Dzięki Gosia za podpowiedź
Czyli raczej lipa z zestawem z S6 bo jeden komplet alusów ET 40 a drugi 45 Felgi są kiepskie ale 2 komplety opon po 1 sezonie wymusza pozostanie w rozmiarze 16''
Właśnie pisałem bo też pomyślałem o dystansach
Tylko musze pomierzyć czy na dystansach koło mi nie wyjedzie za błotnik bo tył z eSki i tak jest szerszy a bøotniki z A6 wĂĄskie
Ostatnio zmieniony 11 gru 2014, 23:24 przez fan_quattro, łącznie zmieniany 2 razy.
kot919 pisze:U mnie w samochodzie były fabrycznie montowane tarcze 321mm (1LX dwutłoczkowe). Sprawdziłem kodowanie sterownika ABS i ku mojemu ździwieniu jest 06395
Wynika z tego, że sterownik nie jest zakodowany do wersji LX.
Czy ktoś z kolegów posiadających 2.7t mógłby sprawdzić u tę informację u siebie. Chciałbym ustalić, czy jest to normalne, czy może poprzedni właściciel przekładał pompę ABS i nie dokonał stosownych zmian w kodowaniu.
Sorry że wracam do tak starego posta, ale sam wróciłem do tematu przekodowywania ABSu.
A'propos pytania kot'a - wszystko u Ciebie w porządku - przeczytałeś tabelę służącą do generacji loginu, jak spojrzysz na tę rozkodowującą samo kodowanie - jest OK.
Teraz moje pytanie - czy komuś udało się przekodować sterownik?
Mój przyjmuje login, przyjmuje nowy kod a za chwilę znów jest stary Mam vaga 301 z chińskim kabelkiem...
Witam,
mam setup z tyłu do wymiany. felga to 15'
jednak nie chcę ładować kasy, kupując nowe felgi by zmieniać setup na inny ...
interesuje mnie po prostu wymiana z ori rozmiaru na ori
no i czy jest sens kupować tarcze EBC ? jeśli tak to jakie? oraz klocki EBC? jeśli tak to również jakie?
oraz co na przód? .. przy 288 muszę pozostać. jak wcześniej wspomniałem mam felgi 15' i nie zamierzam ich zmieniać. po prostu nie widzę sensu ładowania kasy.
adamz0 pisze:Czasem zwykle a6 c5 4.2 nie ma 269mm tył?czyli takie jak s6?Taż tak macie ,że jak zahamujecie z 200+ to skuteczność hamulców diametralnie spada?(i nie chodzi mi o jakięś awaryjne hamowanie do zera)
Wg katalogów A6 4.2 i S6 mają takie same hamulce.
Skuteczność fabrycznych? - Najgorsze, że skuteczność diametralnie spada nawet w trakcie pojedynczego hamowania z prędkości 200+ , i dlatego właśnie powstają takie wątki
Witam!
Z tego względu najlepiej zastosować odpowiednie tarcze i klocki. Z tarcz polecam EBC (turbo groove lub najlepiej BSD), TAROX, DBA. Z klocków EBC red stuff lub yellow stuff, Ferodo Racing. Taki układ spokojnie można grzać do czerwoności i hamulca nie braknie. Do tego żywotność przewyższa nawet fabryczne układy. Wczesniej posiadałem A8 D2 i po spaleniu hamulców TRW i ATE dałem sobie spokój.
Jeśli ktoś planuje stosować zaciski z A8 D2 to radze unikać modeli sprzed liftu. Nie jest to udana konstrukcja i ze swojej A8 szybko się pozbyłem takich zacisków. Po lifcie są dużo lepsze. Jeśli zamierzacie wkładać zaciski z A8 D2 i macie felgi od 17" w górę to radzę pomyśleć o układzie z A8 D3 360 mm. Sam w A8 D2 zmieniłem na taki układ i planuję to samo zrobić w swoim Allroadzie. Przetestowany zestaw w A8 oparty na klockach EBC yellow stuff i tarczach EBC turbo groove wytrzymał 120 tys km. Do tego bez problemu znosił nagrzanie tarcz do czerwoności czego nie wytrzymał układ TRW czy ATE. I co najważniejsze bez względu na warunki i styl jazdy efektywność takiego układu jest znacznie wyższa niż fabrycznego.
Co do tarcz Zimmerman Sport mają problemy ze względu na pęknięcia w okolicy otworów.
Witam wszystkich.
Przeczytałem cały temat, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Mianowicie chce zrobić u siebie większe hamulce, mam alu zwrotnice i średnica otworów jarzma przykręcanego do zwrotnicy to 144mm, jakie mogę założyć większe tarcze ? Obecnie posiadam 288.
Niby P&P jest 312 (po wymianie jarzma) jednak ja mam alu zwrotnice i to raczej nie pasuje.
Czytałem ten post niestety on nie odpowiada na moje pytanie. Tam jest mowa o jarzmie które ma 94 mm a ja mam 144mm i chcę się dowiedzieć czy mogę tam włożyć 321mm tarczę, temat dla mnie ważny, ponieważ tarcze już liche i wszystko do wymiany.
Wydaję mi się, że Ci którzy zmieniają zwrotnice mając rozstaw 94mm robią to po to, aby mieć rozstaw pod jarzmo 144mm, a co za tym idzie można wepchnąć tarcze 320/321mm.
Z tego co wyczytałem wnioskuję, żę maksymalne tarcze jakie można włożyć do jarzma z mocowaniem do zwrotnicy 94mm to 312mm, a chcąc większe należy zmienic zwrotnice + jarzma + zaciski itp.
Wynika z tego, żę u mnie wystarczy wyminić jarzmo + zacisk na takie z 321mm ? Prosze o odpowiedz i korekte w przypadku złego toku rozumowania.
W końcu udało mi się zamontować lepsze hamulce , ale do rzeczy….
U siebie zamontowałam:
Przód:
- zaciski 18 ZL/ZR z Cayenne
- tarcze Zimmerman 3305 stoczone na 350mm
- klocki Ferodo FBD 1626
- przewody w oplocie stalowym 500mm
- czujniki zużycia klocków Tomex 30-51
- Śruby montażowe M16 z niepełnym gwintem
- osłony tarcz z kierownicami powietrza z VW Phaetona 6.0
- podkładki
Tył:
- zaciski TRW z RS6 C5
- tarcze Zimmerman 3336 330mm
- klocki Ferodo FBD 1655
- przewody w oplocie stalowym z RS6
- podkładki
Co do poradnika z wcześniej podesłanego linku u mnie trochę inaczej to wszystko wyglądało. Pierwsza mała różnica to zwrotnice. Moje auto jest po lifcie i są ciut inne, natomiast mimo wszystko trzeba było trochę jej na dole zebrać No i wyciąć dziury w osłonach tarcz, a także sporo siły, aby je wygiąć do tyłu - muszą w całości być za zwrotnicą, bo inaczej ocierają o tarcze.
Dalej był wpis o potrzebie rozwiercania pod śruby M16. Właśnie przy rozwiercaniu „na oko” później wychodzą „kwiatki” z biciem. Ja nic nie rozwiercałam, wszystko idealnie weszło, nawet można by było się pokusić o śruby M17, aby na wcisk było. Jedyna rzecz to trzeba zaopatrzyć się w dużą ilość podkładek różnej grubości - na przód trzeba o grubości 1-1,5mm i włożyć je pomiędzy uszy zacisku, a otwory montażowe zwrotnicy - wtedy jest idealnie wycentrowany zacisk nad tarczą. Tak wyszedł przód w całości:
I wtedy pokazała się kontrolka zużytych klocków Nigdzie nie znalazłam info, ani zdjęć na temat czujników kończących się klocków w upgrad’owych hamulcach. Na wszystkich zdjęciach jakie widziałam ich nie było i świeciła kontrolka na zegarach Tak więc w ciemno kupiłam czujniki zużycia klocków pod zaciski. Po sprawdzeniu okazało się, że na aucie została wtyczka żeńska i wtyczka od nowych czujników także jest żeńska i tu przyszła na pomoc lutownica odcięta wtyczka ze starych klocków i przylutowana do nowego czujnika:
I przestało walić po oczach
Teraz pora na tył…. Tu według informacji trzeba zdjąć w miejscu styku jarzma 2mm. Tak naprawdę wszystko idealnie pasuje i kompletnie nic nie trzeba ciąć, ani szlifować. Jedynie większe podkładki (ok. 3mm) pod jarzmo trzeba dać, aby ładnie wycentrować zacisk i calutki tył bez najmniejszej rzeźby wchodzi:
Całość wchodzi pod felgę ORI Audi Speedline 17”, ale miejsca między zaciskiem z przodu, a felgą jest dosłownie na milimetry (jeszcze przed montażem czujnika):
Z tyłu też wcale więcej miejsca nie ma ze względu na kształt jarzma, oraz miejsca montażu linki hamulcowej.
Jeśli ktoś się zastanawia, to ze swojej strony polecam. W końcu auto zaczęło dobrze hamować, nic nie bije, ani póki co nie słychać nic niepokojącego. Pojeżdżę trochę i zobaczymy jak będzie dalej