Luz zacisku hamulcowego
-
- Forum Audi A6 / A7
Luz zacisku hamulcowego
Cześć.
Ostatnio zauważyłem luz prawego zacisku. Wymieniłem prowadnice wraz z gumami i sprężynkę która trzyma klocki. I cały czas to samo. Lewy idealnie sztywny, prawy ma spory luz. Nawet podmieniałem jarzmo i cały czas tak samo.
Czy możliwe, aby wyrobiły się gniazda tulei gumowych prowadnic zacisku??
Ktoś spotkał się z czymś podobnym??
Filmik poniżej zapożyczony z youtuba.
Ostatnio zauważyłem luz prawego zacisku. Wymieniłem prowadnice wraz z gumami i sprężynkę która trzyma klocki. I cały czas to samo. Lewy idealnie sztywny, prawy ma spory luz. Nawet podmieniałem jarzmo i cały czas tak samo.
Czy możliwe, aby wyrobiły się gniazda tulei gumowych prowadnic zacisku??
Ktoś spotkał się z czymś podobnym??
Filmik poniżej zapożyczony z youtuba.
-
- Forum Audi A6 / A7
Oba zaciski są bardzo dobrze nasmarowane itd. Chodzi o to, że po jeździe po kostce strasznie się tłucze prawa strona. Lewa cisza. Jarzma podmienione już 2 sztuki. Cały czas to samo. Lewym zaciskiem zrobię minimalnie jak na filmie, ale siedzi bardzo sztywno, a prawy jak na filmie. Został mi zacisk do podmiany. Ale to spróbuję zrobić w weekend. Chyba, że ktoś podpowie coś do tej pory.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Zacisk zmieniony. Jest poprawa, ale nie jest idealnie. Zacisk siedzi bardzo sztywno. Klocki potrafią się jeszcze czasami odezwać chociaż już bardzo rzadko (może nie klocki, ale to coś co wydaje dźwięk). Jedyne co zauważyłem, to na sucho ze zdjętą sprężyną (drutem) klocków, stukając gumowym młotkiem tego dźwięku nie ma. Jak ją założę to się pojawia.
Poniżej zdjęcie zapożyczone z forum (tak wiem sprężyna na nim jest źle założona).
Chodzi mi o to, że jak założę sprężynę, mam wrażenie, że klocek ma luz w tą stronę. Nie góra dół, ale przód tył.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/f696d7ac921cb033
Takie wrażenie jak by sprężyna nie miała wystarczająco siły aby dopchnąć zacisk do jarzma. Sprężyny - druty nowe. A z lewej wszystko złożone i cały czas cisza.
Poniżej zdjęcie zapożyczone z forum (tak wiem sprężyna na nim jest źle założona).
Chodzi mi o to, że jak założę sprężynę, mam wrażenie, że klocek ma luz w tą stronę. Nie góra dół, ale przód tył.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/f696d7ac921cb033
Takie wrażenie jak by sprężyna nie miała wystarczająco siły aby dopchnąć zacisk do jarzma. Sprężyny - druty nowe. A z lewej wszystko złożone i cały czas cisza.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Może i z tym jarzmem jest coś nie tak
ciężko już stwierdzić. No ale klocek teoretycznie nie ma nadmiernego luzu. Może z 0,5 milimetra. Pierwszy raz mam coś takiego. Jeszcze jak będę miał chwilę to wjadę na kanał i poszukam do o koła czy coś może tam innego pukać, stukać. Chociaż najdziwniejsze jest to, że cichnie po dotknięciu hamulca.