Finalnie, zostałem jednak przy starych, oryginalnych piankach. Trzymają kształt, nie rozleciały się podczas dokładnego prania więc jeszcze pożyją
Natomiast mam inny problem.
W rozdzielaczu powietrza (ta duża plastikowa konsola na środku, w której siedzą m.in. parownik, nagrzewnica i klapki kierujące powietrze) znajdują się m.in. dwie klapki, na których naklejona jest pianka grubości około 4mm. Ta pianka działa jako uszczelka zamykająca dany kanał, gdy sterownik postanowi go sobie zamknąć. Te pianki bezpośrednio "obrywają" gorącym i zimnym powietrzem jakie sobie ustawiamy... no i po tych 12 latach efekt jest taki, że mi się rozsypały praktycznie w rękach.
W ETKA ta konsola występuje jako jeden kompletny moduł 4B0819353B / 4B0819353D.
Interesujące mnie klapki nie mają żadnych oznaczeń więc chyba nie ma możliwości ich kupić luzem... ale zastanawiam się, czy same pianki dałoby się kupić.
Wstępnie szukałem w internecie ale jak się nie zna typu takiej pianki, to ciężko znaleźć coś konkretnego.
Chłonie wodę bardzo chętnie (praktycznie tak jak typowa gąbka) ale ma gęstą strukturę (widać to i czuć) - gęstszą niż np. uszczelki okienne.
Może ktoś z Was już przerabiał ten temat albo widział takie pianki (w rzeczywistości wygląda ładniej niż na zdjęciu

)?
http://lesiu.simracing.pl/OT/IMG_8246_resize.JPG
EDYTA:
Na pewno nie jest to pianka polietylenowa, bo ta nie chłonie wody.