[ AKN 2.5 150 KM] Pęknieta obudowa rozrządu = większa moc?
[ AKN 2.5 150 KM] Pęknieta obudowa rozrządu = większa moc?
Witam szanownych kolegów. Dzisiaj ruszajac energicznie spod świateł coś pięknie chrupnęło i wydało głośny dzwięk jakby pękającej butelki... Zatrzymałem sie i znalazlem rozsypane plastykowe części obudowy rozrządu. Auto dalej jezdzi normalnie a nawet o wiele lepiej, jakby mu ze 40KM dodało... Mam pytanko co dalej z tym fantem robic i dlaczego tak się stało oraz dlaczego auto jest teraz mocniejsze? Dzieki za wszystkie odpowiedzi.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
lepiej jezdzi, poniewaz nie ma oporow przy przepompowaniu ogromnej ilosci powietrza przez chlodnice - co robi sprawne wisko (zagrzane i przy calych lopatkachharnasm pisze:heh, miales racje, wczoraj bylo za ciemno i nie dojrzalem. nie ma ani jednej lopatki wentylatora... wymienie wentyl oraz obudowe rozrzadu i zobacze co tam sie jeszcze posypalo... moze mi tylko ktos wyjasnic dlaczego autko lepiej teraz jezdzi?

ktora oslonę od rozrzadu masz uszkodzona ?
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Co do tego, że lepiej jeÂździ to jednak trudno się zgodzić z opiniami które prezentujecie:
? <szok> <szok> <szok> ).
Rozumiem, że to wszystko odczucia subiektywne, ale innych w tym wątku nie ma, więc oceniam to co jest
harnasm pisze:o wiele lepiej, jakby mu ze 40KM dodało
Jak dla mnie to są 2 różne rzędy wielkości (wisko=40 KMtx-didi pisze:lepiej jezdzi, poniewaz nie ma oporow przy przepompowaniu ogromnej ilosci powietrza przez chlodnice

Rozumiem, że to wszystko odczucia subiektywne, ale innych w tym wątku nie ma, więc oceniam to co jest

Części samochodowe online - Motostacja pl
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
RomanS
witaj
mysle ze zgodzimy sie ze jest wyrazna i odczuwalna roznica (z i bez wiska) - co bez problemu mozna doswiadczyc eksperymentalnie ....
oczywiscie przy zalozeniu ze wisko jest w 100% sprawne a silnik w 100% zagrzany.
natomiast deklaracje o 40 KM nalezy potraktowac 'z przymruzeniem oka', co zreszta doskonale wiesz
witaj

mysle ze zgodzimy sie ze jest wyrazna i odczuwalna roznica (z i bez wiska) - co bez problemu mozna doswiadczyc eksperymentalnie ....
oczywiscie przy zalozeniu ze wisko jest w 100% sprawne a silnik w 100% zagrzany.
natomiast deklaracje o 40 KM nalezy potraktowac 'z przymruzeniem oka', co zreszta doskonale wiesz

- Jarecki
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Henryk
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
harnasm, moze miales wczesniej juz uszkodzone wisko i bylo spiete na stale
pamietasz czy silnik pracowal-halasowal jak hmmm
powiedzmy silnik samolotu taki odglos zasysanego powietrza , gwizd szum
A teraz gdy lopatki sie rozlecialy niszczac przy okazji oslone rozrzadu to silnik juz nie ma tego duzego oporu
i masz te utracone koniki
zobaczymy po ogledzinach![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)

A teraz gdy lopatki sie rozlecialy niszczac przy okazji oslone rozrzadu to silnik juz nie ma tego duzego oporu

zobaczymy po ogledzinach
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
szum o ktorym pisalem myslalem ze wynika z pracy turbinki, jak auto zaczynalo ciagnac to wtedy pojawial sie ten wiatr. jak wroce do domu to poruszam resztkami i zobaczymy. na 100% juz teraz moge powiedziec ze wisko nie krecilo na wolnych obrotach na maxa, na postoju bylo cichutko, dopiero w miare wkrecania silnika sie szum nasilal.