Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C4] swap silnika 2.8 ack na 2.0 tdi bpw

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
janmatejko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C4] swap silnika 2.8 ack na 2.0 tdi bpw

Post autor: janmatejko » 15 kwie 2013, 23:51

witam wszystkich
mam audi a6 c4 2.8 ack automat na cztery łapy i chodzi mi po glowie zmaina silnika na 2.0 tdi bpw pochodzacego z a4 b7. lapy i elektronike ogarne problem mi sie pojawia w momecie połączenia orginalnej skrzyni z nowym silnikiem czy robil juz to ktos badz ma moze wizje jak by to mogło wygladać??? silniki oba wzdłuznie komputery wymienie wiazke tez przeplywka i nie wiem co tam jeszcze bedzie ale to dalo by sie zrobic kwestia tylko tej skrzyni, nie wiem jak to ugryżć :( <uoee> <mysli>
Quattro ponad wszystko

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 16 kwie 2013, 19:20

janmatejko,
_profil

janmatejko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: janmatejko » 16 kwie 2013, 21:59

poprawiłem lokalizacje i przepraszam myślałem że tak może być, jestem porazpierwszy na takim forum pozdrawiam
wrazie gdyby były jeszcze jakies błedy piszcie poprawie.
PS. a juz ucieszyłem sie że ktoś odpowiedział na moje pytanie a tu zoooonk :[ <okok>

[ Dodano: 2013-04-18, 12:37 ]
widzę że pytanie jest dość trudne więc może postaram sie odpowiedzieć sam a wy jeśli możecie skorygujcie moje myśli jeśli nie są zgodne z realiami. otóż silnik ze skrzynia łączy sprzegło w moim przypadku hydrokinetyczne które chyba zostawiłbym orginalne bo mam komplet do skrzyni i tu bym nic nie zmieniał. pozostaje mi przykrecic zmiennik momentu obrotowego do kola zamachowego powstaje pytanie jak??? <mysli> które koło zastosować to przy silniku 2.0 mam od manuala a to od 2.8 raczej nie podejdzie do 2.0 <zalamka> czy moze poszukac koła od 2.0 automat??? tylko czy otwory do montażu sprzęgła będą w tym samym miejscu co na kole sprzegle hmmm chwilowo nie mam jak tego sprawdzic bo silnik 2.0 mam w domu a jestem teraz 1200km od niego. czy wie może ktoś jak połączyć sprzegło od skrzyni automatycznej z audi a6 c4 2.8 ack 1997 rok do silnika 2.0 bpw audi a4 b7. zakładam że mocowanie koła w obu silnikach ma inne rozstawy i nie przekrece sobie ich jak by mi pasowało więc szukam obcji alterantywnej tj. inne koło albo dorobienie flanszy którą przykrecam do sprzegla a potem calosc do kola zamachowego, to drugie nie wydaje sie całkiem głupie. skrzynie z silnikiem i tak musze na dorobionej flanszy łączyć więc nie będzie problemu z odległosciami miedzy skrzynia a silnikiem bo na obu bede mógł sobie ustawic odległość. <mysli> <stres> mogło by to chyba tak funkcjonować prawda? poprawcie mnie jeśli zadaleko wybiegam myślami
Quattro ponad wszystko

Awatar użytkownika
Hipo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Hipo » 30 kwie 2013, 10:26

Kolego BPW to najgorsza jednostka TDI z VAGa - problem z wałkami na pompie olejowej - brak ciśnienia oleju, a w konsekwencji zatarty motor.
Jeżeli masz już ten silnik i leży na "stole" to wymień układ napędowy pompy z 1.9 AVF lub AWX i silnik będziesz miał na lata
Pozdrawiam,

marlitkos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: marlitkos » 01 maja 2013, 11:03

takiego swapa to chyba nikt nie robił. A przynajmnije nikt się tym nie chwalił. Mi osobiście nie przyszedłby taki pomysł do głowy. Jak ogarniesz to się pochwal i napisz kilka zdań na ten temat.
Pozdrawiam

Maniacy COOO łączmy się.
Forum dyskusyjne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja