Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Przewód B+ z alternatora

Elektryka
ODPOWIEDZ
qwerty01
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Przewód B+ z alternatora

Post autor: qwerty01 » 03 kwie 2026, 13:11

Obawiam się, że muszę wymienić przewód ładowania, ale aby to zrobić, to muszę wiedzieć ile m kupić kabla oraz zmierzyć oraz jaka średnica zmieści się w "korytku" 4B0971824A?

vredota
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: Przewód B+ z alternatora

Post autor: vredota » 04 kwie 2026, 15:53

qwerty01 pisze:
03 kwie 2026, 13:11
Obawiam się, że muszę wymienić przewód ładowania, ale aby to zrobić, to muszę wiedzieć ile m kupić kabla oraz zmierzyć oraz jaka średnica zmieści się w "korytku" 4B0971824A?
Kupiłem 180cm 35mm2 z zarobioną już klemą (zaciskana hydraulicznie), na przymiarkę do jakiegoś trupa kupionego po kosztach ze szrotu przez Allegro, zostawiłem parę cm na zapas, dostęp w V6 do korytka jest gorzej niż do dupy, idzie od alternatora, po prawej podłużnicy (pod prawym bankiem V6), następnie po grodzi (od strony silnika), wchodzi gumowym przeustem (do komory akumulatora), tam zawija i idzie do klemy plusowej (prawa strona auta = od pasażera, dla pewności).

Od razu kup sobie minusową klemę: 40cm 50mm2 (grubszy niż od ładowania bo masa idzie po nadwoziu, cenowo nie było praktycznie żadnej różnicy, krótki przewód). Oczyść dobrze miejsce mocowania (śruba 8) do nadwozia w komorze akumulatora (woda opadowa robi swoje). Śruba na zwykły gwint (żadne drobnozwojowe wynalazki).

Jeśli poszukasz używane wiązki (zdjęcia, np. na Allegro) od razu zrozumiesz, jak połączyć mniejszy przewód (sterowanie rozrusznikiem) aby to zadziałało na lata (A6 C5 nie ma żadnego sterowania ładowaniem, robi to alternator, z korektą napięcia od temperatury, alternator jest chłodzony kierownicą powietrza, wszystko ładne widać z kanału po zdjęciu osłony silnika). Sterowanie rozrusznikiem klasyczne (gruby przewód od akumulatora do rozrusznika, stamtąd mostek do alternatora, cieńszy do sterowania załączeniem rozrusznika, blokada załączenia rozrusznika mechaniczna przy pracującym silniku, w stacyjce, oraz elektroniczna, w sterowniku silnika).

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl