Mam problem z zaciskiem w mojej audi . Mianowicie dzisiaj chciałem wymienić sobie tarcze z klockami w całym aucie . Zacząłem od tyłu , zdemontowałem tarcze i klocki bezproblemowo , wyczyściłem wszystko i wziąłem się za cofanie tłoczka żeby móc włożyć klocki ale on nawet nie drgnął . Siłowałem się z nim dzisiaj cały dzień , próbowałem nim kręcić ale może udało mi się tylko odrobinę nim ruszyć ale nadal za mało żeby mógł zamontować klocki . Nie powinno tak być , albo się zapiekł albo coś źle robię , proszę was o pomoc bo auto do pracy potrzebne a jest unieruchomione
Tłoczek zacisku nie cofa się . Pomocy
Tłoczek zacisku nie cofa się . Pomocy
Cześć
Mam problem z zaciskiem w mojej audi . Mianowicie dzisiaj chciałem wymienić sobie tarcze z klockami w całym aucie . Zacząłem od tyłu , zdemontowałem tarcze i klocki bezproblemowo , wyczyściłem wszystko i wziąłem się za cofanie tłoczka żeby móc włożyć klocki ale on nawet nie drgnął . Siłowałem się z nim dzisiaj cały dzień , próbowałem nim kręcić ale może udało mi się tylko odrobinę nim ruszyć ale nadal za mało żeby mógł zamontować klocki . Nie powinno tak być , albo się zapiekł albo coś źle robię , proszę was o pomoc bo auto do pracy potrzebne a jest unieruchomione
Przy okazji chciałem polakierować zaciski na czerwono ale nie spodziewałem się takich wydarzeń 
Zalecam założenie zacisku na wężyk by płyn nie wyciekał,następnie demontaż zacisku hamulca,rozbiórkę i czyszczenie tłoczka jak najdrobniejszym papierem ściernym,umycie w benzynie,osuszenie i nasmarowanie niewielką ilością smaru,następnie wymianę uszczelki na tłoku,gumowej osłony tłoka i ponowny montaż,dokręć potem wężyk i odpowietrz.
Właśnie problem w tym że on w ogóle teraz nie drgnie , nie mogę nim kręcić jak by się zapiekł . Chciałem go troszkę wysunąć dalej , żebym mógł go przetrzeć i spróbować znowu ale nie wiem jak . Stoi cały czas w miejscu
Jak zdemontować dokładnie ten tłoczek ? Przy demontażu zacisku , wystarczy zdjąć wąż od płynu hamulcowego i linkę od ręcznego ?
Jeżeli w zacisku hamulca znajduje się płyn,a tłok jest zapieczony nie cofnie się,chyba że użyłbyś bardzo dużej siły.Odkręć wężyk,ale najpierw zaciśnij wężyk by płyn nie uciekał,dalej zdejmij linkę ręcznego i odkręć cały zacisk,następnie zdejmij gumową osłonę u szczytu tłoka,użyj np WD40 by spenetrował szczelinę między tłokiem a zaciskiem,potem możesz użyć imadła lub ścisku specjalnego do tłoczków jeśli posiadasz.Jeśli wymontujesz cały zacisk powinno pójść łatwo.Uważaj tylko by nie uszkodzić zacisku i tłoka przy wciskaniu tłoka .Miałem tak kiedyś w aucie i ta metoda okazała się skuteczna.
Zacisk gwintowy spawalniczy też się nada do wciśnięcia tłoczka.
Zacisk gwintowy spawalniczy też się nada do wciśnięcia tłoczka.
Próbowałem ruszać linką ręcznego ale tylko linka się ruszała a tłoczek ani drgnął , chyba się zapiekł na amen
Dzięki Vito spróbuje jutro z samego rana tak jak mówisz i mam nadzieje , że tłoczek ruszy . Płyn na pewno jest w środku bo gdy naciskam czy hamulec czy zaciągam ręczny to zacisk się rusza czyli coś tam działa ale tłoczek ani drgnie . Szczerze użyłem bardzo dużej siły aż mam teraz ręce spuchnięte , nawet od ciężarów nigdy nie miałem takich jak mam teraz od tego zacisku
Miałem już iść po wielką żabę i go wcisnąć ale zrobię to najpierw tak jak radzicie . Jutro zdejmę zacisk i wleję mu wd-40 i mam nadzieję że ruszy . Tylko jak już ruszy i będzie ok to czym przeczyścić zacisk , żeby ten wd zmyć czy może zostać spokojnie w środku ? A do wciśnięcia tłoczka używałem zacisku do metalu i małą żabą starałem się kręcić tłoczkiem ale niestety się nie udało 
Zacisk lewy tył
Zacisk lewy tył
Popsikaj dziś wd40 i nie żałuj tego,niech aż pływa.Jak zdemontujesz i rozruszasz tłok,wyjmij go całkiem i zrób jak mówiłem papierkiem ściernym,np gramatura 2000,oczyścisz tak tłok,usuniesz osad i dzięki temu tłok będzie chodził poprawnie.
Przemyj potem benzyną ekstrakcyjną.
Przemyj potem benzyną ekstrakcyjną.
Ostatnio zmieniony 03 lis 2015, 20:26 przez Vito, łącznie zmieniany 1 raz.