Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5] Samoczynne blokowanie kół

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
whydack
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Samoczynne blokowanie kół

Post autor: whydack » 28 sie 2010, 07:05

Witam i o pomoc proszę. Mam A6 od początku roku, jestem z niej mega zadowolony, gdyby nie pewien szkopuł, który to spędza mi sen z powiek :-(
Mianowicie, wszystko zaczęło się jakoś tak w lipcu. Po wjechaniu w kałużę (choć, to chyba nie ma związku z moim problemem), zapaliły się kontrolki abs i esp i zablokowało mi hamulce. Każde jedno koło było nagrzane. Upuściłem trochę płynu z pompy, hamulce odpuściły i kontrolki zgasły, ale takie sytuacje zaczęły się powtarzać. Po jakimś czasie, zauważyłem, że dzieje się to tylko wtedy gdy energicznie ruszę (tak by kontrola trakcji zadziałała) lub ostro zahamuję (by zadziałał ABS).
Pojechałem z tym do znajomego i ten po jakimś czasie zdiagnozował u mnie walniętą pompę hamulcową, ponieważ nie podawała płynu do dwóch kół. Pompa została wymieniona na najlepszą z "Intercarsu" (bodajże Brembo, czy Ferrodo nie pamiętam) i problem zniknął. Używałem śmiało zarówno kontroli trakcji, jak i abs-u, wyleciałem nawet w dalszą trasę (ok 2000km) i wszytko było w porządku.
No właśnie "było", bo ostatnio (po przejechaniu od wymiany pompy ok 4-5 tyś km) problem powrócił i to ze zwiększoną siłą. Blokuje koła już nawet bez używania kontroli trakcji, czy abs-u i nie wystarczy już raz spuścić płynu, by jechać dalej. Ostatnio na odcinku ok 4km, robiłem to trzy razy...
Proszę zatem o radę, bo już mam mętlik w głowie - ile mechaników odwiedziłem, tyle teorii usłyszałem. Jeden obstawia pompę abs-u inny jej sterownik, kolejny mówił, że pewnie znów pompa hamulcowa padła, a ostatnio usłyszałem też o vacum lub serwo...
Od czego zacząć tą wymianę, bo już zgłupiałem całkiem??
Sorki, że się tak rozpisałem, ale chciałem jak najdokładniej opisać zaistniałą sytuację...

[ Dodano: 2010-09-04, 15:55 ]
Widzę, ze ciężki problem, jak nie ma żadnych sugestii...
Sam już nie wiem co robić, normalnie przez chwilę przeszła przez moją głowę myśl o sprzedaży A6-tki, ale chyba tak łatwo się nie poddam. Poszukam w takim razie pomocy gdzieś indziej...

devil_87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: devil_87 » 14 wrz 2010, 21:43

po pierwsze proponuje VAG-a i wpisanie błędów wtedy może coś się wymyśli. Odnośnie serwa i vacum pum to zdecydowanie nie ma to wpływu na blokowanie kól ponieważ służy servo to wspomaganie hamulców a vacumpump wysysa z niego powietrze.

imm3

Post autor: imm3 » 26 maja 2012, 13:32

Udało się rozwiązać problem? U mnie jest to samo i nie mam pojęcia co to ?

Awatar użytkownika
whydack
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: whydack » 27 maja 2012, 07:10

Wysłałem Ci PW, ale dodam na ogólnym, że problem z blokowaniem się kół pozostał dalej. Jeżdżę od tamtej pory po prostu z odłączonym kabelkiem od kontroli trakcji i jest spokój ;)
Postaram się później wkleić tu błędy jakie mi wyskakują, to może ktoś będzie miał jakiś pomysł jak doprowadzić to do pierwotnego stanu :)

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 27 maja 2012, 13:13

whydack, dobrze, że już wiesz gdzie szukać awarii <okok>

Podziwiam tylko Twoją cierpliwośc, że jexdzisz z tym juz prawie 2 lata <mysli>
Mnie szlag trafia jak mam coś niesprawne <wnerw>

Jako, ze z hamulcami nie ma zartów to ja bym jednak oddał to w ręce fachowców <okok>
Części samochodowe online - Motostacja pl

bobassor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bobassor » 27 sty 2017, 20:57

Koledzy czy temat został rozwiązany? Mam taki sam problem c5 2.5 tdi, quattro, blokuje tylko jak sie rusza z buksowaniem kol.

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: enduro7 » 28 sty 2017, 18:19

blokowanie kół powodują często rozwarstwione przewody gumowe te przy kołach
działa to jak zawór zwrotny w jedną puszcza a w drugą blokuje
blokują w sposób nieprzewidywalny raz tak innym razem jest ok
z wierzchu uzkodzenie nie jest widoczne
poluzować przewód hamulcowy przty pompie i jak nie puści od razu będzie wiadomo

bobassor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bobassor » 29 sty 2017, 17:37

Kolego enduro7, tak masz rację, przewody elastyczno-gumowe mogą jak najbardziej blokować hamulce, ale w TYM temacie niestety nic to nie wnosi.
Niestety problem jest bardziej skomplikowany - otóż hamulce zasadnicze działają bardzo dobrze, nic nie blokuje, sam ABS działa także bez problemu, wyhamowuję auto BEZ blokowania kół. Jednym słowem pisząc - można gnieść pedał hamulca ile wlezie i zawsze działa dobrze. Zawsze za wyjątkiem jednej sytuacji - ESP/ASR. Wbijasz "jedynkę" dajesz w gaz, puszczasz energicznie sprzęgło, koła zaczynają buksować i w tym momencie ŁAPIE HAMULCE Z CAŁĄ SIŁA tak, że autem sie nie da ruszyć. Jedyną opcja to poluzować OBOJĘTNIE który odpowietrznik. Wymienione:
1) pompa ABS (blok hydrauliczny)
2) moduł przy pomie ABS
3) pompa dobijająca esp
4) moduł esp/asr/ebd
wszystko dokodowane, odpowietrzone, wymyte, wyhuhane, wydmuchane.....

bajowsado
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bajowsado » 12 kwie 2017, 22:20

Może i rozwiązaliście problem, a może i nie. Powiem tyle, blokowanie kół jest spowodowane uszkodzoną pompą hamulcową, nie mylić z pompą ABS/ESP.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl