Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] wymiana czujnika temp a świece żarowe i esp

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
stirlic
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] wymiana czujnika temp a świece żarowe i esp

Post autor: stirlic » 27 kwie 2011, 11:24

Witam
Mam kilka spraw spraw do rozwiązania - dziwnych spraw

Miałem do wymiany czujnik temp ten 4 pinowy ten co wskazuje temp płynu chłodzącego.
I tak wymieniłem go i o dziwo zaczęły grzać świece żarowe bo przy przekręceniu kluczyka na zapłon spiralka się pali z 8 sek a przed wymiana nawet się nie paliła 0,5 sek. Tylko dziwne bo na dworze jest 20 stopni a świece żarowe zaczynają grzać jak jest poniżej 5 (w ziemie też mi się nie paliła spiralka).

2 sprawa to czujnik esp, zaczęła się palić ta kontrolka na zegarach od razu przy pierwszym przekręceniu kluczyka na zapłon się zapaliła i przy odpaleniu silnika nie gaśnie - może dlatego ze wyleciało mi troszkę płynu chłodniczego i chlapło na czujnik ale sam nie wiem.

aż wreszcie 3 sprawa - bardziej drastyczna :) jak jadę sobie np 60 i puszczam gaz do przy redukcji biegu dość mocno szarpie i w sumie auto się tak zachowuje jak bym miał leciutko wciśnięty hamulec, tak jak by te esp coś go blokowało.

Wszystko się to dzieje zaraz po wymianie owego czujnika.

Wszystkie rady mile widziane :) Z góry dzięki za pomoc.
Trzymajcie się

sidewind76
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Seweryn
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.2 FSI 255KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: sidewind76 » 27 kwie 2011, 11:36

Kurcze dziwne zachowanie zastanawiałem się nad profilaktycznym wymienieniem tego czujnika ponieważ świece żarowe zachowują się podobnie ale nie wiem czy to zrobię z tego co piszesz system nałapał błędów z tego co czytałem w szukajce Piotruś kiedyś nawet zalecał profilaktyczną wymianę tego czujnika ale o błędach nikt nic nie pisał a co do grzania świec to powinny zawsze troszkę podgrzać tylko jak temperatura niższa to dłużej jak cieplej to krócej a nie tak ze tylko przy poniżej określonej temperatury grzeją

stirlic
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stirlic » 27 kwie 2011, 13:28

właśnie podłączyłem kompa - i tu dziw nad dziwy :)

522 Czujnik temp.cieczy chłodzącej -G 62
przerwa lub zwarcie do plusa - BÂŁÂĄD SPORADYCZNY

oprócz tego jeszcze takie wywaliło

18265 oraz

18062

dodam ze jak cgce skasowac błedy to po chwili pojawiają się ponownie

wiec mozliwe ze to wadliwy czujnik powoduje te cale zamieszanie

czujnik nowy, afe firma czy jakoś tak, niby jakaś dobra firma, wtyczka pasuje idealnie, czujnik wszedł bez jakich kolwiek problemów ale ten stary czujnik miał taki bolec cienki i był bez gumowego oringu natomiast ten nowy nie miał takiego bolca ale miał oring- wiec może to nie taki czujnik został zakupiony.

sidewind76
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Seweryn
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.2 FSI 255KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: sidewind76 » 27 kwie 2011, 13:29

Myślę że to tylko zbieg okoliczności jednak się przełamałem i wymieniłem nic się nie zapaliło i nie zalało ponieważ układ chłodzenia pracuje na lekkim nadciśnieniu to dlatego się wylało, jak byś wcześniej odkręcił korek od zbiornika wyrównawczego nie wylało by się nic ponieważ po wyjęciu potem czujnika tworzy się vacum i nic nie wycieka
a oring został pewnie wewnątrz
pozdrawiam

[ Dodano: 2011-04-27, 13:32 ]
Myślę że Piotruś miał rację jeśli chodzi o takie detale, że warto kupić w ASO cena 90 złotych NOMA 2 Katowice Kościuszki i jeszcze do tego gratis dostałem 2 szt. oringów :)

stirlic
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stirlic » 27 kwie 2011, 15:00

nie no z tym wylanie to okej ale ze blad czujnika ktory wymienilem to juz cis nie tak wiec mysle ze nie taki czujniki jak powinien byc

[ Dodano: 2011-05-04, 09:05 ]
W majowke wymienilem czujnik na nowke sztuke oryginal :) auto wrocilo do normy spadlo spalanie o litr dzieki za pomoc
:)

Rabol
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rabol » 10 gru 2011, 15:01

Mam do Was takie pytanie. Z tego co wiem to za grzanie świec żarowych odpowiada ten sam czujnik co za wskazanie temp. płynu chłodzącego na desce rozdzielczej. Miałem taką sytuację: grzanie świec trwało bardzo krótko (ok. 0,5s tak jak u autora tematu), wskaźnik temp. na desce albo nie działał, albo sporadycznie. Wymieniłem czujniki temp płynu chłodzącego. Wskazania na desce działają ale grzanie świec czasem działa poprawnie a czasem tylko 0,5s. Czy ktoś wie co może być nie tak.
Pozdr

dunga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dunga » 11 gru 2011, 09:34

Rabol, ale zamieniles na jakis zamiennik tak jak kolega wyzej czy na ORI ?? Ja wymieniałem na ORI i zadnego z wyzej opisanych problemow nie mialem.

Rabol
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rabol » 11 gru 2011, 11:30

Ori Audi, ale najwidoczniej nie był sprawny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja