Nadszedł ten czas, że postanowiłem się pochwalić swoim autem. Krótka historia: audi kupione w czerwcu przy 253 000 km, świeżo sprowadzone z Holandii. Dzisiaj ma 267 000 i nie wykazuje żadnych większych (odpukać) ani mniejszych (tfu tfu) dolegliwości poza jednym małym wybrykiem w postaci czujnika prędkości obrotowej G28 (czujnik 70zł, robota 50zł). Pali, jedzie - nic tylko tankować. Olej był wymieniony przy zakupie na Castrola Edge, po 5 tys zalałem Liqui Moly 5W30. Szczerze, to nie zauważyłem praktycznie żadnej różnicy w pracy silnika a LM kupiłem w AutoLandzie - jestem pewny, że oryginał.
Samochód wyposażony jest według mnie standardowo: łopatki F1, elektryczne krzesła, klimatronik, mmi 2g high, PDC z tyłu bez wizualizacji, tempomat, bixenon skrętny, czujnik zmierzchu i deszczu i to w zasadzie tyle.
Różne graty, głównie do wnętrza, zacząłem kompletować jeszcze przed zakupem i oto krótka lista rzeczy, które wymieniłem:
- dekory drzwi oraz konsoli w szczotkowanym aluminium (były jakieś prążkowane),
- konsola środkowa oraz ramka zegarów piano black (były szare),
- wszystkie kratki nawiewów czarne (były szare),
- klamki pasażera i kierowcy od polifta (lekko zmieniony przycisk blokady drzwi i czarne maskownice sopranów - były szare),
- "dzwignię" ręcznego zmieniłem na poliftową (była bez chromu),
- włącznik świateł, oraz sterowanie lusterkami zmieniłem na poliftowe (były czarne),
- korpus multifunkcji na kierownicy zmieniłem na poliftową (nie ma na zdjęciach) - kupiona kierownica okazała się być bez łopatek a nie chciało mi się bawić w odsyłanie i zwroty, a kupiłem za półdarmo, więc rozbebeszyłem najpierw kupioną kierownicę, sprawdziłem czy zmiana samej multifunkcji jest możliwa, a kiedy to się potwierdziło, wziąłem się za wymianę. Dla potomnych: jeżeli chcesz zmnieć samą multifunkcję, a masz z łopatkami, musisz zmienić tylko i wyłącznie wierzchnią część obudowy (tą z chromem), część schowana w kierownicy ma wycięcie na taśmę od łopatek.
- wymieniłem gałkę zmiany biegów na perforowaną (była gładka - w stanie dobrym do oddania),
- panel klimatronika i mmi zmieniłem na czarny (same panele - bez elektroniki, z klimatronikiem jet trochę rzeźbienia ale do zrobienia w garażu przy piwie - były szare),
- włożyłem nowe dywaniki PETEX - jakość super, niesamowicie "mięsiste", tylko jeden stoper u kierowcy mi ciągle wychodzi.
Plany. Planów jest dużo. Nawet za dużo - wesele za pasem, coś by się przydało poodkładać. Trochę gadżetów już mam, zdecydowanej większości mi brakuje:
- przedni zderzak zmienić na poliftowy s-line - zderzak mam, pomalować i zakładać,
- razem ze zderzakiem zmienić moduł PDC na 8 kanałowy ze wsparciem kamery cofania,
- grill od RS - leży do zmiany ze zderzakiem,
- tył na polift - mam klapę, zderzak z belką i lampy - pytanie do wtajemniczonych - co dokładnie jeszcze mi brakuje? Wiem o wiązce w klape i module lamp, jak to jest z tym przekodowaniem modułu z avanta?,
- stanardowe końcówki wydechów raczej średnio się komponują do całości, zamówiłem u chińczyka (pierwszy mój zakup na aliexpress) takie cudo. Wolałbym bez znaczka - firmy nie znałem wcześniej, dopiero zobaczyłem jakie mają ceny. Generalnie szukałem czegoś czarnego i już prawie kupiłem ULTERA ale nie podobają mi się te "grubościankowe" końcówki - zobaczymy co przyjdzie,
- czarna podsufitka - prawie miałem, długa historia,
- felgi - przyszły w piątek oryginalne 19x8,5, nie wiem czy przed zimą jeszcze założę,
- zmiana przednich lamp na te od S6 i kombinowanie z pozycyjnymi, ewentualnie pomalowanie środka na czarno, tylko nie jestem pewny efektu i ciągle się waham czy nie zostać przy tylko ciemnoszarym jak w S6 - lampy od S6 leżą i się kurzą,
- zmiana soczewek na evox-r - leżą i się kurzą, do zrobienia razem z powyższym,
- mmi 3g plus - to raczej bardziej odległy temat,
- kamera cofania - chciałbym machnąć ją razem z 3g plus,
- zmiana przełączników szyb na te z C7, będę zmieniał same widoczne elementy (to co się dotyka) - przymierzałem na oko, powinno pasować,
- oświetlenie ambiente - tu coś do wykombinowania, oryginał to nie jest do końca to czego bym chciał,
- licznik od polifta. Jak to jest z tymi Q7, da się zrobić, żeby prędkość i poziom paliwa wskazywał poprawnie?,
- zmiana LEDów w przyciskach na białe (MMI, klimatronik itp), ktoś podpowie jaki diody kupić?
Trochę zdjęć przed zakupem:
Kilka po zakupie:
Graty w kolejce:
Ciekawostka: taki gadżet znalazłem przy szukaniu końcówki, mi się nie podoba ale może komuś się przyda.
A więc, oceniajcie, chwalcie, krytykujcie!