Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] układ chłodzenia

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eminente
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] układ chłodzenia

Post autor: eminente » 02 lut 2012, 15:37

Witam

czytalem podobne tematy ale nie do konca takie jakie pasuja do mojego problemu HELP :(

Zauwazylem taka przypadlosc, mianowicie w te mrozy jadac autem rozgrzewa mi sie temp. wody do 70st. i nawet nie raz spada do okolo 60st. jazda okolo 70-80km/h bieg 5 trasa ciagla okolo 12-15km dystans wieczorem temperatura zewnetrzna -18st. i wyzej w czasie jazdy nie podskoczyl wskaznik, ale po przyjechaniu do domu auto pozostawilem wlaczonym silniku i tak sobie chodzil z 5-8 minut i wtedy temp. doszla do 90st.
Wiec moje pytanko czy przez te w sumie juz ekstremalne mrozy moze to byc norma czy nie powinno tak byc?? bardzo prosze pomozcie bo w tym temacie nic nie kumam nie wiem co sprawdzic lookalem na forum rozne podobne tematy ale nie zauwazylem zeby komus na postoju spowrotem wskoczylo 90st. <szok> straszy mnie mechanik ze to termostat doczytalem ze u mnie trza wywalic przod i jest do zdjecia pasek rozrzadu ale mogl tak mowic bo se chce zarobic bo to spory koszt samej robocizny poradzcie co moge zrobic, co sprawdzic jak moze mozna powykluczac to czy owo.

Z gory bardzo dziekuje :)
Only Audi..........

Awatar użytkownika
krawcraf
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krawiec
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: krawcraf » 02 lut 2012, 16:12

Jak sobie pyrkotał wyłaczyłeś nawiew albo coś przy nim zmieniałeś? Bo jeśli nie to może być termostat i od tego bym zaczął.

Awatar użytkownika
TheWitcher
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: TheWitcher » 02 lut 2012, 18:05

Bez wzgledu na temperature na zewnatrz auto powinno sie rozgrzac do temperatury roboczej, czyli tych ustawowych 90 st. Obstawialbym na walniety termostat i dlatego silnik sie nie dogrzewa.
Pozdro
Byla: Audi 80 1.6, A6 2.4 V6, A6 1.9Tdi Saloon, Coupe Quattro typ 85, jest jak w opisie :)

Jarek 1984
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Jarek 1984 » 02 lut 2012, 18:26

witam.mam pytanko.czy zeby wymienic termostat musze dostac sie do paska zozrządu?czy raczej jest jakas inna szybka mozliwosc?bo podejrzewam ze bez mechanika sie nie obejdzie

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: Motostacja pl » 02 lut 2012, 18:30

eminente, objawy masz typowe dla termostatu, niestety <zalamka>
Części samochodowe online - Motostacja pl

giwera44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: giwera44 » 03 lut 2012, 09:36

Witam, ja mam identyczne objawy-jak stoi w miejscu to normalnie do 90 stopni sie grzeje, ale jak już jade to czasami dochodzi do pierwszej kreski i lipa. Jak jade w trasę to zdarza mi się nawet zmarznąć w aucie bo nie ma temperatury. Wymieniam termostat i od razu pompę wody bo gdzieś zacieka, myślałem od razu o rozrządzie ale mam przejechane dopiero 30tys. i szkoda mi kasy. A co do wymiany termostatu to naprawdę trochę roboty, trzeba rozbierać przód i dobrać się do rozrządu-niestety. Koszt 200-400zł, zależy od mechanika. Pozdrawiam.
giwera44

Awatar użytkownika
eminente
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: eminente » 03 lut 2012, 13:47

Wiec tak
Wczoraj poczytalem ogolnie w necie o tym jak posprawdzac wiec jak na ta chwile wydaje mi sie ze macie racje, poniewaz przy tej temp. 65-70st. max trzeba zlapac waz od chlodnicy ten z prawej u gory chlodnicy i on ma byc rozgrzany a ten z lewej strony u dolu chlodnicy przy tej temp. ma byc zimny to wtedy prawidlowo dziala termostat a u mnie niiestety oba weze sa rozgrzane czyli termostat jest od poczatku otwarty na duzy obieg czy mam racje czy nie??? Podpowiedzcie jesli moge prosic? :) :)

jestem juz umowiony na wymiane termostau u mechanika powiedzialem mu ze ma byc oryginalny termostat powiedzial ze koszt tego to 100-150zl i jego robota 250zl to sa w miare normalne ceny czy nie?? znaczy sie chodzi mi o termostat, bo kolego wyzej napisal jaki koszt roboty ma przedzial?

Jak tylko potwierdza sie wasze opinie napewno napisze czy usterka zniknela. :>
Only Audi..........

Awatar użytkownika
eminente
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5]

Post autor: eminente » 10 lut 2012, 07:44

Witam klubowiczów :> :>

Tak jak mi doradziliście, wymienil mi wczoraj mechanik termostat, oczywiscie zalozyl ori. przy okazji tez wymienil mi zaslepke walka rozrzadu tez ori. za calosc z czesciami zaplacilem 440zl, czyli troche kasy, ale za to komfort psychiczny jest WIELKI. Jak pojechalem wczoraj po pracy po auto to od momentu wejscia do warsztatu auto stalo juz ponad 5 godz. na zewnatrz zrobione wiec wystudzony na maxa, zaplacilem wsiadlem ujechalem z 4-6 km i wskazowka na 90st. <radocha> <radocha> <radocha> troche nim wczoraj pojezdzilem i jak na ta chwile jest juz oki <rotfl> potestuje go jeszcze troche dzis po pracy ale mam nadzieje, ze bedzie git. Wiec bardzo dziekuje wam za rady <brawo> <brawo> <brawo>
Jesli ktos chce napisac jeszcze jakies spostrzezenia to bardzo prosze, bo po weeku zamykam temacik <lol> <lol> <lol>
Only Audi..........

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: Motostacja pl » 10 lut 2012, 10:53

eminente, ja się cieszę, że działa Ok i cieszę sie, ze napisałeś jak się skoĂączyło bo niestety ale koledzy przeważnie tego nie robią. A jest to zawsze jakaś wiedza ogólna, która może się przydać innym <okok>
Części samochodowe online - Motostacja pl

Awatar użytkownika
TheWitcher
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: TheWitcher » 10 lut 2012, 21:31

No wlasnie, super ze jest OK i moglismy pomoc.
Pozdrawiam
Byla: Audi 80 1.6, A6 2.4 V6, A6 1.9Tdi Saloon, Coupe Quattro typ 85, jest jak w opisie :)

Awatar użytkownika
eminente
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: eminente » 11 lut 2012, 19:11

Jeszcze raz WIELKIE DZIEKI chlopaki <rotfl> <rotfl> <rotfl> <rotfl>
Only Audi..........

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja