[A6 C5] Przyciemnienie szyb
- remczar
- Forum Audi A6 / A7
Piki, dzieki za info. I tak nie chce mocno przyciemniac. Raczej najjasniejsza folia. A pytanie moje stad, ze jakies 95% aut z ciemnymi szybami, jakie tu widze, nie maja przyciemnionych bocznych przednich szyb, ale mozliwe, ze tak wyszly z fabryki. A jak sa przyciemnione wszystkie to jakies szroty, ale wtedy to juz na maxa :D Wiec takimi hardcorowcami wole sie nie sugerowac :mrgreen:
wiesz - przyciemnienie to raczej rzecz gustu; jednemu sie bedzie podobalo a drogi Ci powie ze masz zrobiona "kaszane"
Wczesniej miałem Vectre i tylne szyba wrac z tylnimi pocznymi miałem przyciemnioną folia 3 a przednie boczne 2. i Wygladało to naprawde fajnie i jakos nigdy nie miałem problemów z policja (dodam ze auto było kolory srebrnego).
Natomiast moj znajomy w identycznym modelu z tym ze samochód mial ciemny juz takiego efektu nie było i do tego przy pierwszej kontroli kazali mu zrywac folie z przednich boków.
A dodatkowo jak bedziesz miał za ciemne szybki nie przejdzie samochód przedladu - ja tak miałem.
Ale koledzy wyzej juz wyjasnili jak mozesz miec max przyciemnione przednie poczne.
Wczesniej miałem Vectre i tylne szyba wrac z tylnimi pocznymi miałem przyciemnioną folia 3 a przednie boczne 2. i Wygladało to naprawde fajnie i jakos nigdy nie miałem problemów z policja (dodam ze auto było kolory srebrnego).
Natomiast moj znajomy w identycznym modelu z tym ze samochód mial ciemny juz takiego efektu nie było i do tego przy pierwszej kontroli kazali mu zrywac folie z przednich boków.
A dodatkowo jak bedziesz miał za ciemne szybki nie przejdzie samochód przedladu - ja tak miałem.
Ale koledzy wyzej juz wyjasnili jak mozesz miec max przyciemnione przednie poczne.
- remczar
- Forum Audi A6 / A7
jesli chodzi o "moc" przyciemnienia to jestem pewny ze chce najjasniejsze, bo tak juz mialem wczesnie w golfiku i starczalo i nigdy nie bylo problemu na przegladzie. Jedyny problem jaki mnie nurtuje, to niemieccy palkarze, bo jak wiadomo A6 ma juz fabrycznie lekko przyciemnione szybki, wiec w polaczeniu z folia moze byc za maly przeswit (raczej bedzie na pewno :mrgreen: ) ale chodzi o to zeby nie walil na pierwszy rzut oka po galach, ze niby za ciemne i trza zdzierac 

- MR.A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2014
- Moje auto: Q7
- Nadwozie: Van
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
W Polsce nie mozesz mieć żadnej folii na szybach bocznych przednich i samej przedniej :!: ,nawet przeźroczystej,takie są przepisy i nawet niech sie nikt ze mną nie sprzecza 8-) ,bo zdzierających folię podczas kontroli można mnożyć,a wiem to też z własnego doświadczenia kilka lat wstecz,od których to nic sie nie zmieniło.ATESTY,pozwolenia,dopuszczenie i papiery...wszystko to jest,ale na samą folie :-P ,a nie na szybę z foliąremczar pisze:Panowie, a nie orientujecie sie przypadkiem jakie sa przepisy w Niemczech odnosnie przyciemniania szyb? Bo szukam i szukam i nic nie moge znalzec na ten temat. Szkoda by bylo wydac siano na przyciemnienie, zeby pozniej zdzierac folie.

A Niemcy...nie wiem,ale podejrzewam,ze jeszcze ostrzej do tego podchodzą...
Ale uwaga... :!: Możesz mieć przyciemnione szyby,(i nie mam na myśli ori z fabryki),tylko chodzi mi o tytanowane,fotochromowe (jak u mnie),robione metodą piecową,ale to kosztuje,tyle tylko,że żaden policjant się nie czepia,no jeden na 10 próbuje drapnąć,czy to rzeczywiście nie folia,i na żadnym okresowym przeglądzie nie ma problemu.Yu masz link do firmy,ktora to robi,pozdrawiam http://www.technicolor.pl/szyby.html
Forum internetowy a6klub.pl , a8team.pl , audi80.pl
- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
a wiesz ile % mają ori szybki w audi :?: :?: :?: :!: :!: :!:MR.A6 pisze:
Ale uwaga... :!: Możesz mieć przyciemnione szyby,(i nie mam na myśli ori z fabryki),tylko chodzi mi o tytanowane,fotochromowe (jak u mnie),robione metodą piecową,ale to kosztuje,tyle tylko,że żaden policjant się nie czepia,no jeden na 10 próbuje drapnąć,czy to rzeczywiście nie folia,i na żadnym okresowym przeglądzie nie ma problemu.Yu masz link do firmy,ktora to robi,pozdrawiam http://www.technicolor.pl/szyby.html
jeśli przyciemnisz na dozwolony % to nie będzie różnicy między ori a przyciemnieniem bo ta firma wystawia certyfikat na 70% przepuszczalności światła
cytuje:
JAKO JEDYNI W POLSCE! Posiadamy certyfikat Instytutu Szkła i Ceramiki w Krakowie potwierdzający spełnianie przez naszą technologię wymogów dotyczących piecowego przyciemniania szyb samochodowych, w tym - przednich opuszczanych (przepuszczalność świetlna - transparencja - zgodnie z normą musi wynosić minimum 70% - na szyby przednie opuszczane, pozostałe szyby mogą być ciemniejsze). Po zakończonym procesie przyciemniania każdy z naszych klientów otrzymuje CERTYFIKAT, pozwalający na poruszanie się pojazdem, bez obaw o utratę dowodu rejestracyjnego, a przyciemnione szyby zostają oznaczone numerem atestu. Certyfikat ISiC jest jak najbardziej ważny dla POLICJI!!!
podsumowując tak czy tak przednich i tak nie przyciemnisz :-P
- MR.A6
- Forum Audi A6 / A7
Wiem,a Ty zadając to pytanie jesteś w szoku,że tyle wykrzykników,czy chciałeś coś mi powiedzieć? 8-)syper pisze:
a wiesz ile % mają ori szybki w audi :?: :?: :?: :!: :!: :!:
jeśli przyciemnisz na dozwolony % to nie będzie różnicy między ori a przyciemnieniem bo ta firma wystawia certyfikat na 70% przepuszczalności światła
A jakie,białe,niebieskie,zielone,solary czy fotochromy ile mają procent?
A wiesz,ze firma ta wystawia certyfikat na szybę a nie na folię?,i tu jest cały pies pogrzebany

A to czy nie będzie różnicy między piecówką,fotochromem a ori,jak mają mieć po 70%,to nie wiem,czy widziałeś te szyby na żywo,(prócz ori),bo uwierz,jest różnica w wyglądzie

- MR.A6
- Forum Audi A6 / A7
Można,i nie musisz się bać o zabranie dowodu,ja jeżdżę prawie 4 lata i nigdy nie miałem nawet najmniejszej kłótni z policją,raz jeden próbował drapać,czy to folia...i na tym się skończyło :-P .Tylko to trochę drogi interes,ale zawsze jak masz casko,to mozesz dodatkowo ubezpieczyć te szyby,w razie jakiegoś uszkodzenia,zbicia czy czegoś w tym styluTPacu pisze:Teraz już sam nie wiem, można piecowo spokojnie przyciemniać wszystkie szyby łącznie z przednimi opuszczanymi na dozwolony % i nie bać się o zabranie dowodu? :mrgreen:

- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
ja jeżdżę z ciemnymi szybami ok 10 lat od pierwszego mojego samochodu i z folią na szybach nigdy nie miałem problemu (odpukać w niemalowane :-P ) a kontrole mam co jakiś czas i nigdy o szyby, z przeglądami także nigdy problemu nie miałemMR.A6 pisze:ja jeżdżę prawie 4 lata i nigdy nie miałem nawet najmniejszej kłótni z policją
or szyby mają około 15% przyciemnienia (85% przepuszczalności) mierzone miernikiem
nie wiem czy to jest opłacalne tyle becalować na tak mały stopień obniżenia przepuszczalności
jestem tego pewien że różnica jest niewielka żeby była dopuszczalna i z certyfikatem
jakaś jest ale na pewno jaśniejsza niż najjaśniejsza folia
ps z białymi szybami ori w audi od c4 jeszcze się nie spotkałem :-P
- MR.A6
- Forum Audi A6 / A7
Nie wiem,czy opłaca się tyle bulić,chociaż znam takich,co bulą :mrgreen: ,ja powtórzę,już miałem takie z "RFNu",takze jak bym miał sam je robić,to miałbym niezły dylemat,bo za to siano moznaby bylo mieć,to,tamto i sramtosyper pisze:ja jeżdżę z ciemnymi szybami ok 10 lat od pierwszego mojego samochodu i z folią na szybach nigdy nie miałem problemu (odpukać w niemalowane :-P ) a kontrole mam co jakiś czas i nigdy o szyby, z przeglądami także nigdy problemu nie miałemMR.A6 pisze:ja jeżdżę prawie 4 lata i nigdy nie miałem nawet najmniejszej kłótni z policją
or szyby mają około 15% przyciemnienia (85% przepuszczalności) mierzone miernikiem
nie wiem czy to jest opłacalne tyle becalować na tak mały stopień obniżenia przepuszczalności
jestem tego pewien że różnica jest niewielka żeby była dopuszczalna i z certyfikatem
jakaś jest ale na pewno jaśniejsza niż najjaśniejsza folia
ps z białymi szybami ori w audi od c4 jeszcze się nie spotkałem :-P