Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

kilka problemów na raz

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
pablo217
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

kilka problemów na raz

Post autor: pablo217 » 25 cze 2015, 07:45

Witam
Na początku powiem że forum przeszukane i jest kilka podobnych tematów ale nie w związku ze wszystkimi problemami więc omówię od początku:
Od początku mojego zakupu hamulce sprawiały jakieś problemy tzn. czasem jak żyleta a czasem o mało nie rozjade kogoś na pasach bo ledwo wyhamowuje. Po zakupie do wymiany były klocki i tarcze. Jednak problem pozostał i zauważyłem że jak nie jeżdżę na wolnych obrotach, czyli nie wrzucam sobie autka na luz to problem bardzo rzadko się pojawia.
Ostatnio pojawiły się nowe objawy czyli:
- zaciśnięte hamulce ( raz mocniej raz lżej, jednak przez jakiś czas są zaciśnięte )
- twardy pedał hamulca
- kontrolka czujnika pedału hamulca
-kontrolka ESP i czasami ABS
Czasami pojawiają się wszystkie problemy na raz i zauważyłem że jeśli mam cały czas wciśnięty hamulec to problemu już nie ma tzn. gdy autko jest na chodzie, na światłach, czy gdzieś na parkingu jeśli przez cały czas mam wciśnięte hamulce to problem się nie pojawia.
Czy gdzieś może wytwarza się jakieś podciśnienie powodujące zaciskanie hamulców i czy to też może być przyczyną zapalania się tych wszystkich kontrolek. Od czego zacząć?

Pioter211
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ALG 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: Pioter211 » 25 cze 2015, 12:39

Płyn hamulcowy wymieniałeś? Sprawdź stan płynu hamulcowego przed jazdą i po jeździe. dodatkowo przydałoby się sprawdzić czy nie ma żadnych błędów na ABSie

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 25 cze 2015, 12:58

Ano, sterownik może świrować... jednak ja bym raczej obstawiał problemy z podciśnieniem/pompką hamulcową. Przede wszystkim wymiana płynu + podłączenie się do komputera.

Pioter211
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ALG 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: Pioter211 » 25 cze 2015, 15:13

Ok, zaczynam przyjmować zakłady. Kto obstawia sterownik a kto pompkę? <rotfl>

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 25 cze 2015, 17:06

Ja obstawiam problemy z samym układem, sterownik raczej ok. Ale ja ci powiem, że zamiast się zastanawiać na forum, to na twoim miejscu już dawno miałbym auto u mechanika - po pierwszym objawie... Przecież hamulce to chyba najważniejszy układ w takiej krowie jak A6.

pablo217
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pablo217 » 25 cze 2015, 18:16

Noestety u mnie o dobrego mechanika jest naprawde ciezko. Poki co sprobuje choc troche sam dojsc do tego co sie dzieje a jak nic nie pomoze to poszulam gxzies dalej.
Plyn byl wymieniany bo mialem malutki wyciek n rurce przy pompie. No i tam niby wszystko wyglada jak trzeba.
Jak czegos sie dowiem to napewno dam znac

Wojtek WWL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wojtek WWL » 25 cze 2015, 18:49

Ja osobiscie obstawiam uklad podcisnienia , skoro nie wracaja zaciski -klocki trzymaja to za tk jest odpkwiedzialne serwo , ale serwo dziala prawidlowo jest sprawny uklad podcisnienia ,
Wiec poszukaj moze rozpia sie przewod podcisnieniowy i ztad problemy , moze jest pekniety
Kto sie zgadza reka w gore

spyo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: spyo » 27 cze 2015, 01:15

Serwo, pompy hamulcowe, uklady podcisnienia... zaraz pół auta wymienicie.

U mnie takie same objawy, tyle, że jak złapało hamulce to juz nie odpuszczało - okazało się, że na jednym zacisku trzeba było przeprowadzić małą regenerację - oczyścic wszystko jak trzeba i wymienić tłoczek.

markov
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: markov » 29 cze 2015, 22:06

spyo pisze:Serwo, pompy hamulcowe, uklady podcisnienia... zaraz pół auta wymienicie.

U mnie takie same objawy, tyle, że jak złapało hamulce to juz nie odpuszczało - okazało się, że na jednym zacisku trzeba było przeprowadzić małą regenerację - oczyścic wszystko jak trzeba i wymienić tłoczek.
Ja miałem podobnie. Po wymianie jednego z cylinderków błąd ABS+ASR? niegdy więcej się nie pojawił.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja