Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ A6 C5] poci sie przewód hamulcowy tył

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
Patryś
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] poci sie przewód hamulcowy tył

Post autor: Patryś » 22 mar 2010, 22:05

Witam Potrzebuje porady.Z tyłu przy zaciskach a dokładnie tu gdzie jest przykrecony przewód gumowy do zacisku sączy sie płyn hamulcowy.Próbowałem dokrecic ale jest dokręcone.Jak to uszczelnić ? Może trzeba wymienić jakąś podkładkę miedzianą.Kazda pomoc mile widziana. ;-)

Nazywaj poprawnie tematy zgodnie z Regulaminem nazywania tematów!
Poprawiłem.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2011, 18:34 przez Patryś, łącznie zmieniany 1 raz.

pecet80
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pecet80 » 24 mar 2010, 17:10

na początek sprawdź przylgnie czy nie są porysowane, możliwe, że ktoś wykręcał, wpadło coś, w otwór gdzie przewód jest umiejscowiony i wkręcił, wystarczy rysa na przylgni przewodu, jak i zacisku, p taki efekt może wystąpić, podkładka miedziana może pomóc ale ja się pod tym nie podpisuje, najprawdopodobniej wymiana przewodu na nowy, z nową, niedojechana przylgnią pomoże

Awatar użytkownika
eneron
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: eneron » 24 mar 2010, 18:27

Jak się poci przewód to nic nie uszczelniaj tylko wymień wężyk albo jakiś zestaw naprawczy kup jeśli wyciek jest poza węzykiem ! Dokładnie wczoraj u kolegi w Passacie B5 było tak, że jechał sobie po mieście, czerwone światło, on na hamulec, pedał hamulca upadł na podłogę, brak hamulców, przeleciał na czerwonym świetle! Całe szczęscie, że nie było pieszych i nic nie jechało na zielonym - aż strach pomyśleć co by było gdyby pieszy był na pasach. Pękł przewód hamulcowy elastyczny przy prawym kole.

Ja u siebie planuję wymienić te wszystkie gumowe elastyczne przewody hamulcowe a po tym incydencie u znajomego jakoś odechciało mi się szybkiej jazdy. Hamulce to najważniejsza rzecz w samochodzie, to im powierzamy życie własne i innych użytkowników dróg - hamulce muszą być sprawne, jaki kolwiek wyciek czy pocenie się przewodu powinno skłonić nas do natychmiastowej naprawy/wymiany tych. że elementów. Pół biedy jak sobie auto skasujesz ale jak nie daj Boże kogoś śmiertelnie potrącisz lub sam zginiesz... ja bym z takim przewodem za kierownice już nie usiadł tylko odrazu do mechanika :-?

P.S

Cena jednego przewodu to około 15 zł więc nie jest to majątek a może uratować nasze auto a przede wszystkim życie !
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem

Patryś
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Patryś » 25 mar 2010, 22:48

Witam a wiec !! problem rozwiązany .Cały problem polegał na tym ze poprostu oryginalne podkładki aluminiowe sie utleniły.Idą dwie podkładki na strone ja załozyłem miedziane i jest na razie ok.ciekło mi spod przewodu gumowego gdzie był przykręcony do zacisku.Dzieki za sugestie i zainteresowanie tematem .Coś ostatnio forum usypia albo wina wiosny albo kazdy z domu wybywa :-)

Awatar użytkownika
Wawryn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wawryn » 21 mar 2011, 11:13

Mała prośbe czy ktoś mógłby mi udostepnić numer zacisku tył lewy do 2.4 99r?Mam problem ręczny mi nie trzyma.I czy pasują np od 1.8 .2.5 czy 2.8? <mysli>
A6 C5 2.4 Benz+LPG Autom

niedzwiedz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: niedzwiedz » 22 mar 2011, 01:02

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl