Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

pali się kontrolka (o), klocki dobre

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
aguamak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

pali się kontrolka (o), klocki dobre

Post autor: aguamak » 07 kwie 2014, 19:15

koledzy zapala mi się kontrolka zużytych klocków, przy wymianie opon sprawdzałem i klocki nie są jeszcze zużyte (zarówno od wewnątrz jak i od zewnątrz są ok), wtyczki do klocków też przeczyściłem mimo to zapala mi się kontrolka, najczęściej zapala się od razu po zapłonie, ale zdarza się też, że po przejechaniu kilku km.

jakubczyk_7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jakyb
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: jakubczyk_7 » 07 kwie 2014, 20:58

Po prostu nie łączy ci w którejś kostce. Zobacz czy nie zabrudzone są styki.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 07 kwie 2014, 23:20

aguamak pisze:oledzy zapala mi się kontrolka zużytych klocków, przy wymianie opon sprawdzałem i klocki nie są jeszcze zużyte (zarówno od wewnątrz jak i od zewnątrz są ok), wtyczki do klocków też przeczyściłem mimo to zapala mi się kontrolka, najczęściej zapala się od razu po zapłonie, ale zdarza się też, że po przejechaniu kilku km.
Spróbuj poruszać tym elastycznym przewodem idącym od złączki czujników okładzin klocków do mocowania na podłużnicy samochodu. Jako że u Ciebie błąd jest generowany od razu po zapłonie, więc możesz spróbować 2 kroków:
1. rozłącz kostkę czujnika zużycia okładzin przewodem zrób 'mostek' pomiędzy obiema pinami wtyczki przewodu idącego do nadkola. W ten sposób oszukasz sterownik że czujnik jest OK. Przekręć zapłon i sprawdź czy błąd występuje - poruszaj nieco przewodem. Jeżeli błąd będzie to wielce prawdopodobne że czujniki w klockach są OK.
2. następnym krokiem będzie rozłączenie wtyczki w nadkolu - w jego tylnej części będziesz miał coś w rodzaju gumowej zatyczki z wchodącym w nią przewodem - wyciągnij ją. Teraz będziesz miał dostęp do 2 złącz (możesz je wyciągnąć), i musisz rozpiąć czerwoną wtyczkę i zrobić w niej 'mostek' tak samo jak w poprzednim punkcie.

Jako że czujniki są połączone w szereg (występują tylko na przedniej osi), będziesz musiał wykonać te sprawdzenia dla obu przednich stron <okok>

Jak będziesz miał pytania pisz :)

PS. Jeżeli okaże się że masz uszkodzony przewód od nadkola do piasty - to niestety występuje on z czujnikiem ABS umieszczonym w pieście ... Ja 3 lata temu kupiłem FEBI za około 60zł i działa po dziś dzień ... Ponadto możesz mieć mały problem w wymianą - u mnie po 10latach (wiek samochodu) nie udało mi się w prosty sposób wyciągnąć czujnika z piasty - musiałem go po prostu rozbić. Jeżeli będziesz miał podobny problem, uważaj przy demolce - można łatwo uszkodzić pierścień ABS na przegubie, a w takim wypadku to czeka Cię większa praca <okok>

aguamak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: aguamak » 08 kwie 2014, 20:53

dzięki za pomoc
na razie zrobiłem to co w punkcie 1. tj. zmostkowałem piny najpierw w lewym kole, potem w prawym, mimo to kontrolka nadal się pojawiała po przekręceniu zapłonu:-(
następnie podniosłem maskę, sprawdziłem wtyczki przy zbiorniczku płynu hamulcowego, po zamknięciu maski kontrolka nie wyskoczyła po zapłonie, już się prawie ucieszyłem, jednak po odpaleniu i wyjechaniu przed garaż ponownie się zapaliła <nerwus>
zdarza się, że zapala się po kilku km <mysli>

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 08 kwie 2014, 21:18

aguamak pisze:na razie zrobiłem to co w punkcie 1. tj. zmostkowałem piny najpierw w lewym kole, potem w prawym, mimo to kontrolka nadal się pojawiała po przekręceniu zapłonu:-(
Jeżeli z mostkiem nadal wyświetla się kontrolka, i to nie zawsze po zapłonie to ja bym obstawiał uszkodzony przewód - ten o którym pisałem (zintergrowany z czujnikem ABS) ... Ale sprawdź jeszcze punkt nr 2 - tzn wyciągnij go z nadkola <okok> Wtedy będziesz pewien :)
aguamak pisze:następnie podniosłem maskę, sprawdziłem wtyczki przy zbiorniczku płynu hamulcowego, po zamknięciu maski kontrolka nie wyskoczyła po zapłonie
Wtyczki przy zbiorniku płynu wywalają inną kontrolkę - czerwony wykrzyknik że coś jest nie tak. <okok>

aguamak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: aguamak » 08 kwie 2014, 21:21

no to jutro znowu ściąganie kół :-/...ale damy rade, dam znać czy to to!

Doc - Admin

Post autor: Doc - Admin » 09 kwie 2014, 12:18

Przewody i wtyczki od czujnika zużycia okładzin można kupić luzem.
Przewód ma numer 000 979 019E (trzeba kupić 2). Same konektory też są w sprzedaży.
Wtyczka od strony klocka hamulcowego ma numer 1J0 973 702. Numeru wtyczki z drugiej strony nie znam.

aguamak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: aguamak » 09 kwie 2014, 15:05

okazało się, że to ten przewód w prawym nadkolu gdzieś nie styka, na razie zrobione obejście, a potem się zastanowię, czy kupować przewód, bo czy te czujniki są aż tak istotne, skoro zużyte klocki sam jestem w stanie stwierdzić :-)....a z drugiej strony lubię jak jest 100% ok. pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 09 kwie 2014, 18:47

aguamak pisze:okazało się, że to ten przewód w prawym nadkolu gdzieś nie styka, na razie zrobione obejście, a potem się zastanowię, czy kupować przewód, bo czy te czujniki są aż tak istotne, skoro zużyte klocki sam jestem w stanie stwierdzić :-)....a z drugiej strony lubię jak jest 100% ok. pozdrawiam i dziękuje za pomoc
Moim zdaniem są istotne - ja u siebie przez brak wskazania uszkodziłem tarczę, która w ostatecznym rozrachunku musiała zostać wymieniona :/

Generalnie nie jestem zwolennikiem druciarstwa, bo ono nie pasuje do CCCO ... na allegro są różnej marki czujniki od 40-80zł ... raz kupisz, wymienisz i masz spokój na lata <okok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja