Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[A6 C5] Pionowy gril - chrom

Koła, spojlery, grille, lotki, blendy z pominięciem rezania.
Awatar użytkownika
hoopek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T AWT 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

[A6 C5] Pionowy gril - chrom

Post autor: hoopek » 15 sie 2010, 23:02

Mam zamiar zrobić u siebie pionowe chromowane paski w grilu przednim górnym jak i w kratce dolnej w zderzaku. Niech ktoś mi tylko doradzi jaką grubość listwy chrom kupić? 6 mm, 9 mm czy coś jeszcze grubszego? Czy do pasków pionowych zastosować tą samą szerokość listwy co do obramówki kratki w zderzaku?
Obecnie mój przód wygląda tak:
Obrazek
A chciałbym uzykać efekt jak kolega z forum:
Obrazek

Proszę o szybką poradę, za którą z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2010, 23:44 przez hoopek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adriano007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Adrian
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: Adriano007 » 16 sie 2010, 20:30

Wchodze w to. Bardzo fajny mod i można by było to zrobić po pieniądzach. Trzeba się bedzię chyba za to samemu zabrać. Taki szybki projekt w programie paint

Obrazek

Oczywiście linie pionowe musza miec równe odległości jedna od drugiej. Moze być problem nad i pod znaczkiem audi OOOO tzn mogą tam wystąpić troche większe odstępy ale nie będzie to źle wyglądało myślę. Co do tych pionowych linii to oczywiście można je wykonac z chromowanej taśmy rantowej tzn typu ,,C" z ,,allegro" ale żeby to ładnie wyglądało i ,,licowało" się z górną i dolną linią chromowaną to trzeba by puścić ,,plaskownik" ktory w jakiś sposób umiejętnie trzeba przymocować do grilla. Musi być to solidna robota żeby podczas jazdy po róznych nawierzchniach z różną prędkością nie zgubic pionowego chromu. Oczywiście na ten płaskownik nasuniemy chrom i cieszymy się nowym modem w naszej A6. Chyba że ktos ma inny pomysł? W kilka osób myślę że napewno coś pordzimy.

[ Dodano: 2010-08-16, 22:35 ]
A tu przyklad jaki grill zrobił u siebie jeden z forumowiczów A4:

Obrazek

Nie wyszło to najgorzej ale mimo wszystko te pionowe linie muszą być w całosci nie mogą być przerywane jak na foto.

Awatar użytkownika
hoopek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: hoopek » 18 sie 2010, 22:32

Ja dziś właśnie zakupiłem na allegro listwę chromową o szerokości 9 mm.
Obrazek
Jutro/pojutrze powinna przyjść, więc albo jutro albo w weekend będzie montaż.
Więc na dniach będzie info oraz fotki z montażu.

[ Dodano: 2010-08-18, 22:35 ]
Adriano007, chciałbym dodać, że Nasze autka są przed liftingowe więc gril nie ma 12 pionowych czarnych pasków jak w grilu po liftingowym.. Więc będzie trzeba tak jak pisałeś albo kombinować z wstawieniem jakiś plastikowych a'la stelaży do montażu chromu albo myśleć nad jakimś innym rozwiązaniem.. I jeszcze kratkę w zderzaku trzeba obchromować konturowo + pionowo. A też przymierzasz się do takiego mini moda?

[ Dodano: 2010-08-18, 23:12 ]
I przykładowe mody grila z Photoshopa.
Oryginał:
Obrazek

Poziomy:
Obrazek

Pionowy:
Obrazek

Obramówka:
Obrazek

I po tej wizualizacji nie wiem czy gril pionowy w wersji przed liftingowej tak bardzo mi się podoba jak u kolegów z forum..

Awatar użytkownika
Adriano007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Adriano007 » 19 sie 2010, 18:14

Witam. Ja chętnie coś bym zmienił w wyglądzie swojej A6 Oczywiście coś nie zbyt dużym kosztem. Do do grilla to ja bym widział u siebie raczej opcję pionową tzn. tąbardziej skomplikowaną gdyż trzeba by obmyśleć na jakiej zasadzie te chromy zamocować. Opcja pozioma u mnie odpada. Wspomniałeś że zamówiłeś taśmę 9 mm. Rozumię więc że chyba przymierzasz siedo opcji poziomej. Ja w sobotę będe miał troche czasu więc oblukam ten grill ori o podumam co by tu zrobicżeby sięnie narobic a żeby wyszło fajnie i przyjemnie dla oka. Co do obwódki w dolnym grillu to ja już ją wcześniej u siebie zrobilem używając do tego listwy chromowej o kształcie ceownika. Czekam na fotki od Ciebie, ewentualne propozycje i wskazówki. JAk cosja wymyśle to będe pisał.

Awatar użytkownika
Bexa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bexa » 20 sie 2010, 09:33

@Hoopek,

ostatnia opcja ktora pokazales bedzie najlepsza, nie wiem czy bedziesz w stanie ta listwa ladnie np zrobic opcje z pionowym grillem ( latwiej by moze bylo jak listwy byly by te

http://allegro.pl/item1183283786_listwa ... f_vat.html )

czyli zeby na cos nacisnac czyli takie U

Juz kiedys pisalem na forum, jak mialme C5 to tez kupilem listwe jak ty tylko chyba 1,4cm szerokosci i wlasnie zrobilem opcje ostatnia tylko obramowke dolna w chromie, bo mialme przedliftowa a6 i wyszlo tak

Obrazek
Obrazek

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 20 sie 2010, 11:58

Bexa, idealnie Ci to wyszło... Jak zrobiłeś to ze te rogi są idealnie spasowane jak oryginał?? :shock:

Awatar użytkownika
Bexa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bexa » 20 sie 2010, 13:19

Te listwy mozna giąć ja formowalem potrzebny kształt przyklejajac w domu odrazu listwe do podlogi i tak zostawilem na 24h. W nastepny dzien przykleilem do dolnej kratki klejem typu super-glue

a same dolne rogi kratki no to lekkie szparki sa to widac na foto ale i tak bylo bardzo ok i odmlodzilo autko wtedy :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Haiko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Haiko » 20 sie 2010, 13:45

Pomysł ciekawy z tym grillem, jeżeli ktoś z Was to zrobi, to możecie opisać co i jak robiliście i jakie materiały kupiliście.

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 20 sie 2010, 20:32

hoopek pisze:A chciałbym uzykać efekt jak kolega z forum:
To jest zdaje się ori S6
Kurczę trudno Ci będzie uzyskać taki efekt :-| ale trzymam kciuki <ok>
Pamiętaj, że diabeł tkwi w szczegółach. Musi być dokładne i elegancko. Jak to w limuzynie :-P
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

Awatar użytkownika
hoopek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: hoopek » 20 sie 2010, 23:10

GRIL GÓRNY:
Pionowe paski pociąłem, ponaklejałem, krawędzie spłaszczyłem i wcisnąłem pod oryginalną obramówkę chromową i niestety.. zerwałem. :) Wyglądało to strasznie wieśniacko. Taki mod z listwami chromowymi można robić w dużym fiacie a nie w limuzynie typu A6..
DOLNY GRIL:
Postanowiłem zrobić tylko obramówkę. Jutro spróbuję listwą 9 mm a jak znów wyjdzie "cześć-wieść" kupię listwę typu "U" albo gotowy gril z chromową ramką.

[ Dodano: 2010-08-21, 22:34 ]
Obramówka dolnej kratki zderzaka listwą chrom płaska 9 mm.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Adriano007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Adriano007 » 22 sie 2010, 10:36

Jak na razie nie jest źle. Przynajmniej już czymś się odroznia od zwykłego przedlifta. Rozumie że pionowa wersja grilla niestety ale nie wyszła- wydaje siemi że tak jak napisałeś nie miałeś odpowiedniej taśmy chromowanej. Ja nadal myśle jak to zrobić żeby nie zepsuć a i żeby miało to wygląd. Pozdro

Awatar użytkownika
hoopek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: hoopek » 22 sie 2010, 12:16

Listwę na pion miałem ok. Zamontowałem ją tak jak pisałem:

Kod: Zaznacz cały

Pionowe paski pociąłem, ponaklejałem, krawędzie spłaszczyłem i wcisnąłem pod oryginalną obramówkę chromową.
Trzymało się to bardzo dobrze, ale zdemontowałem je ze względu iż w wersji przedliftingowej wyglądało to strasznie tandetnie. Po lifcie gril kończy się na masce i jest zacniejszy, dlatego pionowe paski tam wyglądają spoko, co niestety nie można powiedzieć o grilu przedfl.
Jak narazie zostawiam tak jak jest i chyba już z grilem nic nie będę kombinował.

Awatar użytkownika
Adriano007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Adriano007 » 22 sie 2010, 12:27

Spójrz na grill z audi S8 według mnie jego kształt i wielkość znacznie przypomina grill z A6 jakim jeździmy.

Obrazek

Dla mnie wygląda świetnie. Zastanawiam się tylko nad tym że w tym grillu po każdej stronie znaczka AUDI są po 4 pionowe paski. W przypadku naszej A6 chyba jesteśmy skazani na 5 pasków. No chyba że zrobimy 4 tak jak powyżej. No i jak widać te paski pionowe są duzo węższe niz chrom obramówki grilla. Czyli potrzeba albo węższa listwe albo listwe w o kształcie ceownika.

Awatar użytkownika
hoopek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: hoopek » 22 sie 2010, 22:20

Tylko w tym grilu co wstawiłeś, chromowe piony są przymocowane do pierwszoplanowych czarnych pionowych listewek. W A6 przed FL pionowe czarne listewki są tylko po dwie z każdej strony i w dodatku zagłębione - poziome są na pierwszym planie.. I uwierz mi, jak przykleiłem listwy pionowo po 4 z każdej strony, oddaliłem się od samochodu na 2-3 m to wyglądało to jak wiejski tuning fiata 126p i nie pasowało to do limuzyny jakimi są nasze szóstki. Ale to już kwestia gustu. Mi się nie podobało w rzeczywistości pionowo na grilu przed FL..

Awatar użytkownika
Adriano007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Adriano007 » 24 sie 2010, 22:48

Kurde samo już nie wiem co robić. Największa kicha jest z tym że po każdej stronie są tylko po dwie pionowe linie. Kiepsko jest to rozmieszczone i przez to te chromowe paski będą niezbyt równo od siebie oddalone.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning wizualny”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
hamulce części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostacja