Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5 Avant] Przyciemnianie szyb - obawy

Koła, spojlery, grille, lotki, blendy z pominięciem rezania.
CarFashion
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: CarFashion » 30 gru 2011, 17:38

Witam. Pomyślałem, że warto dołączyć do dyskusji, bo można nawzajem uczyć się czegoś nowego :).

Rozumiem, że tematem przewodnim teraz jest kwestia kropek, na których odstaje folia? :D
usunięto - regulamin by.krzysztofput

CarFashion
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: CarFashion » 30 gru 2011, 18:48

Jeżeli chodzi o odstawanie folii na kropkach to tak się dzieje z powodu ich grubości. ÂŻeby tego uniknąć powinno się stosować grubszą folię.

Mnie osobiście to nie przeszkadza, ale wiadomo, że każdy chce mieć to zrobione jak najlepiej :)

P.S. Przepraszam za posta wyżej.
usunięto - regulamin by.krzysztofput

bboykoti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dawid
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: bboykoti » 01 sty 2012, 21:42

Jeny ludzie sorki że tak powiem ale jakie Wy tutaj głupoty wypisujecie to głowa mała :/
Później ktoś takie głupoty przeczyta i w to uwierzy...

Po pierwsze jeżeli nie termokurczliwa folia na tylną szybę to jaka?? Ten kto to napisał niech mi powie jak wyprofiluje folie pod tylną szybę jeżeli nie będzie ona termokurczliwa??
Folia kurczy się w temp. opalarki, czyli myślę że ok. 300 - 500 stopni. Jeżeli zostanie później naklejona na szybę to nie ma prawa żadne podgrzewanie szyby jej skurczyć ze względu na temperaturę i przede wszystkim na to że klej już będzie trzymał całą powierzchnią i naprawdę wysoka temperatura by ją dopiero przypaliła.

Po drugie co do tych kropek to w większości autach jest to normalne zjawisko ponieważ ta czarna warstwa jest gruba a kropka mała i zazwyczaj po przyklejeniu folii w tych miejscach ona odejdzie. Ale to jest normalne i często nikt tego nie poprawia bo da się to zrobić ale jest przy tym tyle zabawy że zakładowi się to nie opłaca.

Po trzecie porządne zakłady nie zdejmują tapicerek z drzwi także nie musisz się martwić o połamane zaczepy czy maskownice, tylko musisz się zapytać ich czy kleją bez zdejmowania. Jedyny problem to jeżeli masz sedana to tylna półka przeszkadza ze względu na 3 światło stopu i trzeba ją demontować a to w naszych A6 jest sztuką ;/ Przeważnie się coś połamie.
Właśnie z tego względu wolałbym oddać auto do kogoś innego żeby zdemontował mi półkę i dopiero zawieźć autko do przyciemnienia. Niektóre zakłady sobie nawet tak życzą.

P.S. Sun Gard to jedna z lepszych folii.

Mam nadzieję że troszkę sprostowałem powyższe posty.

Pozdro
Było A6 C5 1.8T:
stage1 189KM 280Nm :D
Jest A6 C6 2.0T:
stage1 215KM 320Nm
stage2 280KM 400Nm

Awatar użytkownika
lady monia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lady monia » 01 sty 2012, 21:48

Jak oddawałam samochód do obklejania szyb ciemna folia, panowie w ogóle mi tapicerki nie zdejmowali, nic nie ubrudzuili i cały zabieg w mojej a6 kombi trwał 3 godzinki :) Dlatego dziwi mnie wasz strach o wasze auta ze zaczepy wam pourywaja itd :]
Helmut, zielony bolid :-)Już wzmocniony Helmut 400 koników :-) a zapowiada się więcej :-)

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 02 sty 2012, 17:05

lady monia, no widzisz... bo wszystko zależy od tego kto Ci to robi :)

Borert

Post autor: Borert » 25 sty 2012, 23:09

obawa zawsze jest musisz oddac poprostu do kogos dobrego to nic nie uszkodzi;)

ElDraque2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ElDraque2 » 21 paź 2012, 15:13

Mnie tez to ciekawi, moze inny producent szyby i ciensza warstwa farby?
Zna ktos odpowiedz?
rafalpe pisze:
bboykoti pisze:Po drugie co do tych kropek to w większości autach jest to normalne zjawisko ponieważ ta czarna warstwa jest gruba a kropka mała i zazwyczaj po przyklejeniu folii w tych miejscach ona odejdzie. Ale to jest normalne i często nikt tego nie poprawia bo da się to zrobić ale jest przy tym tyle zabawy że zakładowi się to nie opłaca.
Jak w takim razie wytłumaczyć fakt, że jednak w wielu A6 folia przylega idealnie do tych kropek? Wiem bo widziałem.

taktownie
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: taktownie » 20 lis 2012, 21:18

ja mogę Wam trochę podpowiedzieć bo się tym zajmuję na codzień. Kwestia przylegania folii do tych kropeczek zależy od kilku czynników:
1. Grubość folii - lepsza jest folia cieńsza! Gruba folia zawsze sie bardziej podnosi na kropeczkach czy np na drutach grzewczych.
2. Grubość kropeczek - wbrew pozorom w jednym audi beda bardziej wypukłe a w innym mniej, oczywiście te bardziej wypukłe bardziej wypychają folie.
3. Porzadne docisniecie i wygrzanie - zazwyczaj robi się to po całkowitym wyschnięciu folii, ale są firmy które robią to od razu - jest to bardzo czasochłonne ale daje efekt od razu. Ja zawsze zostawiam folie do wyschnięcia i w zależności od pogody (od 2 dni w lato do 2 tygodni w zimie) po odparowaniu wody zapraszam klienta na dociągnięcia tych kropeczek - w praktyce na 50 aut przyjeżdzają 2 :D bo po prostu 95% firm zostawia te obramówki.

Jeżeli chcecie żeby tej obramówki nie było to ja znam 1 firme w Polsce która standardowo robi tak każde auto, ale jak wspomniałem jest to bardzo czasochłonne i znacząco podnosi cenę usługi.

Pozdrawiam :)
usunieto -Regulamin

rafal149135
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rafal149135 » 21 lis 2012, 07:08

Mi zrobili caly tyl za 320zł i jest elegancko, nie rozumie ludzi ktorzy piszą że albo przyciemnianie piaskowe albo wcale... nie podajac sensownych argumentow... jak ktos dobrze wyklei folia to jest to nie do zauwazenia! Mi wykleili tak ze sam w szoku jestem na tych kropkach czy paskach nic kompletnie nie odstaje.

slonkoa1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: slonkoa1 » 28 gru 2012, 17:15

Ja przyciemnialem w Lublinie zdejmowali tapicerke zero śladów demontażu profesjonalne oklejanie, polecam. Zwracajcie uwagę na to czy wam innych foli nie dali, kolega przyciemnil i jedna ma szybę ciemniejsza widać od środka tylko. Tu jest nazwa firmy w Lublinie : foll-Service , ul. 1 Maja 16
Typ foli : raycer 12
Audi A6 S-Line 2,7 tdi quattro
Przyciemniane szyby
Oswietlenie led wewnatrz
Zmieniarka mp3
Alufelgi '18 model Audi R8
Chip tuning ABT z 163km na 193km

bboykoti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dawid
Rocznik: 2005