Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5] Wyciek płynu hamulcowego przez podkładki aluminiowe

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
macius17nowak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Wyciek płynu hamulcowego przez podkładki aluminiowe

Post autor: macius17nowak » 27 gru 2010, 19:53

Witam koledzy ostatnio zapaliła mi się kontrolka układu hamulcowego (czerwony wykrzyknik w kółku) i tak jak się domyśliłem chodziło o poziom płynu hamulcowego. Dolałem więc płynu i okazało się że gdzieś delikatnie ucieka. Zanim sprawdziłem skąd wyciek trochę poczytałem i znalazłem coś na temat podkładek aluminiowych z tyłu przy przewodach hamulcowych. No i faktycznie u mnie to samo było, kupiłem podkładki miedziane i wymieniłem je dolałem płynu i odpowietrzyłem ale tylko te koło...;/ bo brak czasu robiłem to 24.12 ;p Teraz mam taki efekt, że jak hamuje na śniegu/lodzie wszystko jest ok pedał wysoko ABS chodzi, ale jak hamuje na czystym asfalcie to pedał jest niżej (przed tym wszystkim był wyżej) podejrzewam że jest układ zapowietrzony. Tym bardziej że trochę jeździłem z tą nieszczelnością a teraz wiadomo zima to i pompa ABS zadziałała i podejrzewam, że mogła zaciągnąć powietrza...

Myślę wymienić te podkładki z drugiej strony i wtedy wymienić cały płyn hamulcowy w taki sposób:
- leje nowy płyn do zbiorniczka ile wejdzie
- podstawiam butelki z odrobiną płynu przy każdym kole i podłączam wężyk do odpowietrznika i zanurzam do płynu w butelce
- i naciskam hamulec nożny przez co wtłaczany będzie nowy płyn a stary wypychany przez odpowietrzniki

Wiadomo trzeba kontrolować ilość płynu w zbiorniczku, ale ogólnie
co o tym sądzicie ???
ile potrzeba płynu, żeby wymienić cały płyn????
jaki płyn polecacie???
lepiej to robić na odpalonym silniku???

Proszę o jakieś podpowiedzi i czy w taki sposób jak napisałem powinien odpowietrzyć się układ???

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 27 gru 2010, 20:29

Moim zdaniem nie powinieneś kombinować z wymianą płynu tylko podjechać do warsztatu, gdzie muszą mieć pompę do płynu hamulcowego.
Nie daj się namówić na wymianę bez tej pompy bo możesz zapowietrzyć sobie układ jeszcze bardziej.
Mechanik podłącza wąż z płynem do zbiorniczka wyrównawczego i pod ciśnieniem tłoczy w układ. W sumie wszystko to samo ale eliminuje możliwość dostania się powietrza do pompy ABS
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

macius17nowak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: macius17nowak » 27 gru 2010, 21:10

Jaka jest cena za wymianę tego płynu w warsztacie??
gdzie w Gdańsku polecacie taki warsztat, który w taki sposób wymienia płyn??

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 28 gru 2010, 07:37

Cena była ok 100 zł. kiedyś
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl