Witam,
czasami zapala mi się kontrolka ABS na żółto i na wyświetlaczu miga czerwony wykrzyknik. Dodatkowo po jakimś czasie również zapala się kontrolka ASR. Po analizie VAG dostaje następujące kody błędów:
18256 - Please check DTC Memory of Engine Controller
P1848 - 35-10 - - - Intermittent
01203 - Electrical Connection between ABS and Instrument Cluster
03-10 - No Signal - Intermittent
Zanim ten problem wystąpił wymieniałem przegub w samochodzie (przedni lewy). Dzisiaj rozebrałem koło jednak nie widziałem nic w stylu przetartych przewodów itp.
W całej sytuacji dziwny jest fakt, że problem czasami występuję od razu po zapaleniu samochodu, a czasmi dopiero po przejechaniu kilku/kilkunastu kilometrów.
[A6, C5 2,5 AFB] - Kontrolki ABS, ASR się świecą
- loko86
- Forum Audi A6 / A7
[A6, C5 2,5 AFB] - Kontrolki ABS, ASR się świecą
Pozdrawiam
loko
loko
Witam kolegę z podobnym problemem
U mnie sytuacja wygląda tak: rano przy odpalaniu auta kontrolki od ASR oraz ABS nie gasną czyli jadę bez ABS i ASR
. Po ruszeniu z miejsca i przejechaniu kilkuset metrów robię coś w stylu wyłącz/włącz zapłon w trakcie jazdy i obie kontrolki gasną :shock: Zdarza się często, że nie gasną po pierwszym takim zabiegu tylko np po trzecim. Czasem również jak jest już dobrze i hamując wpadam kołem w jakiś dołek to znowu się świecą te kontrolki. Nie świeci u mnie na FIS-ie wykrzyknik w nawiasie) tylko dwie żółte kontrolki w zegarach.
Zaczęło się tak dziać po wymianie klocków z przodu i po przeczyszczeniu czujników (czujniki były źle wciśnięte przez poprzedniego właściciela ponieważ są mocno wytarte od pierścieni przegubów
) Dziwi mnie fakt, że gdy auto jest już rozgrzane (po około 10-20 km jazdy) po wyłączeniu auta i postoju nawet 30 minut wsiadam z powrotem do auta odpalam je, a tu kontrolki gasną jak trzeba :-?
Po podłączeniu Vag-a wyświetla się błąd: 00283 - Front Left ABS Wheel Speed Sensor (G47) 30-00 - Open or Short to B+ także u mnie to raczej czujnik ABS a nie sterownik.
Po Twoich błędach z Vag-a proponowałbym zajrzeć do tego tematu: a6-c5-wieci-sie-kontrolka-abs-i-chamulca-vt4563.htm ale wcześniej spróbuj wyjąć wtyczkę przy pompie ABS-u i wyczyścić styki po czym wpiąć ją z powrotem, podpiąć Vag-a i spróbować się połączyć ze sterownikiem. Jeśli to nie pomoże to niestety chyba czeka Cię naprawa lub wymiana sterownika
Powodzenia :!:

U mnie sytuacja wygląda tak: rano przy odpalaniu auta kontrolki od ASR oraz ABS nie gasną czyli jadę bez ABS i ASR

Zaczęło się tak dziać po wymianie klocków z przodu i po przeczyszczeniu czujników (czujniki były źle wciśnięte przez poprzedniego właściciela ponieważ są mocno wytarte od pierścieni przegubów

Po podłączeniu Vag-a wyświetla się błąd: 00283 - Front Left ABS Wheel Speed Sensor (G47) 30-00 - Open or Short to B+ także u mnie to raczej czujnik ABS a nie sterownik.
Po Twoich błędach z Vag-a proponowałbym zajrzeć do tego tematu: a6-c5-wieci-sie-kontrolka-abs-i-chamulca-vt4563.htm ale wcześniej spróbuj wyjąć wtyczkę przy pompie ABS-u i wyczyścić styki po czym wpiąć ją z powrotem, podpiąć Vag-a i spróbować się połączyć ze sterownikiem. Jeśli to nie pomoże to niestety chyba czeka Cię naprawa lub wymiana sterownika

Powodzenia :!:
Śpiesz się powoli- zawsze zdążysz się spóźnić!
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Witam panowie.
U mnie podobna sytuacja, po wymianie przewodu hamulcowego z tyłu po lewej i odpowietrzaniu, przejechałem około 1,5k km i mam tak, co jakiś czas, nie ma reguły kiedy zapala się ABS miga wykrzyknik i często zapala się po jakimś czasie ASR i wtedy reszta kontrolek (ABS, wykrzyknik) najczęściej gaśnie.
Po podłączeniu pod VAG dostaje:
ABS
Control Module Part Number: 8E0 614 111 AH
Component and/or Version: ABS/ASR 5.3 FRONT D00
Software Coding: 00012
Work Shop Code: WSC 02325
2 Faults Found:
18256 - Shareware Version. To Decode all DTCs
P1848 - 35-10 - Please Register/Activate - Intermittent
niepełna wersja VAG'a, ale widze że kolega loko86 ma ten sam błąd więc pewnie
i silnik
Control Module Part Number: 4B0 907 401 C 2
Component and/or Version: 2.5l/4VT EDC G000SG D61
Software Coding: 01012
1 Fault Found:
18259 - Powertrain Data Bus: Missing Message from ABS Controller
P1851 - 35-10 - - - Intermittent
ktoś pomoże?
pozdrawiam
U mnie podobna sytuacja, po wymianie przewodu hamulcowego z tyłu po lewej i odpowietrzaniu, przejechałem około 1,5k km i mam tak, co jakiś czas, nie ma reguły kiedy zapala się ABS miga wykrzyknik i często zapala się po jakimś czasie ASR i wtedy reszta kontrolek (ABS, wykrzyknik) najczęściej gaśnie.
Po podłączeniu pod VAG dostaje:
ABS
Control Module Part Number: 8E0 614 111 AH
Component and/or Version: ABS/ASR 5.3 FRONT D00
Software Coding: 00012
2 Faults Found:
18256 - Shareware Version. To Decode all DTCs
P1848 - 35-10 - Please Register/Activate - Intermittent
niepełna wersja VAG'a, ale widze że kolega loko86 ma ten sam błąd więc pewnie
i silnik
Control Module Part Number: 4B0 907 401 C 2
Component and/or Version: 2.5l/4VT EDC G000SG D61
Software Coding: 01012
1 Fault Found:
18259 - Powertrain Data Bus: Missing Message from ABS Controller
P1851 - 35-10 - - - Intermittent
ktoś pomoże?
pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mi hał
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Witam
Mi raz na jakiś czas zapalą się kontroli ABS i ESP a w sterowniku tylko ten błąd:
Mam troche luźne zawieszenie przednie lewe, może coś z czujnikiem?
[ Dodano: 2011-09-18, 20:44 ]
Dalej nie rozwiązałem problemu.
Ze sterownikiem zawsze się mogę połączyć.
Czasami mi buczy pompa abs mimo, że nie załącza się sam ABS. Kontrolki raz na jakiś czas się zapalają. PO ponownym odpaleniu już jest ok.
Mi raz na jakiś czas zapalą się kontroli ABS i ESP a w sterowniku tylko ten błąd:
Mam troche luźne zawieszenie przednie lewe, może coś z czujnikiem?
[ Dodano: 2011-09-18, 20:44 ]
Dalej nie rozwiązałem problemu.
Ze sterownikiem zawsze się mogę połączyć.
Czasami mi buczy pompa abs mimo, że nie załącza się sam ABS. Kontrolki raz na jakiś czas się zapalają. PO ponownym odpaleniu już jest ok.
A6 C5 2,4 v6, Peugeot 508 i powrót do Audi a6 c7:)