[A6 C6] 3.0 TDI Chiptuning czy warto?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Hatchback
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
- stifii
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tadeusz
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
No moj po czipsie(287.5km) do 100km/h robi w/g gps'a powtarzalne 7s(do licznikowych 100kmh wychodzi jakies 6.6-6.7s) ale robilem pomiar tylko 2 razy.. Przed czipsem było 8.3s, mimo że do skrzynki wgrany najnowszy soft a seria wyszła 236km...Pytałem tunera co to może byc że mimo że seria zdrowa to taki miał czas do 100 to odpowiedział że może ten typ tak ma.. Ale już wiem gdzie jest ta strata bo mam drugie takie samo auto i w momencie startu odskakuje ono na długość a dalej ida tak samo. Teraz po czipsie start do około 40km/h jest równy a potem ja juz mocno odskakuje.. Na wiosne się wymieni olej w skrzynce i ciut silnik wyczyści może ciut start się polepszy 

Też miałem w serii silnik 211KM - zmierzone 216KM, ale moment wynosił ok. 470 Nm. Coś te 400 Nm to mało u ciebie. Po programie jest 266KM i 534 Nm. Przyspieszenie 0-100 km/h zmierzone 7,2 z 3 osobami na pokładzie i pełnym zbiornikiem paliwa.ZelvaBOi pisze:stifiiu mnie seria po zakupie auta wyniosla ok. 211 hp i 400 Nm.
ZelvaBOi możesz powiedzieć coś więcej na temat zmiany softu w skrzyni? Zmiana softu związana była ze zmiana oleju na nowy typ, czy po prostu update? Jak poprawiła się praca skrzyni? Jest odczuwalna szybsza reakcja na pedał gazu?
ZelvaBOi pisze:Nie zmienialem jeszcze oleju (wkoncu sie musze zebrac) ale soft mi kolega wgral jako "lekarstwo" na ospalosc skrzyni. Samo to spowodowalo polepszenie o prawie sekunde do setki. Skrzynia szybciej zmienia bieg w gore i przy kickdownie szybciej redukuje. Spalanie tez spadlo lekko o 0,5-0,7 litra. W jednym z watkow o tym pisalem - trza by poszukac na forum.
a coś takiego, czyli zmianę oprogramowania tiptronica, to każdy lepszy zakład zajmujący się chiptuningiem zrobi czy to w aso trzeba?
pozdrawiam
Michał
A6 4F5 3.0TDI @ 285,5KM/569,3Nm
Michał
A6 4F5 3.0TDI @ 285,5KM/569,3Nm
- stifii
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tadeusz
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Ja to robiłem w ASO, problemy mieli że nie wgraja itp ale jakoś ich przekonałem. Koszt niecałe 200złsampek pisze: a coś takiego, czyli zmianę oprogramowania tiptronica, to każdy lepszy zakład zajmujący się chiptuningiem zrobi czy to w aso trzeba?
Jak kiedyś bedziesz miał kabelek pod reka to zerknij na ten soft w skrzyni jaki masz.ZelvaBOi pisze:stifii, troche dziwne bo ja 8 sekund to mialem przed wirusem na starym sofcie w skrzyni i tez z uszkodzonym kolektorem (tym z drugiej strony). - wtedy mialem miedzy 7,9 a 8,1. Tez sprawdzalem wtedy GPS-em, tylko, ze ten sie bardziej nadaje do liczenia Vmax niz pomiaru przyspieszenia (cywilne GPSy maja odswiezanie za wolne). Tyle, ze u mnie seria po zakupie auta wyniosla ok. 211 hp i 400 Nm. Sporo aut po flocie mialo obnizone parametry zeby byly "dlugowieczne" bezawaryjnie i dealerzy wgrywali jakis inny soft na zyczenie klientow.
No ja myślałem że poprawi to przyśpieche troche ale niestety bez zmian , lepiej przerzuca biegi po updacie softu ale przyspiecha ta sama została.
Może ten znajomy jeszcze jakiś inniejszy soft Ci wgrał hmm..
W sumie myślałem że może mi auto niedomaga ale seria wyszła jak pisałem zdrowa bo 236ps i 467nm.. Auto zapitala, tylko moment startu jest słaby. Do 40km/h jest mułek jakby..I idzie równo z seryjnym 3.0tdi a pózniej odjeżdzam ostro. Przed programem było tak samo do 40km/h mi seryjne 3.0tdi odjężdzało na długośc i poźniej nonstop równo (tzn ta długośc cały czas była utrzymywana.
A jakim sposobem mierzyłeś przyspieszenie?Yarecki pisze:Przyspieszenie 0-100 km/h zmierzone 7,2 z 3 osobami na pokładzie i pełnym zbiornikiem paliwa.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7