Mam zamiar zrobić u siebie pionowe chromowane paski w grilu przednim górnym jak i w kratce dolnej w zderzaku. Niech ktoś mi tylko doradzi jaką grubość listwy chrom kupić? 6 mm, 9 mm czy coś jeszcze grubszego? Czy do pasków pionowych zastosować tą samą szerokość listwy co do obramówki kratki w zderzaku?
Obecnie mój przód wygląda tak:
A chciałbym uzykać efekt jak kolega z forum:
Proszę o szybką poradę, za którą z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2010, 23:44 przez hoopek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wchodze w to. Bardzo fajny mod i można by było to zrobić po pieniądzach. Trzeba się bedzię chyba za to samemu zabrać. Taki szybki projekt w programie paint
Oczywiście linie pionowe musza miec równe odległości jedna od drugiej. Moze być problem nad i pod znaczkiem audi OOOO tzn mogą tam wystąpić troche większe odstępy ale nie będzie to źle wyglądało myślę. Co do tych pionowych linii to oczywiście można je wykonac z chromowanej taśmy rantowej tzn typu ,,C" z ,,allegro" ale żeby to ładnie wyglądało i ,,licowało" się z górną i dolną linią chromowaną to trzeba by puścić ,,plaskownik" ktory w jakiś sposób umiejętnie trzeba przymocować do grilla. Musi być to solidna robota żeby podczas jazdy po róznych nawierzchniach z różną prędkością nie zgubic pionowego chromu. Oczywiście na ten płaskownik nasuniemy chrom i cieszymy się nowym modem w naszej A6. Chyba że ktos ma inny pomysł? W kilka osób myślę że napewno coś pordzimy.
[ Dodano: 2010-08-16, 22:35 ]
A tu przyklad jaki grill zrobił u siebie jeden z forumowiczów A4:
Nie wyszło to najgorzej ale mimo wszystko te pionowe linie muszą być w całosci nie mogą być przerywane jak na foto.
Ja dziś właśnie zakupiłem na allegro listwę chromową o szerokości 9 mm.
Jutro/pojutrze powinna przyjść, więc albo jutro albo w weekend będzie montaż.
Więc na dniach będzie info oraz fotki z montażu.
[ Dodano: 2010-08-18, 22:35 ] Adriano007, chciałbym dodać, że Nasze autka są przed liftingowe więc gril nie ma 12 pionowych czarnych pasków jak w grilu po liftingowym.. Więc będzie trzeba tak jak pisałeś albo kombinować z wstawieniem jakiś plastikowych a'la stelaży do montażu chromu albo myśleć nad jakimś innym rozwiązaniem.. I jeszcze kratkę w zderzaku trzeba obchromować konturowo + pionowo. A też przymierzasz się do takiego mini moda?
[ Dodano: 2010-08-18, 23:12 ]
I przykładowe mody grila z Photoshopa. Oryginał:
Poziomy:
Pionowy:
Obramówka:
I po tej wizualizacji nie wiem czy gril pionowy w wersji przed liftingowej tak bardzo mi się podoba jak u kolegów z forum..
Witam. Ja chętnie coś bym zmienił w wyglądzie swojej A6 Oczywiście coś nie zbyt dużym kosztem. Do do grilla to ja bym widział u siebie raczej opcję pionową tzn. tąbardziej skomplikowaną gdyż trzeba by obmyśleć na jakiej zasadzie te chromy zamocować. Opcja pozioma u mnie odpada. Wspomniałeś że zamówiłeś taśmę 9 mm. Rozumię więc że chyba przymierzasz siedo opcji poziomej. Ja w sobotę będe miał troche czasu więc oblukam ten grill ori o podumam co by tu zrobicżeby sięnie narobic a żeby wyszło fajnie i przyjemnie dla oka. Co do obwódki w dolnym grillu to ja już ją wcześniej u siebie zrobilem używając do tego listwy chromowej o kształcie ceownika. Czekam na fotki od Ciebie, ewentualne propozycje i wskazówki. JAk cosja wymyśle to będe pisał.
ostatnia opcja ktora pokazales bedzie najlepsza, nie wiem czy bedziesz w stanie ta listwa ladnie np zrobic opcje z pionowym grillem ( latwiej by moze bylo jak listwy byly by te
Juz kiedys pisalem na forum, jak mialme C5 to tez kupilem listwe jak ty tylko chyba 1,4cm szerokosci i wlasnie zrobilem opcje ostatnia tylko obramowke dolna w chromie, bo mialme przedliftowa a6 i wyszlo tak
Te listwy mozna giąć ja formowalem potrzebny kształt przyklejajac w domu odrazu listwe do podlogi i tak zostawilem na 24h. W nastepny dzien przykleilem do dolnej kratki klejem typu super-glue
a same dolne rogi kratki no to lekkie szparki sa to widac na foto ale i tak bylo bardzo ok i odmlodzilo autko wtedy
hoopek pisze:A chciałbym uzykać efekt jak kolega z forum:
To jest zdaje się ori S6
Kurczę trudno Ci będzie uzyskać taki efekt ale trzymam kciuki
Pamiętaj, że diabeł tkwi w szczegółach. Musi być dokładne i elegancko. Jak to w limuzynie :-P
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !
GRIL GÓRNY:
Pionowe paski pociąłem, ponaklejałem, krawędzie spłaszczyłem i wcisnąłem pod oryginalną obramówkę chromową i niestety.. zerwałem. Wyglądało to strasznie wieśniacko. Taki mod z listwami chromowymi można robić w dużym fiacie a nie w limuzynie typu A6..
DOLNY GRIL:
Postanowiłem zrobić tylko obramówkę. Jutro spróbuję listwą 9 mm a jak znów wyjdzie "cześć-wieść" kupię listwę typu "U" albo gotowy gril z chromową ramką.
[ Dodano: 2010-08-21, 22:34 ]
Obramówka dolnej kratki zderzaka listwą chrom płaska 9 mm.
Jak na razie nie jest źle. Przynajmniej już czymś się odroznia od zwykłego przedlifta. Rozumie że pionowa wersja grilla niestety ale nie wyszła- wydaje siemi że tak jak napisałeś nie miałeś odpowiedniej taśmy chromowanej. Ja nadal myśle jak to zrobić żeby nie zepsuć a i żeby miało to wygląd. Pozdro
Pionowe paski pociąłem, ponaklejałem, krawędzie spłaszczyłem i wcisnąłem pod oryginalną obramówkę chromową.
Trzymało się to bardzo dobrze, ale zdemontowałem je ze względu iż w wersji przedliftingowej wyglądało to strasznie tandetnie. Po lifcie gril kończy się na masce i jest zacniejszy, dlatego pionowe paski tam wyglądają spoko, co niestety nie można powiedzieć o grilu przedfl.
Jak narazie zostawiam tak jak jest i chyba już z grilem nic nie będę kombinował.
Spójrz na grill z audi S8 według mnie jego kształt i wielkość znacznie przypomina grill z A6 jakim jeździmy.
Dla mnie wygląda świetnie. Zastanawiam się tylko nad tym że w tym grillu po każdej stronie znaczka AUDI są po 4 pionowe paski. W przypadku naszej A6 chyba jesteśmy skazani na 5 pasków. No chyba że zrobimy 4 tak jak powyżej. No i jak widać te paski pionowe są duzo węższe niz chrom obramówki grilla. Czyli potrzeba albo węższa listwe albo listwe w o kształcie ceownika.
Tylko w tym grilu co wstawiłeś, chromowe piony są przymocowane do pierwszoplanowych czarnych pionowych listewek. W A6 przed FL pionowe czarne listewki są tylko po dwie z każdej strony i w dodatku zagłębione - poziome są na pierwszym planie.. I uwierz mi, jak przykleiłem listwy pionowo po 4 z każdej strony, oddaliłem się od samochodu na 2-3 m to wyglądało to jak wiejski tuning fiata 126p i nie pasowało to do limuzyny jakimi są nasze szóstki. Ale to już kwestia gustu. Mi się nie podobało w rzeczywistości pionowo na grilu przed FL..
Kurde samo już nie wiem co robić. Największa kicha jest z tym że po każdej stronie są tylko po dwie pionowe linie. Kiepsko jest to rozmieszczone i przez to te chromowe paski będą niezbyt równo od siebie oddalone.