Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Problem z klimatronikiem nie chłodzi

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
cobra2525
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Problem z klimatronikiem nie chłodzi

Post autor: cobra2525 » 07 cze 2013, 15:17

Witam, tak jak w temacie napisałem mam problem z klimatronikiem a mianowicie nie chłodz. W zeszłym roku byłem w "serwisie" klimatyzacji w celu naprawy. Ponieważ palił się ECON po napełnieniu gazu stwierdzono że wistrak do wymiany został wymieniony jak również bezpiecznik po kierownica 40A. Ale problem nie znikł. Tzn nadal nie chłodzi. Przed tą wizytą jak i po niej jesttak że po włączeniu zapłonu i właczeniu nawiewu mryga panel klimy po jakims czasie się normuje ale klima nie chłodzi.
Z tego co wyczytałem na forum to trzeba zkalibrować klimatronika ale nie mogę się doczytać jak to zrobić (mam progarm Polski VAg 2,5) Po drugie jak robie odczyt bledów klimatronika wciskają recyrkulację ora górny nawiew wyskakuje mi odrazu 13 04 i nie wiem co to oznacza.
Podaczas podlaczenia do kompa i dignozy VAGiem wysykauje mi blad cos z plusem ze słabo łaczy coś takiego a (blad sporadyczny)

Czy może mi ktoś pomóc jak sprawdzic ewentualnie naprawić usterkę zeby klima chłodziła.
Dodam jeszcze ze jak wylaczam z trybu ECON to silnik słabnie wię moim zdaniem spręzarka się załącza. Fachowiem u ktorego bylem w zeszłym roku odesłał mnie do elektryka zeby pogrzebał przy panelu bo pewnie cos tam jest nie tak bo on ma duzo roboty i nie ma czasu się tym zając więc mysle ze chodziło mu o kalibrację KLIMY

POMOCY Bo się rozpływam w te upały a serwisy teraz tylko nabijaja gaz i takie proste duperele robią bo nie mają czasu na nic kaz przyjechac zimą :P

Zrobiłem jeszcze raz test VAgiem na aktywne wyjscia i wyskakuje mi 1270 Sprzęgło klimatyzacji N-25 co to oznacza ??

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 07 cze 2013, 16:43

cobra2525, poczytaj ten temat. Konkretnie na drugiej stronie opisywany jest podobny problem do Twojego klima-nie-dziala-gdzie-sa-bezpieczniki- ... 344,15.htm
Warsztat, naprawy Audi A6.

cobra2525
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: cobra2525 » 07 cze 2013, 21:02

Z tego co widze a raczej czytam to nic tam z moim tematem powiazania niema umnie układ jest szczelny klima nie chłodzi tylko nie wiem dlaczego jedynie co to nie wiem czy przekaÂźnik jest ok bo jak czytalem gdzies wczesniej mógł byc padniety ale to chyba jak się ECON pali a u mnie gasnie tylko klima nie chłodzi nawet jakby tam napisali gdzie sie te przeakxniki znajdują to nic mi to nie powie bo tam jest C4 a u mnie C5 :(

Awatar użytkownika
dio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: dio » 07 cze 2013, 21:11

Kolego zdejmij obudowę pod kierownicą, wyłączaj i włączaj econ i słuchaj czy zaskakuje przekaÂźnik, powinien prztykać. SprawdÂź sprzęgiełko na sprężarce klimatyzacji czy jest w ogóle. To poczytaj: a6-c5-19-avf-nie-zalacza-sprezarki-vt19971.htm

Awatar użytkownika
paulnroll
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: paulnroll » 07 cze 2013, 21:30

stawiam na sprzęgiełko, jakby czujnik był walnięty to świeciłby się cały czas ECON.
Mogło się całkiem rozsypać, zdejmij rurę od filtra powietrza i zobacz. W warsztacie widziałem jak koleś sprawdzał czy w ogóle działa. Zdjął rurę od filtra powietrza dostał się tam ręką i coś pokręcił.
Mi też poszło w tym roku.

PS. nie jest to droga sprawa, bo część kosztuje 70-90zł + robocizna. Trzeba to roznitować wymienić a potem skręcić na śruby... mi próbowali zanitować ale niestety nity się póÂźniej starły i dali śruby ;)

cobra2525
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: cobra2525 » 08 cze 2013, 08:30

Dzieki koledzy postaram sie sprawdzic to sprzęglo bo nie wiem czy się załącza czy nie sprężarka tylko nie wiem jak to zrobic poczytam może gdzies cos wyczytam bo juz przyczyn sie naczytałem tysiace tylko trudno jest coś sprawdzić dla laika w tych sprawach jak sie nie wie co i jak.
A ten watek co kolega DIO podal już czytalem ale z tego co wyczytałem to gdyby był ten przekaÂźnik to by ECON się palil a już się da wylaczyc był okres ze się nie dało wylaczyc nawet po wizycie u mechanika i wymianie wiatraka i dobicia klimy ale po pewnym czasie wyszlo ok

[ Dodano: 2013-06-08, 10:06 ]
dio pisze:Kolego zdejmij obudowę pod kierownicą, wyłączaj i włączaj econ i słuchaj czy zaskakuje przekaÂźnik, powinien prztykać. SprawdÂź sprzęgiełko na sprężarce klimatyzacji czy jest w ogóle. To poczytaj: a6-c5-19-avf-nie-zalacza-sprezarki-vt19971.htm

Bez zdejmowania osłony po wylaczeniu ECON słychac jak psztyka i silnik lekko zwalnia jakby dostawal obciążenie.

Do tego co zaobserowałem to jak patrzeba sprezarke to bez wzgledu na to czy jest wlaczona czy nie to oba kółka to z paskim i to bez cały czas sie kręcą czy tak powinno być bo nie wiem jak sprawdzić to sprzęglo sprzarki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja