Jak się poci przewód to nic nie uszczelniaj tylko wymień wężyk albo jakiś zestaw naprawczy kup jeśli wyciek jest poza węzykiem ! Dokładnie wczoraj u kolegi w Passacie B5 było tak, że jechał sobie po mieście, czerwone światło, on na hamulec, pedał hamulca upadł na podłogę, brak hamulców, przeleciał na czerwonym świetle! Całe szczęscie, że nie było pieszych i nic nie jechało na zielonym - aż strach pomyśleć co by było gdyby pieszy był na pasach. Pękł przewód hamulcowy elastyczny przy prawym kole.
Ja u siebie planuję wymienić te wszystkie gumowe elastyczne przewody hamulcowe a po tym incydencie u znajomego jakoś odechciało mi się szybkiej jazdy. Hamulce to najważniejsza rzecz w samochodzie, to im powierzamy życie własne i innych użytkowników dróg - hamulce muszą być sprawne, jaki kolwiek wyciek czy pocenie się przewodu powinno skłonić nas do natychmiastowej naprawy/wymiany tych. że elementów. Pół biedy jak sobie auto skasujesz ale jak nie daj Boże kogoś śmiertelnie potrącisz lub sam zginiesz... ja bym z takim przewodem za kierownice już nie usiadł tylko odrazu do mechanika :-?
P.S
Cena jednego przewodu to około 15 zł więc nie jest to majątek a może uratować nasze auto a przede wszystkim życie !
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem