Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5] Brak hamulców

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
niedzwiedz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Brak hamulców

Post autor: niedzwiedz » 25 sty 2011, 22:48

Witam.Dziś rano po pierwszym hamowaniu pedał hamulca uciekł mi w podłoge, i nagle brak hamulcow.Po przejechaniu kilku kilometrów zapalila się czerwona kontrolka, sygnalizująca spadek plynu hamulcowego lub jego brak.Okazało się ze cieknie z lewego tylnego koła,a dokladnie z pod śruby która łączy przewód hamulcowy z zaciskiem.Winna temu byla aluminiowa podkładka,po prostu była stara.

A to jak wyglądała podkładka,radze wam posprawdzać je w przyszlości,Ja wymieniłem od razu w prawym zacisku.

Obrazek

Obrazek

KIZIOR
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: [A6 C5] Brak hamulców

Post autor: KIZIOR » 26 sty 2011, 12:58

Witam, kwestia utleniających się podkładek w układzie hamulcowym to niestety częsta bolączka naszych autek i co jakiś czas wypływa ten temat u kolejnych właścicieli A6, dlatego fajnie, że wkleiłeś zdjęcia poglądowe.
Często wycieki płynu przy tych podkładkach są dosyć małe, tak, że początkowo wielu posiadaczy A6 odnosi wrażenie, że kończy się pompa hamulcowa, tymczasem w pierwszej kolejności trzeba przyjrzeć się tym podkładkom :mrgreen:

czerwony_grubas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: czerwony_grubas » 26 sty 2011, 18:32

Witam,
Dziękuję bardzo za informację. Mam podobny problem, ubywało mi trochę płynu i dwa dni temu dolałem około 150ml i jak ruszyłem to zauważyłem, że pedał stał się miekki. Jakoś jadąc ostrożnie dotarłem do pracy i z powrotem do domu ale pedał wpadał, gdy dłuższy czas trzymałem nogę na hamulcu. Po dotarciu do domu postałem kilka chwil na miejscu gdzie był czysty śnieg a potem odjechałem i okazało się, że na miejscu tylnego lewego koła było trochę płynu na śniegu. Potem popatrzyłem na tylne lewe koło i okazało się, że felga od wnętrza jest cała brudna od płynu hamulcowego i też nadkole było mokre (siła odśrodkowa podczas jazdy) i ogólnie sporo tam tego płynu było.
Jak dziś odkręciłem koło to wszystko było już suche i nie widać było gdzie wycieka, niestety pojemnik z płynem też był pusty. Wężyk elastyczny (na którego awarię liczyłem) wydaje się być w dobrym stanie i wydaje mi się, że wyciek ma miejsce w okolicach zacisku.
Czy można to jakoś sprawdzić?
Jak można sprawdzić, czy pompa ABSu się zapowietrzyła? (w międzyczasie nie uruchamiałem auta, nawet stacyjki nie przekręcałem)
Czy może to być coś innego niż wyżej wymieniona podkładka?

Serdecznie pozdrawiam

Wojtek

niedzwiedz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: niedzwiedz » 26 sty 2011, 18:44

U mnie to bylo tak,poprosiłem kolege zeby mi pompował pedałem hamulca a ja patrzyłem skąd leci płyn.Od razu było widać ze spod podkladki.

KIZIOR
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: KIZIOR » 26 sty 2011, 18:57

czerwony_grubas
Czy może to być coś innego niż wyżej wymieniona podkładka?
Z tego co piszesz, jeśli przewód masz w porządku to ja obstawiałbym jednak podkładkę, objawy niedomagania układu hamulcowego miałem podobne do twoich (opisałem to w tym temacie a6-c5-wpadajacy-pedal-vt29387.htm ) i winowajczynią była podkładka, w sumie lepiej to niż pompa lub przewód, bo wówczas koszty naprawy są znacznie wyższe :-/

czerwony_grubas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: czerwony_grubas » 26 sty 2011, 19:19

@ niedzwiedz
U mnie niestety pompowanie nic nie pokazuje....możliwe, że już większość płynu wyciekło :-( .

@ KIZIOR
Dzięki ..... wymienię podkładkę i postaram się napełnić układ.

Kamilvti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kamilvti » 29 sty 2011, 14:40

troche to dziwne ale ja odkrecalem ten przewod i nie bylo tam tej podkladki dlaczego ?
byla tylko sruba na klucz 13 i podkladka byla na srubie i tyle;/

mozna kupic zwykla podkladke czy tylko aso ??
Jesli pomoglem wcisnij Pomógł :)

niedzwiedz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: niedzwiedz » 29 sty 2011, 15:43

Kamilvti,

Podkładki są dwie z jednej strony i z drugiej,musisz je wydłubać z tego przewodu(tego prostokąta),na nim są takie fazki wyfrezowane i pół podkładki wchodzi w te fazki z jednej i drugiej strony.

Podkladke dostaniesz w motoryzacyjnym aluminiową musisz dopasować, średnica wewnętrzna musi pasować do śruby a zewnętrzna do tej fazki w przewodzie.

Awatar użytkownika
Sylwek240
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Sylwek
Rocznik: 1996
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Sylwek240 » 22 lis 2011, 12:13

Sorki Panowie że odgrzeje kotleta ale mam pytanie.
Czy mógłby ktoś podać dokładnie rozmiar tej podkładki ? Od wew i zew, grubość.
Dziękuję bardzo.
Pozdrawiam

sake3
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sake3 » 26 gru 2011, 13:55

up
wymiary
grubosc 1mm
zew 15,50mm
wew 12mm

ODPOWIEDZ