Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

A6 C8 40TDI czyszczenie parownika klimatyzacji

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
muda44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2020
Moje auto: A6 C8
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

A6 C8 40TDI czyszczenie parownika klimatyzacji

Post autor: muda44 » 20 lip 2026, 11:04

Chciałbym wyczyścić parownik klimatyzacji. W C7 można ponoć wsunąć wężyk przez otwór filtra kabinowego a tu za filtrem jest wentylator.
To co do tej pory znalazłem to żeby wyciągnąć czujnik temperatury G308 i przez otwór spryskać parownik. Inna opcja to przez otwory odpływu od spodu.
Po ozonowaniu 2 miesiące i śmierdzi klima przy upale jak ją przed zakończeniem podróży wyłączę. Filtr kabinowy w ASO ktoś krzywo wsadził, złamał z boku i był spory otwór przez który mógł brud się przedostać i pozostać na parowniku.

Kupiłem na ten cel 2 puszki środka na izopropanolu.

Czy ktoś Was czyścił już parownik albo zna sprawdzony sposób?

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Re: A6 C8 40TDI czyszczenie parownika klimatyzacji

Post autor: Doc » 22 lip 2026, 16:19

Cześć Marcinie. ;)

Dobrze kombinujesz. W A6 C8 konstrukcja nawiewu różni się od C7 i próba lania chemii przez slot filtra kabinowego skończy się po prostu zalaniem i uszkodzeniem wentylatora.

Skoro filtr był podwinięty, na wilgotnym parowniku zebrał się kurz i pył, tworząc idealną pożywkę dla grzybów. Ozonowanie niszczy zarodniki, ale nie usunie fizycznego błota, dlatego smród wraca przy wyłączaniu klimy (gdy parownik gwałtownie paruje). Trzeba to fizycznie zmyć.

Masz dwie najlepsze opcje na bezpieczną aplikację tych puszek z IPA:

1. Metoda przez czujnik temperatury parownika (Najwygodniejsza)
  • Czujnik znajduje się w okolicy nagrzewnicy (dostęp od strony nóg kierowcy, nad pedałem gazu).
  • Trzeba go przekręcić i wyciągnąć.
  • Przez ten otwór wprowadzasz elastyczny wężyk preparatu. Celujesz bezpośrednio w strukturę parownika.
  • Ważne: Wprowadzaj pianę/płyn partiami, żeby chemia miała czas spłynąć i nie cofnęła się w stronę elektroniki.
2. Metoda przez odpływ skroplin (Najbezpieczniejsza dla elektroniki)
  • Wjeżdżasz na kanał lub podnośnik.
  • Lokalizujesz rurkę odpływu skroplin pod autem (nad skrzynią biegów/tunelem).
  • Wsuwasz wężyk maksymalnie do góry, aż oprze się o parownik i tam aplikujesz środek.
  • Chemia zadziała grawitacyjnie i spłynie z brudem tą samą drogą.
Kilka rad ode mnie na koniec:
  • Drożność odpływu: Przed aplikacją upewnij się, że odpływ jest drożny, żeby preparat miał jak uciekać wraz z rozpuszczonym brudem. Podstaw pod auto naczynie, zobaczysz ile syfu wyleci.
  • Procedura suszenia: Po czyszczeniu odczekaj kilkanaście minut. Potem odpal auto, wyłącz kompresor klimatyzacji (AC OFF), ustaw nawiew na maksimum i temperaturę na HI. Susz układ przez około 10-15 minut przed włożeniem nowego filtra.
  • Nowy filtr: Oczywiście załóż nowy, markowy filtr (najlepiej węglowy z warstwą antyalergiczną) i upewnij się, że tym razem siadł idealnie prosty.
Daj znać, którą opcję wybrałeś i jak poszło! ;)
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C8 (2018- )”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl