Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[A6C5] Szumienie hamulców przednich

Układ hamulcowy
Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2005
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 26 lut 2010, 23:30

dunga pisze:KMS, masz na myśli to że po gwałtownym hamowaniu jeżeli są zablokowane te tłoczki hamulcowe mogą się odblokować ?
To to raczej nie, chodzi o starcie warstwy korozji na tarczach.

Zimą dochodzi jeszcze aspekt działania soli na elementy układu (tarcze, jarzma , klocki-części metalowe), przynajmniej w PL, nie wiem jak u Ciebie. Wszystkie elementy jakos tam koroduja i ich ochota do raźnej pracy znacząco maleje :-/
Jak zostawiam auto nie ruszane ze 2 dni to mam pewne tarcie przez kilka pierwszych hamowań.
Przechodzi trochę po dobrym myciu, zawsze cos tam się spłucze.
Części samochodowe online - Motostacja pl

KMS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Hubert
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 1998
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: KMS » 26 lut 2010, 23:54

RomanS pisze:Zimą dochodzi jeszcze aspekt działania soli na elementy układu (tarcze, jarzma , klocki-części metalowe),
Tłoczki wykonają dłuższy ruch i jeżeli były przyblokowane powinny odpuścić a także jw.
Dokładnie nie pamiętam co jaki czas zaleca "depnięcie" instrukcja, ja to robię raz w tygodniu.
Ostatnio zrobiłem tak w żony osiemdziesiątce i pomogło.

dunga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dunga » 27 lut 2010, 10:12

RomanS, W Holandii spotkałem się z jakimś chlorkiem który pryskają na jezdnię i rozpuszcza wszystko. Natomiast byłem teraz w Polsce 3 tyg. więc autko mogło przywieźć w sobie trochę soli. Byłem na myjce od razu po trasie więc nie mam jak zauważyć teraz różnicy. Skoczę dziś jeszcze raz umyć auto i zobaczę czy będzie różnica jutro.

RomanS, &KMS, Ok koledzy dziś zrobię to o czym mówicie, według was przy jakiej prędkości powinno wystarczyć albo przy jakiej Wy "depczecie" ??

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2005
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 27 lut 2010, 12:48

dunga pisze:RomanS, &KMS, Ok koledzy dziś zrobię to o czym mówicie, według was przy jakiej prędkości powinno wystarczyć albo przy jakiej Wy "depczecie" ??
Ja raczej przy małej, tak do 30 km/h. I w zasadzie jest to kilka przyhamowań z chwilowym przytrzymaniem pedału. Czyli tak w czasie jazdy kilka krótkich (po kilka metrów) odcinków z wcisniętym hamulcem, ale tak aby auto jechalo.
Nie jest to chyba "depczenie" (bo tam chyba chodzi o to, że na ostro) ale jak na razie u mnie wystarczało.
Oczywiście nie mozna tych hamowań robić za długich lub zbyt wielu naraz aby nie przypalić klocków ;-)
Części samochodowe online - Motostacja pl

dunga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dunga » 28 lut 2010, 18:14

Panowie wczoraj spróbowałem wczoraj tego depnięcia. Dziś sprawdziłem i dalej jest to samo i po 1km znika, przed startem jest delikatna powłoka rdzy na tarczach, po przejechaniu 5km tarcze się błyszczą. Więc powodem tego jest chyba duża wilgotność, mieszkam nad samym morzem i do tego teraz cały czas pada deszcz.

13.03.2010
Odkąd przestał padać deszcz i zrobiło się ciepło, problem szumienia przez pierwszy kilometr zniknął. Wynika na to że powodem była duża wilgotność i na tarczach pojawiał się delikatny nalot rdzy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl