Cześć wszystkim,
jestem właścicielem Audi A6 C7 z 2016 roku, 3.0 TDI BiTDI Competition 326 KM, przebieg aktualnie ok. 200 tys. km. Auto mam od 2019 roku.
Niestety po raz drugi w czasie mojego użytkowania padł czujnik/moduł NOx i kwalifikuje się do wymiany. Nie muszę chyba nikomu tłumaczyć, z jakimi kosztami się to wiąże.
W ostatnim czasie auto dostało już trochę nowych rzeczy: jeden wtrysk kupiony nowy, drugi zregenerowany, wymieniona chłodnica EGR. Przy okazji był sprawdzany poziom nagaru w dolocie/przepustnicy i jak na ten przebieg wygląda to naprawdę bardzo dobrze, nagaru jest minimalnie.
Mimo tego temat NOx wraca po raz kolejny. Auto planuję sprzedać jeszcze w tym roku i szczerze mówiąc nie uśmiecha mi się znowu wkładać dużych pieniędzy w ten sam problem.
Moje pytanie do osób, które znają temat z autopsji: czy wykodowanie NOx/AdBlue w tym silniku może realnie zaszkodzić jednostce w dłuższej perspektywie, czy jest to bardziej kwestia ekologii/diagnostyki niż bezpośredniego wpływu na żywotność silnika?
Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi od osób, które przerabiały ten temat w 3.0 BiTDI, szczególnie w A6 C7.
Czujnik , moduł NOx do wymiany
-
Mitzi82PL
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Patryk
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 320KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Czujnik , moduł NOx do wymiany
MITZI82PL
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: Czujnik , moduł NOx do wymiany
Cześć Patryku.
Temat wyłączenia NOx/AdBlue w 3.0 BiTDI szczególnie w wersji 326 KM na sterowniku EDC17CP44 to standardowa ścieżka na naszym forum, starszym, podobny, temacie. Zresztą sam wiesz bo kilka lat jesteś.
Silnikowi absolutnie nic się nie stanie. Układ SCR to czysta ekologia zamontowana na wydechu, już za filtrem DPF. Jego programowe wyłączenie nie ma żadnego wpływu na temperaturę spalania, ciśnienie doładowania, pracę DPF czy niedawno robiony EGR i wtryski.
Pod kątem czysto mechanicznym jednostka będzie pracować identycznie jak do tej pory. Zrób to u profesjonalisty, nie jedź na tanie "wycinanie błędów", bo amatorzy potrafią przy okazji wybić całą tablicę DTC wtedy auto nie pokaże Ci żadnego błędu, nawet jak padnie ciśnienie oleju. Dobry tuner wyłączy tylko sekcję SCR, zostawiając resztę diagnostyki nienaruszoną.
Odnośnie sprzedaży, skoro planujesz oddać auto w tym roku, graj z kupującym w otwarte karty. Na kompie (np. VCDS) widać statusy gotowości systemów, więc świadomy kupujący i tak to wyłapie. Dla wielu osób na rynku wtórnym usunięte AdBlue to wręcz zaleta, bo odpada im ryzyko nagłego unieruchomienia auta w trasie. Podsumowując, jeśli masz dość topienia kasy w czujniki, śmiało koduj. To najrozsądniejszy krok ekonomiczny.
Pzdr,
Doc.
Temat wyłączenia NOx/AdBlue w 3.0 BiTDI szczególnie w wersji 326 KM na sterowniku EDC17CP44 to standardowa ścieżka na naszym forum, starszym, podobny, temacie. Zresztą sam wiesz bo kilka lat jesteś.
Silnikowi absolutnie nic się nie stanie. Układ SCR to czysta ekologia zamontowana na wydechu, już za filtrem DPF. Jego programowe wyłączenie nie ma żadnego wpływu na temperaturę spalania, ciśnienie doładowania, pracę DPF czy niedawno robiony EGR i wtryski.
Pod kątem czysto mechanicznym jednostka będzie pracować identycznie jak do tej pory. Zrób to u profesjonalisty, nie jedź na tanie "wycinanie błędów", bo amatorzy potrafią przy okazji wybić całą tablicę DTC wtedy auto nie pokaże Ci żadnego błędu, nawet jak padnie ciśnienie oleju. Dobry tuner wyłączy tylko sekcję SCR, zostawiając resztę diagnostyki nienaruszoną.
Odnośnie sprzedaży, skoro planujesz oddać auto w tym roku, graj z kupującym w otwarte karty. Na kompie (np. VCDS) widać statusy gotowości systemów, więc świadomy kupujący i tak to wyłapie. Dla wielu osób na rynku wtórnym usunięte AdBlue to wręcz zaleta, bo odpada im ryzyko nagłego unieruchomienia auta w trasie. Podsumowując, jeśli masz dość topienia kasy w czujniki, śmiało koduj. To najrozsądniejszy krok ekonomiczny.
Pzdr,
Doc.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.