodano: 2015-01-14, 20:49 ]
Jeszcze jedno mi się nasunęło mianowicie klocki przednie w ogóle nie pylą, tak chyba nie powinno być??

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja