Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Auto gaśnie przy włączeniu ABS

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
thedadmen
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Auto gaśnie przy włączeniu ABS

Post autor: thedadmen » 09 gru 2013, 22:52

Jestem w posiadaniu Audi A6 C5 2.4 AGA i TipTroniciem 97'. Problem zauważony po paru miesiącach od zakupu, spadł pierwszy śnieg i nadarzyła się okazja, żeby użyć ABS. Jak się okazało Auto gaśnie. Ma to taki objaw jakby się dusiło i to dosłownie, w chwili kiedy odpuszczę hamulec i dodam gazu uda mi się jeszcze jechać, ale jak go przydusze to niestety silnik staje. Dodam ciekawostkę, że nie świeci mi kontrolka ASR na tablicy Przyrządów. Robiłem próbę i ASR działa, mogę je wyłączyć, aczkolwiek w żadnym wypadku nie pokazuje się kontrolka. Nie za bardzo wiem jak to ugryźć. Idzie zima i mało przyjemna sprawa, żeby podczas awaryjnego hamowania zgasło auto...Proszę o szybką pomoc!

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 10 gru 2013, 11:46

Sprawdź czy przy tym przygasają Ci światła, jeśli tak to czeka Cię przegląd instalacji, i to szybko zanim auto spalisz. Gdzieś masz zwarcie masy z jakimiś przewodami, albo sama masa Ci ucieka.
Posprawdzaj najpierw wtyczki przy sterowniku ABS, może będą zaśniedziałe końcówki, może to powodować zanik kontaktu, wtedy ssanie prądu z innego obwodu powoduje problem, który może powodować gaśnięcie silnika.
Warsztat, naprawy Audi A6.

thedadmen
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: thedadmen » 10 gru 2013, 19:45

Teraz mi się wspomniało, że kiedyś i dziś miałem taką sytuację, że nagle ( raz podczas jazdy raz podczas ruszania spod świateł) zaświeciła mi się kontrolka ABS na desce, na FIS'ie czerwony wykrzyknik i sygnał dźwiękowy o awarii. Może to ma coś wspólnego.

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: enduro7 » 10 gru 2013, 21:00

możę nie gdybac co jak i gdzie ale sprawdzić na początek co vag wypluje
a jak nie wypluje to podejżec na żywo w blokach parametry silnika abs w czasie usterki

jessi1979
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jessi1979 » 21 wrz 2014, 10:22

witam mam ten sam problem audi mi gaśnie jak zaskoczy pompa abs błędów zero sprawdzane bosch kts 540 i vag-iem niby wszystko ok ale auto gaśnie nie wiem co robić proszę pomóżcie pewnie ktoś z was pozbył się problemu pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl