Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Wyciek z zacisku.

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mario1976c5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Wyciek z zacisku.

Post autor: Mario1976c5 » 14 kwie 2013, 11:25

Witam kolegów.
Kilka dni temu komputer pokazał problem z układem hamulcowym,okazało się że w zbiorniczku jest mało płynu,po wejściu pod auto okazało się że płyn wydostaje się z tylnego zacisku od strony linki hamulca ręcznego,kiedyś już miałem problem z tym zaciskiem mianowicie ta dÂźwigienka od ręcznego z pod której cieknie płyn zapiekła się ze dwa razy i blokowało mi koło ale po potraktowaniu wd 40 rozruszała się i jest ok.Dodam że nie jest to jakiś wielki wyciek tylko takie kapanie,i tu mam pytanie czy da się to jakoś naprawić czy z tej strony też są jakieś zestawy naprawcze bo z drugiej strony od tłoczka niema problemu gumki sam tłoczek i jest ok a z tej strony czy da się rozebrać i coś z tym zrobić?Dzięki za podpowiedzi.

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 14 kwie 2013, 11:41

Mario1976c5, jeśli problem leży tylko po stronie uszczelnienia to jak najbardziej można to naprawić przykładowo takim zestawem:
Obrazek

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 14 kwie 2013, 11:45

Mario1976c5, z tego co piszesz to masz wyciek po osi dÂźwigienki ręcznego. Pod dÂźwigienką jest uszczelniacz gumowy ale sama jego wymiana pewnie nie podziała za długo. Przerabiałem temat w Passacie B4, konstrukcja zacisku tak sam tyle, że sam zacisk żeliwny.
Dałem zacisk do tokarza, dorobił i wymienił tulejkę (mosiadz ?) która łozyskuje oś dÂźwigienki. Kilka lat temu płaciłem 40 zł co i wtedy było smieszne. Po takiej naprawie auto jeÂździło jeszcze 6 lat (potem straciłem je z oczu) i wszystko było z tym dobrze.
Części samochodowe online - Motostacja pl

Awatar użytkownika
Mario1976c5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mario1976c5 » 14 kwie 2013, 12:13

daniel1997 pisze:Mario1976c5, jeśli problem leży tylko po stronie uszczelnienia to jak najbardziej można to naprawić przykładowo takim zestawem:
[url=http://images37.fotosik.pl/2031/67794ce0c81fcaa1med.jpg]Obrazek[/URL]

Czyli kolego w tym zestawie jest jakaś uszczelka czy oring który wymienia się po ściągnięciu tej dÂźwigienki,mógłbyś podrzucić gdzie dostane taki zestaw i jak go dopasować do mojego zacisku po kodzie z etki czy wystarczy sam model auta a może w aso zobaczyć?

[ Dodano: 2013-04-14, 12:16 ]
RomanS pisze:Mario1976c5, z tego co piszesz to masz wyciek po osi dÂźwigienki ręcznego. Pod dÂźwigienką jest uszczelniacz gumowy ale sama jego wymiana pewnie nie podziała za długo. Przerabiałem temat w Passacie B4, konstrukcja zacisku tak sam tyle, że sam zacisk żeliwny.
Dałem zacisk do tokarza, dorobił i wymienił tulejkę (mosiadz ?) która łozyskuje oś dÂźwigienki. Kilka lat temu płaciłem 40 zł co i wtedy było smieszne. Po takiej naprawie auto jeÂździło jeszcze 6 lat (potem straciłem je z oczu) i wszystko było z tym dobrze.

Kolego piszesz że przerabiałeś ten temat dużo z tym pracy trzeba zacisk zrzucić czy zrobię to na aucie?Zacznę od wymiany uszczelki zobaczę czy pomoże,jak się wcześniej zapiekło to może przy rozruszaniu jakiś oring się wytarł.

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 14 kwie 2013, 12:37

Mario1976c5, po zdemontowaniu dÂźwigienki wymienisz uszczelniacz który zaznaczyłem na foto jakiś czas temu wymieniałem taki uszczelniacz w vw sharan i do dzisiaj jest ok.Wszystko zależy w jakim stanie jest twój zacisk tak jak pisze Roman bo może się okazać, że sama wymiana uszczelnienia nic nie da i będziesz musiał kupić zacisk.

Ps.link wysłałem na pw.

Obrazek

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 14 kwie 2013, 14:56

Z tego z czym ja się spotkałem to oś dÂźwigienki koroduje a tulejka w której sie ona obraca na skutek zuzycia zwieksza srednicę. Mam nadzieję, że w zaciskach aluminiowych jest tak samo ? Jesli tam jest luz to uszczelniacz gumowy (taki wargowy, podobny do simmeringu) który jest pod dÂźwigienką raczej niczego nie uszczelnia tylko bardziej zabezpiecza to połaczenie przed wnikaniem kurzu i wody. Być może na samej osi sa oringi widoczne na zdjęciu, tego nie wiem bo sam osi nie wyciagałem a dostałem juz zmontowaną <mysli>

Nie wyobrażam sobie robienia tego na aucie. Problem jest już ze zdjęciem dÂźwigni, potem z wyciaganiem tego uszczelnienia. To moze by poszło. Ale gdybyś miał wyciagac oś to musisz ją wyciągać w stronę do srodka zacisku, po uprzednim demontażu tłoczka. To niełatwa sprawa. Siędzi tam głęboko pierścien seegera który trzeba pokonać a potem i tak to za bardzo nie chce wyjsć (mechanizm samoregulacji ręcznego). Raz, że najlepiej mieć solidne imadlo a po drugie warunki bez piasku, itp.
Części samochodowe online - Motostacja pl

tkamicki5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tkamicki5 » 14 kwie 2013, 22:32

Uszczelniacz który zaznaczył daniel1997 jest od zewnętrznej strony dÂźwigni. W momencie gdy u ciebie dÂźwignia się zapiekła to był już znak że ten uszczelniacz zewnętrzny puścił i ośka się zatarła.
Po wewnętrznej stronie jest oring na ośce. Ale w takiej sytuacji gdy już cieknie i wcześniej ośka była zapieczona to szkoda nawet kasy na zestaw naprawczy.

Sam myślałem ,ze lepiej naprawic to co mam . Kupiłem zestaw naprawczy za 30 PLN.
Rozebrałem i okazało sie , że ośka ma wżery . Wymieniłem uszczelnienia i liczyłem że może będzie ok. Niestety ciekło jeszcze gorzej.

Najlepsze wyjście to odrazu zakup całego zdrowego zacisku , tylko wcześniej obejrzeć czy uszczelnienia ma całe.
Naprawdę wyjdzie to taniej . A ośki nie dokupisz nigdzie.

Awatar użytkownika
Mario1976c5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mario1976c5 » 14 kwie 2013, 22:53

Dzięki chłopaki za szczegółowe i cenne informacje i mam jeszcze jedno pytanko jakiś dobry zamiennik zacisku,na allegro widzę tylko trw i trzeba stary odesłać albo kaucja koło 2 stów chyba żeby jakąś używkę poszukać i czy na samym zacisku widnieje symbol po którym dopasuje taki sam bo chyba zaciski różnią się w zależności od pojemności .

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 14 kwie 2013, 22:59

Mario1976c5, zaglądnij tutaj napisz do pisi może coś ma a6-s6-c5-wszystkie-czesci-duzy-wybor-vt45798.htm

Awatar użytkownika
Mario1976c5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mario1976c5 » 14 kwie 2013, 23:01

Jeszcze raz ogromne dzięki stary. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl