Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

włączający sie ESP podczas jazdy na suchym przy wyższych obr

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MFJemilo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

włączający sie ESP podczas jazdy na suchym przy wyższych obr

Post autor: MFJemilo » 12 lis 2013, 12:58

Witam! mam prośbę o ocenę mojego problemu.. podczas troche bardziej dynamicznej jeżdźie włącza sie i miga ESP.. co może być przyczyną? wrzucam filik.. proszę o wskazówkę!

emilos

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 12 lis 2013, 13:28

MFJemilo, sprawdzałeś błędy Vagiem? Czujesz utratę mocy przy zaświeceniu kontrolki, i czy miałeś ostatnio robione coś przy hamulcach, łożyskach?
Warsztat, naprawy Audi A6.

Awatar użytkownika
MFJemilo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MFJemilo » 12 lis 2013, 17:10

szalony pisze:MFJemilo, sprawdzałeś błędy Vagiem? Czujesz utratę mocy przy zaświeceniu kontrolki, i czy miałeś ostatnio robione coś przy hamulcach, łożyskach?
na VAG niema nic.. (choc mam jakiegos sciagnietego z neta vag-a), podepne sobie jutro i sprawdze jeszcze raz ale przy sprawdzaniu przez Vag wszystko sie załącza i sprawdza sobie i błedu nie było.. jeśli chodzi o hamulce to z przodu wynieniałem tarcze i kolcki, z tyłu klocki ale przed wymianą też tak sie działo.. spadku mocy chyba niema.. normalnie goni.. odczuwam chyba tylko w rytm tego migania tak jakby takie delikatne przerwy.. jeszcze musze sprawdzić jak to odczuwam.. :) z regóły nie cisne często..
emilos

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: enduro7 » 12 lis 2013, 20:29

vag w czasie jazdy i sprawdz odczyty prędkośći kół w czasie jazdy po suchym i prostym muszą być jednakowe dla 4 kół sprawdzisz w abs

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 13 lis 2013, 11:30

Zrób tak jak pisze kolega enduro7, możliwe że masz coś z oponami, mogą być nierówno zużyte. Zapomniałem wyżej jeszcze zapytać czy wszystkie koła (opony) masz jednakowe.
Warsztat, naprawy Audi A6.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 13 lis 2013, 18:39

enduro7 pisze:vag w czasie jazdy i sprawdz odczyty prędkośći kół w czasie jazdy po suchym i prostym muszą być jednakowe dla 4 kół sprawdzisz w abs
Z tego co pamiętam prędkość obrotową kół dla bezpieczeństwa można zmierzyć tylko do 20km/h.

ESP to nie tylko koła i ABS ale także i silnik. Kiedyś miałem uszkodzony wężyk od sterowania jedną z turbin, i po przekroczeniu pewnej prędkości zapalała się kontrolka ESP i silnik tracił moc. Sprawdź zatem czy przypadkiem nie masz problemów z silnikiem - sprawdź błędy, spróbuj zrobić logi dynamiczne silnika - przepływomierz. Czy problem istnieje zarówno na LPG jak i benzynie?

leon0376
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2003
Moje auto: A8 D3
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.2 ARS 299KM

Post autor: leon0376 » 13 lis 2013, 20:02

Kolego ja mialem takie objawy przy wybitej gumie na dolnym wahaczu.Walczylem z tym bardzo dlugo bo nie moglem znalezc przyczyny.Dodam ze podczas jazdy nie bylo zadnych stukow w kabinie dlatego nawet do glowy mi nie przyszlo ze to moze byc wahacz.

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Skrzynia: Manual

Post autor: enduro7 » 13 lis 2013, 20:13

kot919 pisze:
enduro7 pisze:vag w czasie jazdy i sprawdz odczyty prędkośći kół w czasie jazdy po suchym i prostym muszą być jednakowe dla 4 kół sprawdzisz w abs
Z tego co pamiętam prędkość obrotową kół dla bezpieczeństwa można zmierzyć tylko do 20km/h.

ESP to nie tylko koła i ABS ale także i silnik. Kiedyś miałem uszkodzony wężyk od sterowania jedną z turbin, i po przekroczeniu pewnej prędkości zapalała się kontrolka ESP i silnik tracił moc. Sprawdź zatem czy przypadkiem nie masz problemów z silnikiem - sprawdź błędy, spróbuj zrobić logi dynamiczne silnika - przepływomierz. Czy problem istnieje zarówno na LPG jak i benzynie?

nie ważne przy jakiej prędkości ważne by sprawdzić poprawność odcztyu czujników abs możę być i 20 km ważne by pokazywały równo.jeśli wskazania bęą różne to sprawdzić ich mocowanie .ew sprawdzić czystość i stan koronki . od czegoś trzeba zacząć . teza z wybitą gumą też jest prawidłowa

Audiowizulany
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Audiowizulany » 14 lis 2013, 22:03

Kiedyś czytałem na S4clubie dokładnie taki sam przypadek. Facet się wzbraniał kilka razy, że to na pewno nie koronki ABS-u bo czyścił itd. a się okazało, że były pęknięte i się obluzowywały. Przy mocniejszym przyśpieszaniu komputer czytał to jako poślizg i odcinał paliwo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl