po zmianie kół na letnie ściąga na lewo, dziwne zachowanie
- Frugo1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
po zmianie kół na letnie ściąga na lewo, dziwne zachowanie
Powiedzcie mi proszę czy opony mogą powodować ściąganie auta na lewo? dzisiaj zmieniłem koła na letnie, niestety po zmianie i chęci ruszenia coś mnie skutecznie blokowało. Okazało się że śruby tylne są troszeczkę za długie ( docisnęły do obudowy łożyska, dosłownie zeszlifowanie pól mm pomogło). Pojechałem dobić powietrze niestety autko ciągnie w lewo i daje takie wrażenie jak by coś je hamowało taki dziwny huk, tarcie, nie wiem jak to opisać. Mogą to powodować oponki czy coś zepsułem tymi śrubami 

Najlepiej to pokolei każde koło w górę i sprawdzać czy nic nie obciera. Zmieniałeś same opony czy całe koła?
No i profilaktycznie ciśnienie w kołach.
Owszem, może być sytuacja kiedy jedną oponę będziesz miał bardziej podciuchaną, założoną z przodu. Wtedy jak najbardziej ma prawo ściągać w prawo/lewo. Pierwsze sprawdź głębokość bieżnika.Frugo1 pisze:czy opony mogą powodować ściąganie auta na lewo
No i profilaktycznie ciśnienie w kołach.
- Frugo1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Dzięki za odpowiedź, zmieniałem cały komplet kół z 16 " na 17". Problem chyba rozwiązany. Po przeszlifowaniu śrub, gdy koło było w powietrzu, wszytko było ok tzn nic nie obcierało( nakładałem na śrubę smar miedziowy i patrzyłem czy zostawia ślad na obudowie łożyska). Jednak po opuszczeniu samochodu muszą być jakieś naprężenia i odrobinę dostawiało śrubę do obudowy - zostawał ślad smaru. Po ponownym "liźnięciu" śrub jest chyba wszytko ok
Ściąga tylko jak jest pochylona jezdnia w zależności od pochylenia w lewo lub w prawo ale to chyba normalne na 17"