Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

Potencjometr głośności na panelu

Wnętrze
ODPOWIEDZ
scorpion26
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2016
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Potencjometr głośności na panelu

Post autor: scorpion26 » 10 lut 2023, 16:42

Witam od jakiegoś czasu mam problem z tym potencjometrem od głośności. Jak chce zwiększyć głośność to skacze zmniejsza zwiększa i tak na zmianę. Jak ściszam to działa normalnie. Jest to jakaś usterka do naprawy czy trzeba wymienić i co oraz gdzie szukać najlepiej?

leon11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Leszek
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Re: Potencjometr głośności na panelu

Post autor: leon11 » 10 lut 2023, 22:21

Powszechnie znany problem w tych modelach. Ostatnio kilka takich udało mi się przywrócić do sprawności. Nie jest to zwykły potencjometr ale podobnie go zregenerowałem. Wyciągasz w górę mieszek, wkładasz tam paluchy i wyszarpujesz do góry cały panel ten z klawiszami, głównym pokrętłem, ręcznym. Trzyma się na 4 wsuwkach w narożnikach. Odpinasz wtyczki i go wyciągasz. Odkręcasz 8 czy 12 śrubek na torksa. Wkładasz, najlepiej wykałaczki w zaczepy trzymające plastikową obudowę od dołu i ją wyciągasz. Tam już widzisz płytkę na której przylutowany jest po drugiej stronie potencjometr. Wszystko na załączonym zdjęciu. Możesz go wylutować i podmienić, możesz rozgiąć blaszki mocujące i go rozebrać a można też popsikać w jego korpus u dołu we wszelkie miejsca łączenia np PR do potencjometrów. Podmuchać powietrzem aby dostało się do środka pokręcając gałką. Da radę go w ten sposób przeczyścić i tak już działają np. od wielu miesięcy czyszczone przeze mnie.

Obrazek

Obrazek
VCP+K
Poprzednie Audi: A2 1.4 MPI 75 KM, A4 B7 2.0 TDI 140 KM, A6 C5 Avant 1.9 TDI 130 KM, A6 C6 Avant 2.0 TDI 180 KM S-line, A6 C6 Avant 3.0 TDI 233 KM Quattro tiptronic, A6 C6 Sedan 3.0 TDI 239 KM Quattro tiptronic
Obecnie: LEXUS ES 300h i LEXUS NX 300h

nowygosc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 2013
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170 KM
Skrzynia: Manual

Post autor: nowygosc » 10 lut 2023, 22:34

Też miałem ten problem. Wyjąłem pokrętło i psiknąłem kontakt spray. Tyle wystarczyło i od pół roku mam spokój, płynnie działa.

leon11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: leon11 » 10 lut 2023, 22:49

Wchodząc pod prysznic w ubraniu też się zmoczysz i możliwe, że odmoczysz, ale są skuteczniejsze sposoby na to :>
VCP+K
Poprzednie Audi: A2 1.4 MPI 75 KM, A4 B7 2.0 TDI 140 KM, A6 C5 Avant 1.9 TDI 130 KM, A6 C6 Avant 2.0 TDI 180 KM S-line, A6 C6 Avant 3.0 TDI 233 KM Quattro tiptronic, A6 C6 Sedan 3.0 TDI 239 KM Quattro tiptronic

jakubKrk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jakub
Rocznik: 2015
Moje auto: Allroad C7
Silnik: 3.0 TDI 313KM

Post autor: jakubKrk » 03 paź 2025, 02:25

nowygosc pisze:
10 lut 2023, 22:34
Też miałem ten problem. Wyjąłem pokrętło i psiknąłem kontakt spray. Tyle wystarczyło i od pół roku mam spokój, płynnie działa.
To samo zrobiłem, co prawda po 3 miesiącach wrócił problem, ale znów kontakt spray i działa.
Zupełnie mnie nie boli, że trzeba psiknąć raz na kwartał. Z pewnością mniej czasu i pieniędzy kosztuje niż szukanie fachowca i rozbieranie całego panelu.
Pieniądze wolę odłożyć na ważniejsze naprawy.

leon11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: leon11 » 04 lis 2025, 23:36

Ludzie, co się z Wami porobiło? Powyżej macie opisane krok, po kroku, łopatologicznie, ze zdjęciami, jak skutecznie przeczyścić potencjometr a Wam się nie chce godziny poświęcić na tę czynność, którą może wykonać każdy, kto umie czytać. Stosujecie tylko jakieś półśrodki, bądź myślicie o szukaniu fachowca? No, ręce opadają. Zero samozaparcia, kreatywności, chęci poczucia satysfakcji z wykonanej samemu pracy. Ktoś się napracuje, wytłumaczy, opisze, powstawia zdjęcia, a inni mają to w d.... Świat schodzi na psy.
VCP+K

-Tomek-
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2014
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Skrzynia: S-tronic
Kontakt:

Post autor: -Tomek- » 06 cze 2026, 01:01

Problem niekontaktującego pokrętła głośności dotknął także mnie.
Doraźnie stosowałem metodę na WD40 i inne chemikalia czyszczące styki.
Pomagało na kilka miesięcy, czasem rok, ale problem ciągle wracał.

Myślałem o zakupie innego używanego panelu MMI (ceny startują od 150zł), ale nie miałem gwarancji, że problem znowu nie wróci, albo co gorsza już tam jest.
Zdecydowałem się na fizyczną wymianę samego pokrętła, a swoimi doświadczeniami z tego zadania dzielę się tutaj z tymi z was, którzy chcieliby zrobić to samo.

Nie będę opisywał, jak wymontować panel MMI i dostać się do płytki z pokrętłem, bo w sieci znajdziecie dużo info na ten temat.
Jak już o tym pisano, pokrętło głośności to nie potencjometr, tylko enkoder - urządzenie czysto mechaniczne, które zamienia "przeskoki" na impulsy.

Oryginalny enkoder jest 24 pozycyjny (detents) i generuje 12 impulsów (pulses) na cały obrót, natomiast zamiennik, który znalazłem ma 36 pozycji i 18 impulsów.
Ten parametr nie jest krytyczny, ważne aby był jak najbliżej owych 24/12.
Wartości większe (tak jak u mnie 36/18) spowodują, że pokrętło będzie nieco szybciej reagować na próby ściszania lub zgłaśniania.
Natomiast wartości mniejsze (np. 16/8) sprawią, że pokrętło będzie łagodniej reagować na regulację głośności.

Sam enkoder jest wykonany w standardzie EC11 Panasonica.
Znalazłem info, że to prawdopodobnie model z serii EVEY lub EVEE, ale nie szukałbym go po tych oznaczeniach, bo cena takiej sztuki wraz z kosztami wysyłki może znacznie przekroczyć 100zł.

Co polecam szukać?
Ja znalazłem na Aliexpress egzemplarz za 20zł z przesyłką, a szukałem frazy "Japoński enkoder z przełącznikiem 32-pozycyjny 16 impulsów 15MM trzpień potencjometru przełącznik EC11 EVEU17AH516B".

Podobnych ofert jest tam wiele, a przy wyborze proponuje stosować następujące kryteria:
- zgodność ze standardem EC11
- enkoder z przełącznikiem
- do montażu powierzchniowego
- wymiarami identyczny do poniższych wymiarów
Obraz1.jpg

Tak wygląda zamiennik:
Obraz2.jpg
A tu fotka mojego autorstwa, po lewej uszkodzony oryginał, a po prawej zamiennik.
Zamiennik jest minimalnie niższy, ale nakładane na trzpień plastikowe pokrętło niweluje tę różnicę.
20260418_152958a.jpg
A to fotki zamiennika wraz z jego wlutowaniem w płytkę:
20260418_153106a.jpg
20260418_183120a.jpg
Co do samego montażu, to jeżeli ktoś nie posiada hot-air lub obawia się, że uszkodzi sąsiednie elementy, to polecam usunąć w sposób mechaniczny stary enkoder (np. szczypcami), aż do poziomu nóżek.
A następnie delikatnie odlutować każdą z nóżek indywidualnie klasyczną lutownicą - enkoder przylutowany jest w 7 punktach (2+3 to wyjścia oraz 2 styki obudowy).

W ostateczności można zanieść płytkę wraz z nowym elementem do zaprzyjaźnionego elektronika - koszt takiej wymiany nie powinien przekroczyć 50zł.

Po wymianie, głośność reguluje się płynnie i nie ma efektu przeskakiwania paska głośności.
Jedyna różnica którą zauważyłem, to że nowe pokrętło jest trochę bardziej "twarde", tzn wyraźniej czuje się na nim przeskakiwanie impulsów i trzeba z nieco większą siłą je obracać.
Być może to efekt nowości i z czasem pokrętło dotrze się, ale mimo wszystko nie przeszkadza mi to w obsłudze głośności.
Drobna naprawa, ale satysfakcja z jej wykonania znacznie większa - polecam :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pomogłem Ci - postaw mi kawę :)
https://buycoffee.to/tomek1

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl