autor: czerwony_grubas » 26 sty 2011, 18:32
Witam,
Dziękuję bardzo za informację. Mam podobny problem, ubywało mi trochę płynu i dwa dni temu dolałem około 150ml i jak ruszyłem to zauważyłem, że pedał stał się miekki. Jakoś jadąc ostrożnie dotarłem do pracy i z powrotem do domu ale pedał wpadał, gdy dłuższy czas trzymałem nogę na hamulcu. Po dotarciu do domu postałem kilka chwil na miejscu gdzie był czysty śnieg a potem odjechałem i okazało się, że na miejscu tylnego lewego koła było trochę płynu na śniegu. Potem popatrzyłem na tylne lewe koło i okazało się, że felga od wnętrza jest cała brudna od płynu hamulcowego i też nadkole było mokre (siła odśrodkowa podczas jazdy) i ogólnie sporo tam tego płynu było.
Jak dziś odkręciłem koło to wszystko było już suche i nie widać było gdzie wycieka, niestety pojemnik z płynem też był pusty. Wężyk elastyczny (na którego awarię liczyłem) wydaje się być w dobrym stanie i wydaje mi się, że wyciek ma miejsce w okolicach zacisku.
Czy można to jakoś sprawdzić?
Jak można sprawdzić, czy pompa ABSu się zapowietrzyła? (w międzyczasie nie uruchamiałem auta, nawet stacyjki nie przekręcałem)
Czy może to być coś innego niż wyżej wymieniona podkładka?
Serdecznie pozdrawiam
Wojtek