Gdyby ktoś z użytkowników posiadających silnik 4.2 BAT próbował usunąć wyciek oleju to mogę podpowiedzieć od czego zacząć. Ubytek oleju był u mnie dosyć spory, rzędu 1l na 1000 km wiec problem nie bagatelny. A więc do rzeczy
1. zacząłem do uszczelnienia pokryw od wałków rozrządu 2 uszczelki po 75 zł - efekt zmniejszony wyciek ale to niestety nie to
2. wymiana uszczelki pod miska olejową - okazało się ze tam nie ma uszczelki jest to składane fabrycznie na sylikon no to go kupiłem 11 zł - efekt olej dalej wycieka
3. stwierdziliśmy, że to uszczelniacz na wale każdy kto posiada ten motor wie że palca sie z przodu nie da wcisnąć więc przód do zdjęcia wymiana paska napinacza bo wszytko pływało w oleju a po zdjęciu koła pasowego z wału sucho czyli to nie to ale i tak uszczelniacz wymieniłem.
4. i to już ostatni punkt wyciek okazał się pod kolektorem ssącym jest tam pokrywa do której jest przykręcony uchwyt filtra olejowego i tam był spory wyciek do usunięcia którego potrzebna jest uszczelka za 35 zł.
Dorzucam kilka zdjęć jak silnik wyglądał przed a jak po
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt