Witam wszystkich.
W dolotach do kolektorów, w kolektorach i przy klapie gaszącej mam straszny syf.
Wygląda to jak smoła i ma grubość 3-4 mm.
Czym to najlepiej wyczyścić?
Jakim płynem i jakich użyć narzędzi? Ten dolot do kolektora ma z 0,5m. Jak go wyczyścić na całej długości?
[A6 C5 2,5TDI] Czym da się wyczyścić dolot i kolektory ssące
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Spryskaj sobie to jakims srodkiem, a w nocy na myjke reczna gdzies na stacje i sprawa zalatwiona. Jak nie to slyszalem ze duzo ludzi robilo to w domowej zmywarce, ale ja osobiscie tego sposobu nie polecam bo nie wiem jak bedzie zmywara wygladala po takiej operacji ... Ale jesli chcesz zaryzykowac ... to taka opcja tez istnieje.swiado pisze:Sorki, nie posiadam myjki. Pytam jak to zrobić w warunkach garażowych.
Poszukaj takiego środka NERTA.
Czarny - potrafi zmatowić szkło trzeba bardzo uważać i mocno rozcienczać. 5l = około 50-60 zł - polecam dla tych co więcej majterkują i zużyją.
Czerwony - jeśli stworzymy silniejszy roztwór niż sugeruje instrukcja to także damy domyć silnik czy skrzynię z oleju i innego syfu. Trzeba szybko spłukiwać, aby sobie biedy nie narobić (działanie po za instrukcją zawsze jest ryzykowne)
Czerwony ma tę zaletę, że dobrze rozcieńczony jest dobrym środkiem to mycia nadwozia. Koszt za 5l około 50 zł.
Czarny - potrafi zmatowić szkło trzeba bardzo uważać i mocno rozcienczać. 5l = około 50-60 zł - polecam dla tych co więcej majterkują i zużyją.
Czerwony - jeśli stworzymy silniejszy roztwór niż sugeruje instrukcja to także damy domyć silnik czy skrzynię z oleju i innego syfu. Trzeba szybko spłukiwać, aby sobie biedy nie narobić (działanie po za instrukcją zawsze jest ryzykowne)
Czerwony ma tę zaletę, że dobrze rozcieńczony jest dobrym środkiem to mycia nadwozia. Koszt za 5l około 50 zł.
Dzięki za odpowiedzi. Do tej pory zużyłem 5litrów benzyny. Zniszczyłem buty, nie mogę domyć rąk.
Ostatnio jak otworzyłem maskę na myjce samoobsługowej to przyleciał cieć i mówił coś o ochronie środowiska.
Muszę podjechać w nocy (najlepiej rowerem) i cieciowi kupić piwko
Jeśli chodzi o ostre środki chemiczne- pozostawie je na ostateczną walkę z syfem- też dzieki za podpowiedź.
Ostatnio jak otworzyłem maskę na myjce samoobsługowej to przyleciał cieć i mówił coś o ochronie środowiska.
Muszę podjechać w nocy (najlepiej rowerem) i cieciowi kupić piwko

Jeśli chodzi o ostre środki chemiczne- pozostawie je na ostateczną walkę z syfem- też dzieki za podpowiedź.
Swiado