Posiadam nowe głośniki do wykorzystania a mianowicie Magnat 693 6x9". Z tego tytułu iż wszystkie kanały głośnikowe z radia są wykorzystywane więc bez wzmacniacza nie obejdzie się. Auto kupiłem jak okazało się później z rozciągniętą instalacją pod piecyk i dodatkowo w bagażniku są wykonane specjalne półki pod takie elipsy
[A6 C4 AVANT] jaki wzmacniacz pod głośniki
[A6 C4 AVANT] jaki wzmacniacz pod głośniki
Witam.
Posiadam nowe głośniki do wykorzystania a mianowicie Magnat 693 6x9". Z tego tytułu iż wszystkie kanały głośnikowe z radia są wykorzystywane więc bez wzmacniacza nie obejdzie się. Auto kupiłem jak okazało się później z rozciągniętą instalacją pod piecyk i dodatkowo w bagażniku są wykonane specjalne półki pod takie elipsy
I tu pytanie ...jaki wzmacniacz najlepiej kupić i o jakiej mocy :?: Doczytałem na różnych forach, że lepszy byłby z filtrami dolno i górnoprzepustowymi, np Blaupunkt. Czy nie ma znaczenia co kupię :?: :?: Dzięki za podpowiedzi 
Witam.
Do tych głośników nie potrzebujesz dużego wzmacniacza. Wystarczy dwukanałowy o mocy RMS zbliżonej do mocy RMS głośników. Może być troszeczkę słabszy lub mocniejszy. Jeśli chcesz, żeby wszystko w miarę dobrze grało, radziłbym Tobie kupić wzmacniacz 4-kanałowy i podpiąć pod niego jajka z tyłu i głośniki z przodu ( jeśli są słabe to zainwestuj kilka groszy ), bo efekt powinien być łatwo zauważalny.
Może tak. Jakie masz radyjko i resztę głośników ( ile ich jest, marka i model )
Pozdrawiam
Do tych głośników nie potrzebujesz dużego wzmacniacza. Wystarczy dwukanałowy o mocy RMS zbliżonej do mocy RMS głośników. Może być troszeczkę słabszy lub mocniejszy. Jeśli chcesz, żeby wszystko w miarę dobrze grało, radziłbym Tobie kupić wzmacniacz 4-kanałowy i podpiąć pod niego jajka z tyłu i głośniki z przodu ( jeśli są słabe to zainwestuj kilka groszy ), bo efekt powinien być łatwo zauważalny.
Może tak. Jakie masz radyjko i resztę głośników ( ile ich jest, marka i model )
Pozdrawiam
Vorsprung Durch Technik
Radio jakie posiadam na chwilę obecną to Sony Xplood (nie pamiętam modelu), ale ma już kupę lat i czas je wymienić. Prawdopodobnie na Alpine lecz nie wiem na jaki model
większość chwali głównie typu CDA. Głośniki są wmontowane z przodu oraz w tylnych drzwiach, odseparowane zestawy, oryginalne Nokia więc szału nie robią
jak trzeba będzie to zainwestuje ...jakieś sugestie może co do marki :?: Co do wzmacniacza to jakiej firmy najlepiej szukać w 4-kanałowym :?: Dzięki za zainteresowanie tematem 
Też mam CDA 9812RB więc przyłączę się do pochwał kolegów. Rewelacyjne radyjko. Kiedyś mi zarypali i kupiłem drugi raz to samo
Wszystko zależy od tego na ile czystego dźwięku oczekujesz. Jeśli nie jesteś audiofilem wystarczy Ci również niższy model Alpine i niedrogi wzmacniacz 2- lub 4-kanałowy. Myślę, że powinieneś się spokojnie zmieścić w 400zł-500zł za nowy piecyk. Musisz poszperać na allegro to napewno znajdziesz coś ciekawego.
Moja rada. Nie jestem zwolennikiem głośników coaxialnych 6x9. Radził bym Tobie raczej zakupić zestaw odseparowany do przodu + 2-kanałowy wzmacniacz, a z tyłu zostawić to co jest ( tył powinien tylko lekko dogrywać, a scena powinna znajdować się z przodu ). Ewentualnie wzmacniacz 4-kanałowy jeśli zamierzasz kiedyś dołożyć suba ( zawsze będą wolne 2 kanały do zmostkowania i napędzania suba
Nie wiem jakie masz plany i jaki budżet więc trochę tudno mi doradzić cokolwiek.
Ja jak narazie również pomykam na 8-u nokiach, ale przód niedługo robi wypad. Nie wiem jeszcze jaki zestaw zamontuję, ale chcę, żeby grało czysto więc na zestaw na przód przeznaczę prawdopodobnie od 600-1000zł, a ze wzmacniaczem jeszcze nie wiem co zrobię, bo w domu mam mocnego 4-kanałowca ( Magnat Combat 4000 ), ale chciałbym 2-kanałowy z serii Alpine PDX. Wszystko zależy od budżetu, a mam dużo planów w tym roku i wiem, że nie uda mi się każdego zrealizować
:-?
Moja rada. Nie jestem zwolennikiem głośników coaxialnych 6x9. Radził bym Tobie raczej zakupić zestaw odseparowany do przodu + 2-kanałowy wzmacniacz, a z tyłu zostawić to co jest ( tył powinien tylko lekko dogrywać, a scena powinna znajdować się z przodu ). Ewentualnie wzmacniacz 4-kanałowy jeśli zamierzasz kiedyś dołożyć suba ( zawsze będą wolne 2 kanały do zmostkowania i napędzania suba
Nie wiem jakie masz plany i jaki budżet więc trochę tudno mi doradzić cokolwiek.
Ja jak narazie również pomykam na 8-u nokiach, ale przód niedługo robi wypad. Nie wiem jeszcze jaki zestaw zamontuję, ale chcę, żeby grało czysto więc na zestaw na przód przeznaczę prawdopodobnie od 600-1000zł, a ze wzmacniaczem jeszcze nie wiem co zrobię, bo w domu mam mocnego 4-kanałowca ( Magnat Combat 4000 ), ale chciałbym 2-kanałowy z serii Alpine PDX. Wszystko zależy od budżetu, a mam dużo planów w tym roku i wiem, że nie uda mi się każdego zrealizować
Vorsprung Durch Technik
To widzę, że posiadasz naprawdę porządne plany co do rozbudowy systemu CA
ja niestety nie mogę pozwolić sobie na takie przyjemności
rodzina i te sprawy są ważniejsze... ale trochę przeznaczę na sprzęcik bo lubię jak czysto gra muzyczka
pójdę za Twoją radą i zainwestuję w odseparowany zestaw głośników na przód... tylko jaki :?: doczytałem, że ludzie stawiają na dosyć sprawdzone głośniki HELIX, HERTZ a najlepiej POWERBASS w tym przedziale cenowym.
6x9" elipsy (jak nowe) posiadam ze starej audiczki i szkoda je odstawiać na półkę a na suba nie mogę sobie pozwolić ponieważ często mam w bagażniku aż po dach gratów
Temat radia jest naprawdę szeroki i wybór nie jest prosty
co do CDA 9812 to widziałem wyłącznie pozytywne komentarze. Myślałem o jakiejś Alpine nowej ale w przedziale cenowej max. do 600zł. Wiele to nie jest ale mamy tzw. kryzys
[ Dodano: 2010-03-18, 08:42 ]
Tak jak napisałem ...tak zrobiłem :mrgreen: zakupiłem używany ale jak nowy wzmacniacz BLAUPUNKT EMA 460:
4-KANAÂŁOWY WZMACNIACZ
O MOCY 700W
DANE TECHNICZNE:
*Liczba kanałów: 4/3/2 , klasa A/B
*Moc maksymalna 4x110 / 2x350 W / 4 Ohm
*Moc maksymalna 4x160 / 2 Ohm
*Moc sinusoidalna 4x55 / 2x160 W /4 Ohm
*Moc sinusoidalna 4x80 W / 2 Ohm
Mam nadzieję, że do napędzania głośników przód i tył wystarczy :?: :?: Ktoś słyszał o tym wzmacniaczu jakieś komentarze bo w necie nie widzę :?:
[ Dodano: 2010-03-22, 22:15 ]
Dziś dotarł do mnie wzmacniacz Blaupunkt EMA 460 i trochę zdziwiłem się :-? jak podłączyć do niego przewód RCA +RMA z radia :?: W wzmacniaczu są cztery wejścia Cincz LINE IN ale wszystkie w kolorze jednakowym tj. czarnym Czyżbym miał strzelać i podłączyć do dwóch pierwszych ...metodą prób i błędów :?: ... czy należy to jakoś inaczej wykonać :?: :?:
6x9" elipsy (jak nowe) posiadam ze starej audiczki i szkoda je odstawiać na półkę a na suba nie mogę sobie pozwolić ponieważ często mam w bagażniku aż po dach gratów
Temat radia jest naprawdę szeroki i wybór nie jest prosty
[ Dodano: 2010-03-18, 08:42 ]
Tak jak napisałem ...tak zrobiłem :mrgreen: zakupiłem używany ale jak nowy wzmacniacz BLAUPUNKT EMA 460:
4-KANAÂŁOWY WZMACNIACZ
O MOCY 700W
DANE TECHNICZNE:
*Liczba kanałów: 4/3/2 , klasa A/B
*Moc maksymalna 4x110 / 2x350 W / 4 Ohm
*Moc maksymalna 4x160 / 2 Ohm
*Moc sinusoidalna 4x55 / 2x160 W /4 Ohm
*Moc sinusoidalna 4x80 W / 2 Ohm
Mam nadzieję, że do napędzania głośników przód i tył wystarczy :?: :?: Ktoś słyszał o tym wzmacniaczu jakieś komentarze bo w necie nie widzę :?:
[ Dodano: 2010-03-22, 22:15 ]
Dziś dotarł do mnie wzmacniacz Blaupunkt EMA 460 i trochę zdziwiłem się :-? jak podłączyć do niego przewód RCA +RMA z radia :?: W wzmacniaczu są cztery wejścia Cincz LINE IN ale wszystkie w kolorze jednakowym tj. czarnym Czyżbym miał strzelać i podłączyć do dwóch pierwszych ...metodą prób i błędów :?: ... czy należy to jakoś inaczej wykonać :?: :?: